След оставката на Заев топката е в СДСМ, но ясен наследник няма

1157
След оставката на Заев топката е в СДСМ, но ясен наследник няма
Снимка: Фейсбук

Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев подаде оставка в неделя, след като неговата партия загуби втория тур на кметските избори в няколко града в страната, включително столицата Скопие.

В речта си по повод загубата Заев каза, че е против предсрочни парламентарни избори. По закон управляващата коалиция може да се споразумее за друг кандидат за министър-председател и да състави правителство без нов вот, разяснява „Блумбърг“ в коментар. Заместник-председател на партията е Саня Лукаревска, а тя разполага и с четирима подпредседатели - Мила Царовска, Венко Филипче, Фатмир Битичи и Оливер Спасовски.

Политически анализатор: Оставката на Заев е рядка стъпка на политическа смелост

Политическият анализатор Флориан Бийбър, експерт по Балканите от Университета в Грац, коментира след снощната оставка на премиера Зоран...

Заев е министър-председател от 31 май 2017 г. и спечели втори мандат на изборите на 15 юли миналата година.

Съгласно член 92 от Конституцията, правителството и всеки негов член се отчитат пред парламента за своята работа. Той може да гласува недоверие на правителството. Въпрос за недоверие на правителството може да бъде поставен от най-малко 20 народни представители, а решението за гласуване на недоверие се взема с мнозинство от общия брой народни представители. Ако бъде гласувано недоверие срещу правителството, то е длъжно да подаде оставка.

Съгласно член 93 от Конституцията правителството има право да повдигне въпрос за доверието пред парламента. Правителството има право да подаде оставка, а оставката на министър-председателя, неговата смърт или трайна невъзможност да изпълнява функцията, водят до оставка на правителството. Мандатът на правителството изтича при разпускане на парламента. Съгласно Конституцията правителството, на което е гласувано недоверие, което подаде оставка или чийто мандат е прекратен поради разпускането на парламента, остава в длъжност до избора на ново правителство.

„Ще остана за определен период, докато има нужда, за да помогна да се реорганизира ново правителство с прогресивно мнозинство, което го има и съществува и дори може да бъде увеличено“, каза Заев.

Според лидера на националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обаче „правителството е делегитимизирано и новата реалност трябва да стане факт чрез предсрочни парламентарни избори. Той каза, че времето ще покаже как ще се развият нещата по отношение на евентуално ново парламентарно мнозинство.

СДСМ загуби Скопие, Зоран Заев хвърли оставка

Македонският премиер Зоран Заев подаде оставка както от министър-председателския пост, така и от този на лидер на Социалдемократическия...

„Искам да го помоля да помисли внимателно какви ще са следващите стъпки, за да преодолее себе си и да направи най-доброто за Македония. За да разбере посланието, а то е, че е достатъчно и трябва да си тръгне“, каза Мицкоски към Заев.

Флориан Бийбър, експерт по Балканите от Университета в Грац, коментира, че поражението на партията на Заев на кметските избори „е отчасти самонанесено (лоша кампания, стагниращи реформи) и поради неуспеха на започване на преговори с ЕС“.

„Няма ясен наследник, а не е ясно и ще може ли нов премиер да започне отново сериозни реформи?“ коментира Бийбър.

Това е втората оставка на Заев. Първата последва отказа на Франция да допусне начало на преговори със Северна Македония и Албания на Европейския съвет през октомври 2019 г.

Заев обяви решението си малко след като досегашният кмет на Скопие Петре Шилегов, от управляващите социалдемократи, загуби поста от подкрепяната от ВМРО-ДПМНЕ Даниела Арсовска на балотажа на местните избори.

Заев: Кандидатката за кмет на Скопие Данела Арсовска е гражданин на България и трябва да се оттегли

Данела Арсовска е решила да бъде почетен консул на Унгария, да бъде мост между РС Македония и Унгария, да представлява друга държава. С...

Шилегов получава 39%, а Арсовска има 57%. Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ в Охрид Кирил Пецаков има 56%, а Константин Георгиевски от СДСМ - 41%. В Битоля Тони Коняковски от ВМРО-ДПМНЕ получава 51%, а Христо Кондовски от СДСМ 45%.

Демократическият съюз за интеграция на Али Ахмети губи в Тетово и Гостивар. ДСИ е основният коалиционен партньор в правителството на Зоран Заев. Теута Арифи (ДСИ) призна загубата в Тетово и поздрави победителят от Беса Билал Касами.

Кандидатът от Албанският алианс Арбен Таравари съобщи, че е спечелил в Гостивар и добави: „От утре започваме преговори за съставяне на ново парламентарно мнозинство и ново управление“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com