САЩ обединяват против себе си Русия и Китай

3674
САЩ обединяват против себе си Русия и Китай
Снимка: Getty Images

В интервю пред китайски медии преди началото на визитата си в КНР руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва и Пекин са принудени да се развиват независимо от САЩ и да намалят зависимостта си от американския долар и западните системи на разплащане, за да осуетят, по думите му, американските опити за възпиране на технологичното им развитие, предаде Ройтерс.

Сергей Лавров и колегата му Ван И се срещнаха, защото САЩ ги принудиха да го направят, твърди на свой ред Global Times, пропагандният вестник на Китайската комунистическа партия.

Това признава в своя обстоен анализ и швейцарският всекидневник Neue Zürcher Zeitung. Според него Джо Байдън нападна и двете страни тази седмица. Отначало в телевизионно интервю той индиректно нарече руския президент „убиец“, който според него ще трябва да плати за намеса в американските избори. 

Русия предпочита хаоса

Швейцарското издание NZZ припомня думите на Байдън, че на първата си официална среща с китайски представители неговата администрация ще демонстрира как Съединените щати възнамеряват да се справят с Пекин в бъдеще: трудно, поне по онези въпроси, където е необходимо. Китай, каза той, заплашва международна система, основана на правила.

В тази връзка американският президент изброи нарушенията на правата на човека в Синдзян, атаките срещу демокрацията в Хонконг и Тайван, кибератаките срещу САЩ и икономическия натиск, който Китай оказва върху съюзниците на Америка. 

Срещата на външните министри в Аляска обаче се превърна в публична „размяна на удари“: китайски представители обвиниха американците в нарушаване на самите човешки права и отхвърлиха техните претенции към световното ръководство. За китайците всичко се свеждаше до подчертаването, че демокрацията в САЩ се разпада и дори самите американци вече не вярват в нея.

Доклад в САЩ дава подробности за "трудно обяснимо" НЛО

Американски военни пилоти и сателити са регистрирали "много повече" неидентифицирани летящи обекти (НЛО), отколото се обявява  пре...

Китай и Русия отдавна са автократични държави, пише NZZ. И сега те са особено обединени от хода на отворената и систематична антизападна пропаганда. Основната външнополитическа задача на Путин е да отслаби демокрации като ЕС или САЩ, срещу които той насочва своите кибератаки и армии от тролове. За китайците основното е да представят собствената си политическа система като най-силната и превъзхождаща всички останали. 

Китай следва международната система, поддържана и от ООН, а не само от малка група държави, които защитават „т. нар. Международен ред, основан на правила", заяви бившият китайски външен министър Ян Джиечи в Анкоридж. „Съединените щати имат свой собствен стил - демокрация в американски стил, а Китай - свой собствен - демокрация в китайски стил“.

Авторитарните Китай и Русия имат повече от общ противник. Тяхното сближаване продължи от края на Студената война и при Байдън то само се ускори, дори когато той беше вицепрезидент при Барак Обама.

2014 г. може да се счита за повратна точка. С налагането на западни санкции срещу Русия след анексията на Крим и избухването на война в Украйна, Москва и Пекин все повече работят заедно в политическо, икономическо и военно отношение. Но дали ще създадат достатъчно силен съюз, който да заплаши сериозно Запада? 

Политическите експерти в САЩ, Европа и Москва обикновено отговарят отрицателно на този въпрос. Дмитрий Тренин, ръководител на московския клон на Центъра Карнеги, нарича сътрудничеството между Москва и Пекин 100% прагматично. Според него то вече е станало по-тясно от стратегическо партньорство, но все още не е необходимо да се говори за съюз. Политическото ръководство на двете страни е на общи или сходни позиции по отношение на икономическото сътрудничество, опозицията в САЩ и претенциите за активна роля в световната политика, подчерта Тренин. 

САЩ забравиха правилата от Студената война

Наистина ли Джо Байдън е опитен външнополитически политик, когото половината свят счита за такъв? Този въпрос задава немското издание D...

Но има една съществена разлика: Русия предпочита хаоса и дисбаланса в световната политика и се опитва да се възползва от това. Китай избира стабилност и растеж. „Китай не иска да унищожи световния ред“ - казва Тренин по време на една от дискусиите през 2019 г. „Той иска да играе водеща роля в него."

Русия е вторият по големина доставчик на петрол в Китай след Саудитска Арабия. Освен това от края на 2019 г. руският газ се доставя в Поднебесната империя по тръбопровода „Силата на Сибир“. Китай внася 70% от оръжията си от Русия. Независимо от това, интересите на двете световни сили не могат да бъдат наречени еднакви.

Русия си сътрудничи със съсед, с когото има най-дългата сухопътна граница в света. В същото време руснаците знаят, че предвид размера и потенциала на Китай, те ще трябва да станат негов „младши партньор“, ако Москва и Пекин решат да създадат пълноправен съюз. Александър Габуев, също експерт в Московския център Карнеги, формулира тази двусмислена връзка по следния начин: „Не винаги заедно, но никога един срещу друг“.

Няма да има пакт за взаимна подкрепа

Във военен смисъл Русия и Китай не се нуждаят един от друг, дори ако възприемат присъствието на САЩ в периферията на границите си като заплаха. Всеки от тях може да се справи сам с тези проблеми. Руснаците насочват оръжия в Източна Европа срещу НАТО, докато китайците са преследвани от американски военни бази в Япония и Южна Корея, както и американски военни кораби в Южнокитайско море.

Началото на нова студена война или защо Байдън премина червената граница

Анализът е на Тарас Березовец, политтехнолог, директор на Berta Communications и съосновател на украинския Институт за бъдещето. ...

По този начин подписването на някакъв пакт за взаимна подкрепа, което би означавало създаването на военен съюз, изглежда малко вероятно поне в момента. А съвместните военноморски учения уж имат за цел да покажат на Запада, че такъв съюз е напълно възможен. Например през 2015 г. страните проведоха съвместни маневри в Средиземно морe.

По-опасно от руско-китайския съюз, може би следва да се счита вече съществуващото взаимодействие на двете сили. И двете провеждат кампании за дезинформация в западните общества и международни организации. Ситуацията в Съвета за сигурност на ООН е показателна в този смисъл: от февруари 2019 г. до юли 2020 г. Москва и Пекин четири пъти наложиха вето върху приемането на определени документи. В същото време ставаше дума за ситуацията в Сирия, Близкия изток и около Венецуела - в регионите, където САЩ преследват значителни интереси. 

Двойното вето е особено графичен показ на сила. Китай и Русия възнамеряват да покажат на Съединените щати и Запада къде са границите на влияние в настоящата международна политика, обобщава NZZ.

Превод: Ганчо Каменарски

Още: Началото на нова студена война или защо Байдън премина червената граница

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com