Тръмп опитал да спре разследване на ФБР срещу бивш свой съветник?

1996
Тръмп опитал да спре разследване на ФБР срещу бивш свой съветник?
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от бившия директор на ФБР Джеймс Коми да спре федералното разследване на бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин. Това твърди вестник The New York Times, позовавайки се на дописка на самия Коми след среща с Тръмп през февруари тази година, на която бившият директор на ФБР е написал какво се е случило. Срещата е станала факт ден след като Флин подаде оставка.

"Флин е добър човек. Надявам се, че можеш да забравиш това", казал Тръмп на Коми относно случая с Майкъл Флин. Припомняме, че Флин напусна, след като в The Washington Post се появи информация, че бившият съветник на Тръмп е дискутирал напълно неправомерно американските санкции срещу Русия с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк.

Тръмп с нови неприятности със свои съветници

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е разочарован от работата на своя съветник по националната сигурност ген. Хърбърт Макмастър и съжалява,...

Реакцията на Белия дом за разкритието беше светкавична – не е имало натиск. Президентът е изразил гледната си точка за Майкъл Флин, който е "достоен мъж, служил на страната си", но никога не е искал от Джеймс Коми или някой друг да се спира разследване, гласи съобщението в Белия дом. След това и председателят на сенатската комисия по разузнаване в Конгреса на САЩ Ричард Бер изрази съмнения в истинността на записаното от Коми. Председателят на Комисията по разузнаването на Камарата на представителите Джейсън Чафец обаче поиска от ФБР да представи всички записки и доклади на Коми относно въпросната среща – най-късно до 24 май. Според Чафец документите могат да изкарат на фокус въпроса дали Тръмп не е поискал да повлияе директно на ФБР. The New York Times посочва, че такива записки се използват пред американския съд – такава е съдебната практика в САЩ.

Факт е обаче, че Чафец проявява засилен интерес към евентуална намеса на Русия в американската политика, след като обяви в края на април, че няма да търси нов мандат начело на Комисията по разузнаването на долната камара на Конгреса.

Припомняме, че Джеймс Коми беше уволнен от Тръмп заради "неефективна работа". Като причина за уволнението се посочва, че преди седмица Коми е казал пред Конгреса, че "десетки имейли" от личната поща на Хилари Клинтън са препратени на конгресмен Антъни Уейнър. В писмо на ФБР се уточнява, че имейлите, открити на компютъра на Уейнър (бивш съпруг на Хума Абедин, близката сътрудничка на Клинтън), са там заради автоматичното създаване на копия от "персонални електронни устройства" и само малък брой са били лично препратени от Абедин към Уейнър. От тях само 2 (а не 12, както заяви Коми на при изслушванията на 3 май) са съдържали класифицирани данни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com