Ще си тръгне ли от Белия дом Доналд Тръмп след "може би най-големия политически театър"?

20895
Ще си тръгне ли от Белия дом Доналд Тръмп след "може би най-големия политически театър"?
Снимка: Getty Images/Guliver

В четвъртък срещу петък през нощта (8-9 юни) може би ще има доста повече светлина относно това дали Доналд Тръмп ще изкара пълен мандат като президент на Съединените щати. Защото на 8 юни (бел. ред. - заради часовата разлика първите новини може и да излязат на 9 юни в България) бившият директор на ФБР Джеймс Коми ще бъде разпитан от Комисията по разузнаването пред сената. Изслушването на Коми няма да е изцяло публично – ще има отворена и затворена сесия, като събитието започва в 17:00 часа българско време.

В свой анализ BBC пише за предстоящото събитие като за "може би най-големият политически театър, който ще се изиграе в САЩ", като британската медия абсолютно убедено твърди, че дори казаното в затворената сесия ще намери начин да изтече през медиите. Интересът е толкова голям, че баровете във Вашингтон се канят да отворят по-рано, за да могат клиентите да гледат широкоекранно случващото се.

Предвид факта, че процедура по импийчмънт срещу президента на САЩ може да бъде стартирана заради обвинение в престъпление, ето и списък с въпроси, на които Коми ще отговаря и които биха злепоставили служебно Доналд Тръмп. Основният въпрос изглежда е колко точно ще бъде злепоставен американският президент.

Г-н Коми, оказа ли Ви натиск президентът, за да спрете разследването срещу Майкъл Флин?

The New York Times вече „издаде присъда“ с репортаж, в който се твърди, че Тръмп е казал на Коми следното: "Той (бел. ред. - Майкъл Флин) е добър човек. Не може ли да оставиш настрана това, да оставиш Флин". Твърдението е базирано на вътрешен доклад на Коми относно негова среща с Тръмп. Припомняме, че Флин беше съветник по националната сигурност на Тръмп, както и сътрудник в кандидат-президентската му кампания, но беше уволнен през февруари заради нерегламентирани контакти с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк. Според The New York Times и The Washington Times Флин е говорил с Кисляк относно вдигане на сакнциите срещу Русия.

Ако Коми заяви под клетва, че Тръмп го е притискал, това ще означава, че аргументите на демократите за опит да се спре текущо разследване са много силни. И тогава стъпката към процедура по импийчмънт няма да е твърде голяма. А пред Комисията по правосъдието на Сената Коми вече обяви, че министърът на правосъдието и служители от правосъдното министерство не са му оказвали натиск, но без да се спира изрично на президента.

Лавров отрече да е говорил с Тръмп за уволнението на Джеймс Коми

Руският външен министър Сергей Лавров отрече твърдението, че е коментирал с американския президент Доналд Тръмп уволнението на Джеймс К...

Ако сте почувствали натиск, защо не го обявихте публично по-рано?

При утвърдителен отговор на въпрос номер едно, това питане е очевидно. Една от версиите защо Коми не е оповестил нещата пред обществото е, че може би е сметнал, че ако остане в системата, ще е по-полезен за националната сигурност. Но остава и въпросът не трябва ли директорът на ФБР да прояви отговорност пред обществото в такъв случай?

Поиска ли президентът да му се закълнете във вярност?

Според The New York Times няколко дни, след като Тръмп официално встъпи в длъжност в края на януари, той е поканил Коми на официална вечеря – само двамата. На нея Тръмп е поискал от Коми да му се закълне във вярност. Коми отвърнал, че предлага своята чесност. Самият Тръмп вече коментира, че на вечерята, която действително се е състояла, Коми е поискал да остане директор на ФБР.

Казахте ли на президента, че той не е разследван?

Уволненият от Тръмп директор на ФБР се съгласи да свидетелства публично

Джеймс Коми, бившият директор на ФБР, чието уволнение завихри буря в САЩ, се е съгласил да свидетелства по време на публично изслушване...

В писмото, с което Коми беше освободен, Тръмп написа, че „в три отделни случая“ Коми му е заявил, че ФБР не го разследва. Един от случаите бил на личната вечеря. Според ABC на този въпрос Коми ще отговори, че не е казвал нищо такова и това би било още една разделителна линия между неговата гледна точка и тази на Тръмп.

Защо публично обявихте докъде е стигнало разследването за имейлите на Хилари Клинтън през юли, 2016 година?

Според The Washington Post Коми може да е говорил без да съгласува това с американското правосъдно министерство, което е разрез с традицията в работата на ФБР. Евентуалната причина Коми да действа така е, че е можело да изтече документ на руските служби, почти сигурно фалшив, който да подскаже сътрудничество под повърхността между Клинтън и тогавашната администрация (бел. ред. - на Барак Обама), което да компроментира достоверността на разследването.

Има ли каквито и да е доказателства за връзки между сътрудници на Тръмп и Русия?

Това е въпросът, на който Коми най-вероятно няма да отговори или ще го направи крайно лаконично. Коми вероятно ще се позове на следствената тайна, заради течащо разследване. Ще е интересно обаче да се види как бившият директор на ФБР ще изиграе картите си, след като на такъв въпрос бившият шеф на Националното разузнаване Джеймс Клапър отговори с "не съм виждал доказателства", което Белият дом веднага използва и Тръмп моментално заговори за "лов на вещици", макар че Клапър обясни, че няма достъп до разследването на ФБР и до това дали и какви данни е събрало Бюрото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари