САЩ удариха "Ислямска държава" в Либия

8179
САЩ удариха "Ислямска държава" в Либия
Снимка: Getty Images / Guliver

Армията на САЩ е нанесла въздушни удари срещу цели на „Ислямска държава“ в Либия, съобщи Пентагонът. Ударите са били нанесени в крепостта на „Ислямска държава“, град Сирт по искане на подкрепяното от ООН Правителство на националното съгласие (ПНС) в Либия, съобщиха американски и либийски представители.

Пентагонът съобщи, че президентът Обама е разрешил ударите в подкрепа на свързаните с ПНС сили, след получени препоръки от министъра на отбраната Аштън Картър и председателя на генералния щаб генерал Джо Дънфорд.

Говорителят на Пентагона Питър Кук каза пред репортери, че един от ударите е бил директно попадение по танк на „Ислямска държава“, който пряко е застрашавал свързаните с ПНС сили и безразборно е обстрелвал цивилни в района. При друг удар са били унищожени две превозни средства на джихадистите.

Целта е „Ислямска държава“ да не се сдобие с безопасно убежище

Ударите на САЩ ще продължат да са насочени срещу силите на „Ислямска държава“ в Сирт с цел да се позволи на ПНС да „постигне решителен, стратегически напредък“ и да се помогне „Ислямска държава“ да не се сдобие с безопасно убежище в Либия, от което да може да атакува САЩ и съюзниците им, се казва в изявлението на Пентагона.

„Ние искаме да нанасяме удари по „Ислямска държава“ навсякъде, където надигне глава“, каза Кук.

Екстремистката групировка се опитва да стъпи в Сирт повече от година. Вицеадмирал Майкъл Франкин, пълномощник за военните операции на командването на САЩ за Африка, каза в интервю за радио Voice of America от централата на командването в Щутгарт миналия декември, че „ако град Рака е ядрото, то най-близкото нещо до разделеното ядро е, може би, Сирт“.

Броят на екстремистите намалява

Говорителят на Пентагона Питър Кук похвали постигнатия от силите на ПНС напредък в Сирт, посочвайки че броят на екстремистите в „Ислямска държава“ е бил намален от хиляди в града до под 1000.

"Ислямска държава" готви атаки на Олимпиадата (ВИДЕО)

Ислямистите подготвят и въздушни удари с помощта на дронове. Европейското първенство по футбол се размина без терористични атаки. Фран...

“Надяваме се тези въздушни удари да може да се извършват за кратък период от време и техните сили да могат да се придвижват още по-бързо за изгонването на „Ислямска държава“ от този район“, каза Кук.

Ударите в понеделник бележат третата атака на САЩ срещу „Ислямска държава“ в Либия от ноември насам, но предишните две бяха срещу важни цели на джихадистите и не бяха по искане на Правителството на националното съгласие (ПНС) в Либия.

През февруари американски бойни самолети атакуваха тренировъчен лагер на „Ислямска държава“ в Западна Либия, намиращ се в близост до границата с Тунис, убивайки десетки терористи. Представител на военните във Вашингтон каза тогава, че ударите най-вероятно са убили намиращия се високо в йерархията на „Ислямска държава“ Нуредин Чучан.

При американски въздушен удар миналия ноември в град Дерна беше убит Абул Набил, лидер на военната групировка на „Ислямска държава“ в Либия, според Пентагона.

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com