САЩ бавят обучението за украинските пилоти на F-16, прехвърлят топката към Европа

5838
САЩ бавят обучението за украинските пилоти на F-16, прехвърлят топката към Европа
Снимка: Getty Images

Съветникът по националната сигурност на САЩ заяви, че администрацията на Джо Байдън ще предприеме "възможно най-бързи действия", за да достави изтребители F-16 на Украйна. Високопоставен говорител на Белия дом каза, че самолетите ще летят в украинското небе "към края на годината".

Само че досега западните партньори все още не са постигнали съгласие дори по план за обучение на украински пилоти, които да управляват обещаните изтребители. Това казват трима американски служители, запознати с дискусиите, цитирани от "Политико".

Дания и Нидерландия ръководят коалиция от 11 държави в подкрепа на обучението, но досега нито една страна не се е ангажирала публично със самолети за програмата.

ОЩЕ: Кога Украйна ще има F-16: Ясен сигнал от САЩ (ВИДЕО)

Снимка: Getty Images

Защо Киев се нуждае от F-16 възможно най-скоро?

Всичко това идва на фона на украинските призиви за допълнителна военна подкрепа, с която армията да пробие руската отбрана на фронта. Киев поставя съюзниците си отново под напрежение да действат с решението за F-16, след като русия излезе едностранно от зърнената сделка. Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба заяви във вторник, че изтребителите могат да помогнат за защита на коридора, който е ключов за световната продоволствена сигурност.

ОЩЕ: Кулеба обяви кога изтребителите F-16 ще полетят над Украйна (ВИДЕО)

Какви варианти обсъждат САЩ?

В САЩ се обсъждат няколко варианта за обучението на украинските пилоти. Един от тях е предложение към Украйна да ги прати в Щатите, където те да получат инструкции от 162-а въздушна част на Националната гвардия, базирана в Аризона. Тя вече обучава партньорски сили на самолетите F-16. Идеята обаче не намира много привърженици, пише „Политико“, цитирайки две американски официални лица и един европейски служител.

Снимка: Getty Images

Друг възможен план включва изпращане на американски пилоти в Европа, които да тренират украинците в трета страна.

Нито един вариант не е изключен, но няма и окончателно решение, твърдят източниците на изданието. Целта е да се определи най-практичния начин за осъществяване на обучението.

ОЩЕ: САЩ: Ситуацията на бойното поле в Украйна сега не е идеална за F-16

Вече са предприети стъпки

Така наречената „коалиция за изтребители“ вече предприе някои стъпки за начало на тренировките на F-16. Компанията Draken International започна набиране на пенсионирани военни пилоти, които да обучават украинци, твърди служител от САЩ. Иначе е публично известно, че това ще се случи в Румъния, къдео се изгражда център за подготовка. Друг такъв ще има в Дания.

ОЩЕ: Вече е ясно къде в Румъния ще тренират украинските пилоти на F-16 (ВИДЕО)

Европейските партньори на Киев се надяват обучението да започне това лято, като това най-вероятно ще стане някъде на континента, заяви във вторник говорителят на Пентагона Сабрина Сингх. Междувременно Великобритания планира да даде началото на основни летателни и езикови тренировки за украинските пилоти до няколко седмици.

Иска се подпис от САЩ - иначе няма обучение

Въпреки посочваните амбициозни графици, обучението не може да започне, без Държавният департамент на САЩ официално да одобри трансфера на свързани с тренировките материали. Става въпрос например за наръчници с инструкции и симулатори. Все още това не е сторено, а се изисква заради ограниченията за износ.

Снимка: Getty Images

Наскоро по темата беше попитан съветникът по национална сигурност Джейк Съливан. Той прехвърли отговорността на Европа, посочвайки, че държавите там се нуждаят от още няколко седмици, за да създадат необходимата инфраструктура за обучението.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ, а също на министерствата на отбраната на Дания и Нидерландия, са отказали да коментират.

Кога F-16 ще полетят над Украйна?

Реалистично погледнато, изтребителите няма да пристигнат в Украйна поне до пролетта на 2024 г., смятат американски служители. „Вероятно ще обучим някои пилоти да летят до края на годината, но истински F-16 с цветовете на украинския флаг“ по-скоро няма да има до пролетта, гласи информацията, цитирана от „Политико“.

ОЩЕ: Великобритания ще започне обучение на украински пилоти през август

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Германски танкове и войници в Литва респектират Русия (ВИДЕО)

Не просто изтребител: F-35 е новият ядрен бомбардировач на НАТО

Руски пари за Украйна - мерките на Путин

"Службите за сигурност постоянно ни следят": Любчо Георгиевски разказа за трудностите на македонските българи

"Преломен момент": В Украйна се кове бъдещето на Запада

Оръжията за война в Космоса: Разработките, за които се знае

Предайте се на Путин: Скрити западни послания към Украйна

Ефектът на западното оръжие срещу Русия: Експертни позиции

AFP: Възможно е възраждане на крайната десница

Калфин прогнозира замразяване на войната в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com