Ще спрат ли републиканците парите на САЩ за Украйна, ако поемат контрол над Конгреса?

5088
Ще спрат ли републиканците парите на САЩ за Украйна, ако поемат контрол над Конгреса?
Снимка: Getty Images

Вътрешният разрив в Републиканската партия за това колко дълго да продължи помощта на САЩ към Украйна, се разпространява в публичното пространство седмици преди междинните избори, които могат да дадат на партията пълен контрол над Конгреса. Изборите за Камарата на представителите и Сената са на 8 ноември.

Лидерът на малцинството Кевин МакКарти - вероятен бъдещ председател на Камарата на представителите от републиканците - тази седмица намекна, че ще оттегли финансирането на САЩ за защитаващата се от руснаците Украйна. Това съвсем не бе първият сигнал към администрацията на Джо Байдън, че републиканските законодатели са предпазливи по отношение на продължителната финансова подкрепа за Киев, пише Politico в свой анализ.

Военният министър на Израел отказа да прати оръжия на Украйна

Ден преди планираната среща между израелския премиер Яир Лапид и украинския външен министър Дмитро Кулеба, Тел Авив отказа да предостав...

Но за мнозина в Конгреса, включително и за някои републиканци, коментарите на МакКарти само засилиха неотложността да се отпусне още по-голям пакет от помощи за Украйна през декември - преди републиканецът от Калифорния (вероятно) да поеме управлението на долната камара.

ОЩЕ: Куп западни държави обещаха нови оръжия на Украйна - ето какви (ВИДЕО)

Коментарите на лидера на републиканците предизвикаха и остри, макар и едва доловими реплики от страна на тези части на партията, които не искат да се откажат от фискалния ангажимент към военните усилия на Украйна. Една от реакциите дойде от бившия вицепрезидент Майк Пенс, който използва речта си в сряда, за да упрекне републиканците, "искащи да ни накарат да се откъснем от света", а след това се включи във Fox News, за да настоява партията му да продължи да помага на Украйна.

Мътната картина на разделената Републиканска партия представлява ясно предизвикателство за президента Джо Байдън - трябва ли администрацията му да се опита да включи още повече помощ за Украйна в проектозакона за разходите, който трябва да бъде приет в края на годината, за да се избегне публичното надлъгване с републиканците за бъдещото финансиране?

Помощниците на Байдън смятат, че МакКарти ще запази финансовия канал за Украйна отворен поне за известно време, въпреки че може да настоява за по-малък брой средства. Те също така прогнозират вътрешен натиск от страна на републиканците, с който да се настоява отпускането на пари да продължи. Очаква се той да дойде от някои от членовете на Камарата на представителите като Брайън Фицпатрик от Пенсилвания, но предимно от Сената - включително от лидера на малцинството Мич Макконъл.

Германия прати на Украйна 16 танка, които "строят" мостове (ВИДЕО)

Германия е предоставила на Украйна 16 танка Biber, които пренасят метални конструкции, служещи за мостове. Освен това Берлин е пратил н...

Те смятат, че ако парите спрат, Украйна пострада, а Русия излезе победителка - това ще доведе до политически удар върху Републиканската партия.

Има някои признаци, че по този въпрос Белият дом може да разполага със съюзници в Конгрес, ръководен от републиканците. Фицпатрик например директно се противопостави на коментарите на МакКарти пред Punchbowl News, че американската помощ не трябва да бъде "празен чек".

"Никой не говори за празен чек. Това е, от което се нуждае (б.а. - Украйна)", каза Фицпатрик. "Намираме се в историческа ситуация, в която настъпва умора от войната, и точно това е големият риск. Всъщност това е нещо, на което Владимир Путин залага - че вече темата няма да заема първите страници на вестниците... и че хората ще забравят за нея, а геноцидът ще се случва в тъмнината. Ние се опитваме да предотвратим това".

Засега е ясно, че републиканците са все по-разделени между лагера на МакКарти - изразяващ съмнение в многомилиардните помощи за украинския президент Володимир Зеленски, тъй като икономиката на САЩ върви към рецесия - и лагера на Макконъл, който продължава да подкрепя допълнителната помощ за Киев. Вероятният следващ председател на Комисията по външни работи на Камарата на представителите, републиканецът Майкъл Маккол (Тексас), изрази предпочитанията си тази седмица, като призова за продължаване на трансфера на оръжие и военна помощ.

"Украинците - когато им даваме това, от което се нуждаят, те печелят", каза Маккол пред Bloomberg TV.

"Уолстрийт Джърнъл" се подиграва на Путинова Русия: Най-големият дарител на оръжия за Украйна

Пленените и изоставени руски танкове, гаубици и бойни машини бързо се почистват от знаците „Z“, пребоядисват се с украински...

Междувременно консерватори като Чип Рой (Тексас) доминират в другия лагер. Рой, който често заема твърда позиция срещу федералните разходи, заяви, че позицията на МакКарти по отношение на помощта за Украйна е "по-отговорната".

Белият дом все още не е коментирал официално за евентуална промяна в плановете за следизборната законодателна кампания, която може да се окаже последният шанс да се включи по-голяма помощ за Украйна в законопроекта за държавните разходи. Представителите на администрацията обаче са се подготвили и за сценарий, при който кранчето на Конгреса ще се затегне, знаейки, че финансирането на войната не може да продължи безкрайно.

Говорител на Съвета за национална сигурност заяви пред Politico, че администрацията ще продължи да иска от Конгреса да помага на Киев да отблъсне Москва "толкова дълго, колкото е необходимо". Той повтори обещанието на Джо Байдън, което президентът направи по-рано тази година по време на годишната среща на върха на НАТО.

Белият дом не е отправял скорошно предупреждение към украинското правителство относно възможността за прекратяване на помощта, ако републиканците поемат контрола над поне една камара на Конгреса през януари. Но сътрудници на Белия дом заявиха, че Киев е наясно с тази възможност. Зеленски и неговите висши съветници се опитват да лобират както пред демократите, така и пред републиканците, за да се продължи финансирането - дори когато войната се проточва и притесненията за глобална рецесия нарастват.

Важно е да се отбележи, че републиканците и демократите искат да има допълнителен надзор и отчетност по отношение на оръжията и оборудването, които САЩ изпращат на Украйна. Те също така настояват европейските държави да окажат по-голяма подкрепа, за да не се налага Щатите да поемат цялата тежест. Много депутати от Републиканската партия обаче се притесняват, че хора от тяхното ядро, вдъхновено от Доналд Тръмп, ще подтикне избраните в Конгреса републиканци да се откажат напълно от Украйна.

Какво точно прати САЩ на Украйна в най-новия пакет с оръжия

САЩ обяви най-новия пакет от оръжия на стойност 625 млн. долара за Украйна, включващ още ракетни установки HIMARS и свръхточни снаряди ...

Десетки републиканци от Камарата на представителите - 57 от които гласуваха против пакета от помощи в размер на 40 млрд. долара през май - са съгласни с МакКарти. Проучвания на общественото мнение, проведени наскоро, също показват ерозия на подкрепата на републиканците за финансиране на Украйна. Проучване на Pew Research от септември установи, че една трета от тях смятат, че САЩ предоставят твърде голяма подкрепа за Киев, в сравнение с едва 9% в началото на войната.

"Сега не е моментът да забавяме, а още по-малко да спираме помощта", смята обаче Фицпатрик.

Белият дом е подложен на натиск и от страна на демократите, които виждат в прекратяването на финансирането през декември вероятно последната възможност за поддържане на украинската армия до края на войната. Дотогава Зеленски може и да не знае от какви видове оръжия и друго оборудване се нуждае, за да продължи борбата срещу руския агресор през зимата.

Проектозаконът за временното финансиране от миналия месец включваше 12 млрд. долара за Украйна и законодателите очакваха, че няма да им се наложи да разглеждат допълнителна помощ до началото на 2023 г. До момента САЩ са предоставили на Киев средства за отбрана на обща стойност над 16,8 милиарда долара, откакто Владимир Путин започна пълномащабната война на 24 февруари.

"Може да се окаже, че администрацията няма да има друг избор, освен да поиска повече пари през декември", заяви сенаторът Крис Мърфи (Кънектикът), който е верен съюзник на Белия дом. "Но това може да не е подходящият момент за Украйна. Намираме се в един съвсем нов свят, в който републиканците открито рекламират, че се готвят да предадат Украйна на Путин“.

Киев разкрива списъка си с руски цели пред САЩ, за да получи ракетните системи ATACMS

В опит да преодолее съпротивата на администрацията на Джо Байдън да им достави така желаните ракетни системи ATACMS, украинските власти...

Мърфи предупреди, че правителството на Зеленски трябва "да започне да взема решения още сега", ако смята, че МакКарти и републиканците от Камарата на представителите ще прекъснат парите през януари.

Позицията на МакКарти по въпроса отразява нарастващите опасения за стабилността на западните съюзници, когато става въпрос за подкрепа за Украйна и налагане на санкции срещу Русия. Крайнодесните лидери в Европа сигнализират за безпокойство от поддържането на военните усилия, позовавайки се на икономическите проблеми в страните си.

Същевременно съюзниците на САЩ в Източна Европа изглеждат оптимистично настроени. Посланикът на Естония в САЩ Кристиян Прик заяви, че е "получил уверение от различни членове на Конгреса, че има силна основна подкрепа за продължаване на помощта за Украйна, докато е необходимо - и от двете страни".

ОЩЕ: На думи, вероятно скоро и на практика: Руснаците минаха на другия бряг в Херсонска област

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари