Шведски лекар: Принуждаваха ни да оставяме хората да умират

19174
Шведски лекар: Принуждаваха ни да оставяме хората да умират
Снимка: Getty Images/Guliver

Свидетелства на роднини и разследвания показват, че много от жертвите на Covid-19 в Швеция са могли да бъдат спасени, твърди германското издание Der Spiegel. Не са много държавите, които полагат толкова много усилия, за да защитават гражданите си от опасностите, каквато е Швеция. Когато в страната настъпи пандемията от коронавирус, повечето от жителите, както обикновено, се чувстваха защитени. Особеният път на Швеция да се справи с кризата без ограничителни мерки хората смятаха за безопасен и разумен, пише журналистът Дитмар Пипер.

Но след това вирусът проникна в домовете за възрастни хора и хора с увреждания и в някои от тях се разпространи безконтролно. Преди всичко поради това смъртността от коронавирус в Швеция превишава почти десет пъти тази в съседните Финландия и Норвегия. Отношението към възрастните е отделна и слабо отразена глава от продължаващата коронакриза и тя говори много за вътрешното състояние и ценностите на обществото. Разказите на роднините и разследванията показват, че многобройните жертви на Covid-19 в  Швеция биха могли да живеят още.

Защо Швеция не се страхува от втора Covid-19 вълна?

Швеция се отказва от карантината, не препоръчва задължителното носене на маски, не въвежда никакви нови мерки срещу коронавируса. В същ...

"Те не се опитаха да спасят живота им", казва Андерс Фалне, почетен професор от каролинския институт в Стокхолм. В началото на епидемията главната медицинска сестра предупреждаваше в един от отчетите за социалните служби, че може да възникнат случаи на "активна евтаназия."

Лекарят Бенгт Хилдебранд с огромни усилия успява да спаси своя 78-годишен баща, който се заразява с коронавирус в дом за възрастни: "Те му изписаха морфин. Той щеше тихо да умре." Но мъжът попада в болница и оцелява. 78-годишната Рита Хемсен получава морфин в дома за възрастни хора и умира, тъй като в болницата уж нямало свободни легла. Според разследването, проведено от местен ТВ канал, тази информация, представена на роднините, не е истина и в болницата е имало няколко свободни легла.

Това, че не става въпрос за изолирани случаи, показват официални данни. Дори в разгара на епидемията в клиниките е имало достатъчно свободни места в отделенията за интензивна терапия, твърдеше социалният министър на Швеция Лена Халенгрен. Тя представи тази информация като доказателство за добрия мениджмънт в здравеопазването.

Подобна гледна точка съвсем не е погрешна. В същото време една от предупредителните мерки по време на извънредното положение стана разработването на план в случай на възможно претоварване на системата на здравеопазване. Кой първо да се лекува, кой може да почака и кой изобщо да не бъде лекуван. От военната медицина се затвърди понятието медицински триаж. В Шведския модел за разпределение на приоритетите в лечението на болните са определени няколко групи, които не получават интензивна терапия, ако системата на здравеопазването достигне предела си. Един от критериите е оценъчната "биологична възраст", вторият - "придружаващи заболявания".

Човек, чиято биологична възраст, според лекарите, е между 60 и 70 години и който има два проблема във функционирането на органите, например - сърцето и бъбреците, няма приоритет. Този, който биологично е между 70 и 80 години има едно заболяване на органите, няма приоритет. Човек, който няма сериозни заболявания, но биологичната му възраст е над 80 години - не е с приоритет. Тъй като шведските клиники не бяха претоварени, тази инструкция можеше да се не използва, но явно това не се е случило. Лекарите от болниците съобщават, че не са могли да лекуват по съответния начин някои транспортирани в болницата пациенти с коронавирус. Един от тях споделя пред изданието Dagens Nyheter: "Принуждаваха ни да оставяме хората да умират пред очите ни, макар да знаехме, че при интензивна терапия те биха имали добри шансове да оживеят."

Доц. Чорбанов: Швеция доказа хипотезата за колективния имунитет

За мен Швеция доказа хипотезата за колективния имунитет. Смъртността е реалният показател при такава болест, а не позитивните. Това зая...

Друг лекар споделя, че такива ситуации са случвали по няколко пъти дневно. Отговорните лица отрекоха тези обвинения. Започнало е разследване, чиито резултатите засега не са известни. Става ясно, че смъртта в Швеция е била канена гостенка. И всичко започва със сериозно неотчитане в домовете за възрастни и хора с увреждания. Там често се е взимало решение за назначаване на палиативна помощ на болните, вместо да се изпращат в болница. Но дори в болниците, на лекарите явно се е налагало да им отказват надеждно лечение. Вероятната продължителност на живота в Швеция вече достигна 85 години за жените и 81 години за мъжете, но в обществото все още преобладава старият образ на немощни старци."

"Живеем в културата на Питър Пан, където се прославя младостта, а старостта се счита за увяхване с нарастващо слабоумие", контрастира шведският писател Маркус Прифтис.  

Според данни от международно социологическо изследване на Световния обзор на ценностите, Швеция е сред страните, в които възрастните хора не са ценени. Малко над 20% от жителите на страната се отнасят с уважение към хората над 70-годишна възраст.

Колко дълго могат да живеят възрастните хора и кога е по-добре да умрат е въпрос не само по време на пандемия. В бъдеще той ще се задава все по-често. В края на краищата в икономическите модели за здравеопазването, в които се разчита мощността на здравните системи, не става въпрос за друго освен за това - за кого да се отделят медицински ресурси и за кого да не се. И за да не ни учудват тези модели, трябва да погледнем отношението на Швеция към възрастните хора през 2020 година. Повечето вероятно ще видят в него плашещ пример, заблуждение? Същият, който смята нордическата хладнина за перспективна трябва да си зададе въпроса: "Защо?" 

Още: "Доц. Мангъров е категоричен за коронавируса - манипулация с цялата ситуация"

Зима без локдаун: Европа последва Швеция

Европа се подготвя за първата зима с коронавирус и втората вълна на пандемията, но е твърдо решена да избегне ново тотално затваряне, п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари