САЩ срещу Русия: Кои са най-добрите изтребители в света? (ВИДЕО)

7754
САЩ срещу Русия: Кои са най-добрите изтребители в света? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Бойната авиация стана ключът към успеха в битките през Втората световна война, припомня The National Interest. Японската атака срещу Пърл Харбър беше може би първата демонстрация на предимството на изтребителната авиация в съвременната война.

Не всички изтребители са равностойни. Те се различават значително по стелт-качества, скорост, оръжия и авионика. Нека да разгледаме американски и руски изтребители, които заемат водеща позиция в своя клас. От американска страна това ще бъдат F-35, F-22, F-15EX и Block III F/A18 Super Hornet, а от руска – Су-35, Су-57, МиГ-29 и МиГ-35. Още: Су-57 срещу F-16 в Украйна: Кой ще спечели? (ВИДЕО)

The National Interest се спира на осемте най-силни изтребители в света - четири американски и четири руски.

  1. F-22 Raptor влезе в експлоатация преди повече от 20 години, превръщайки се в първия изтребител от пето поколение в света. Raptor беше първият самолет, който съчетава супер маневреност, стелт и ултра голям обсег. Най-важната характеристика на F-22 несъмнено е способността му да остане невидим за вражеските самолети, което се осигурява от малкото напречно сечение и двата двигателя с вектор на тягата. 
  2. F-35 Lightning II е най-новият американски изтребител от пето поколение. Комбинацията от скорост, стелт и мощни оръжия означава, че този самолет е най-търсения в целия свят. Днес има повече F-35, отколкото всички други стелт самолети взети заедно. Повече от 900 от тези машини бяха експортирани. Причината F-35 да е толкова популярен по света е неговата адаптивност. Lightning II може да извършва разузнаване, наблюдение и електронна война. И прави всичко това по-добре от други самолети в своя клас.
  3. F-35 Lightning II се счита от мнозина за най-добрия от най-добрите, но не е най-скъпият изтребител в американския списък. Ценовата преднина принадлежи на F-15EX, чиято ефективност струва около 94 милиона долара за брой. Но изключителните качества на Eagle II оправдават високата му цена. Тази година самолетът доказа способността си да носи и изстрелва до 12 ракети въздух-въздух по време на полет. Той е в състояние да вдигне във въздуха до 13,6 тона боеприпаси, така че неслучайно го наричат небесен самосвал.
  4. Най-новият американски самолет, който с право може да се нарече един от най-добрите изтребители в света, е най-новата версия на Super Hornet. F/A-18 Block III е с повече от 20% по-голям от предишните версии. Но благодарение на повишеното бойно натоварване, стелт характеристики и обхват, този самолет се превърна в основата на военноморската авиация на САЩ. Модернизираният вариант разполага и с адаптивен 10x19-инчов сензорен екран, което е значително и много полезно подобрение за пилотите. Благодарение на този модерен дисплей, пилотът може да обработва информация с помощта на свързан в мрежа бордови компютър. Неговата мощност на обработка е 17 пъти по-висока от предишните варианти.

Руски изтребители

Русия също има четири солидни изтребителя в своя авиационен арсенал. Но в момента само един самолет от пето поколение лети като част от аерокосмическите сили. Су-57 има много подобрения, които го отличават от предшествениците му от съветската епоха. Изтребителят може да достигне скорости от Mach 2, което означава, че лети по-бързо от F-35 Lightning II, пише The National Interest. Още: Напълно изгорял Су-34: Украйна унищожи още един руски изтребител (ВИДЕО)

Въпреки превъзходната си скорост, Су-57 има сериозни конструктивни недостатъци. Например, той не е толкова стелт, колкото американските изтребители от пето поколение.

  1. Су-57 е единственият руски изтребител от пето поколение и Москва използва много повече самолети от четвърто поколение във войната с Украйна.
  2. Су-35 е разработен в Съветския съюз по време на Студената война като противотежест на американските изтребители F-14 и F-15. Той се задвижва от два турбореактивни двигателя AL-31F 117S и може да достигне скорости над 2,25М, което съответства на скоростта на Raptor и значително надвишава скоростта на Lightning II. Освен това Су-35 има мощно оръжие въздух-земя. Още: Гордостта на Русия: Су-34 далеч не е недосегаем (ВИДЕО)
  3. Су-35 не е единственият самолет от съветската епоха, на който руските пилоти все още летят. МиГ-29 на конструкторското бюро Микоян е създаден като многоцелеви изтребител. Този самолет носи значителен полезен товар с маса почти 4 тона, включително управляеми ракети R-27, R-73 и R-60.
  4. Русия счита своя изтребител МиГ-35 за самолет от поколение 4+++. Тя го показа за първи път през 2007 г., като го нарече наследник на МиГ-29. Този самолет има активна радиолокационна система с електронно сканиране, която му дава редица предимства пред по-старите модели съветски самолети. МиГ-35 носи разнообразен полезен товар, състоящ се от управляеми и неуправляеми ракети и бомби. Сред тях са противокорабните ракети Х-31А, противорадиолокационни ракети Х-31П, ракети въздух-земя Х-29ТЕ и планиращи бомби КАБ-500Кр с телевизионна глава за самонасочване. На хартия това е много респектираща машина, но Москва не успя да ги изнесе и Русия остава единствената страна, където МиГ-35 е на въоръжение.

Автор: Мая Карлин

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари