След пандемията - децата и здравето им вече не са същите

8602
След пандемията - децата и здравето им вече не са същите
Снимка: Getty Images/Guliver

По данни на ЮНЕСКО в периода на пандемията от коронавирус в 192 страни училищата са били затворени и децата са преминали към дистанционна форма на обучение. Без присъствени уроци са били 1,5 млн. деца. в САЩ децата са останали вкъщи година и половина, а в Канада - половин година. Вече има десетки изследвания как пандемията се отрази на децата и какви последици може да има в бъдеще. Тези последствия са разделени в три групи: влияние върху здравето, психическото състояние, а така също и върху качеството на обучението, квалификацията и кариерните перспективи на младите.

Влияние върху здравето

Всички помним как започна пандемията: огнището в Ухан през декември 2019 г, след това Европа, САЩ и целият свят. НА 30 януари Световната здравна организация (СЗО) обяви извънредно положение в областта на обществено здравеопазване. Извънредната ситуация прерасна в пандемия и започва мащабен локдаун: страните спряха полетите, затвориха магазини с изключение на хранителните и аптеките, забраниха на хората да излизат навън без сериозна причина, а децата преминаха на дистанционно обучение.

По данни на ЮНЕСКО на 8 април 2020 година в 192 страни училищата са затворили. Повече от 90% от учениците , т.е. 1,5 млрд. деца и младежи останаха у дома зад компютрите.

В Канада училищният локдаун продължи 51 седмици, в САЩ - 71 седмици. Най-дългият училищен локдаун бе в Латинска Америка - от 75 седмици в Перу до 82 седмици в Боливия. Абсолютният рекорд е поставен в Уганда, където децата не стъпиха в училище в продължение на 83 седмици. По данни на ЮНЕСКО средно, загубата на учебно време след затварянето на училищата е две трети от учебната година. Така пострадаха не само знанията, но и здравето на учениците. 

Уморените очи

Най-много изследвания са направени в тази сфера и един от най-важните изводи е, че децата са започнали да прекарват непозволено много време пред екраните - телевизор, компютър, таблет, смартфон. Практически във всички страни на децата не се препоръчва да прекарват повече от два часа на ден пред екрана. Но как да се спази това правило при дистанционно обучение? 

Снимка: Getty images

Канадските учени изчислиха, че времето прекарано пред компютрите от децата е нараснало до 5,9 часа дневно. Все пак много зависи и от родителите, но ако и те са под стрес или са заети - времето, прекарано пред екраните се увеличава. Съществува и друга закономерност - колкото по-нисък е доходът на семейството, толкова повече време детето прекарва пред устройствата. Щетите върху здравето от подобен начин на живот имат продължителни последици, предупреждават лекарите.

И първата от тях е влошаването на зрението. Всеки излишен час, прекаран зад компютъра значително повишават риска от късогледство. Ако непрекъснато гледаме нещо, което е разположено прекалено близко се губи навикът да се фокусираме върху отдалечени предмети. 

Ситуацията се влошава и ако за онлайн обучението се използва смартфон - най-неподходящото устройство за обучение. При него зрителното напрежение е още по-голямо в сравнение с монитора и уврежда по-силно очите.

Вредното похапване

И така, децата изслушаха онлайн урок, написаха домашните и останаха пред екрана. Сега може да си починат и плавно да преминат към компютърните игри, социалните мрежи, а после да погледат и телевизия.

А какво правят децата, когато играят пред компютъра или седят пред телевизора? Хапват - пуканки, чипс или друга вредна храна. Апетитът се повишава от рекламите на различните продукти. Учените са категорични, че локдаунът е променил хранителните навици на учениците.

Ако обемът на плодовете и зеленчуците е останал същият, но се е увеличила употребата на чипсове, месо и сладки напитки. Според учените по-пълните деца са увеличили храненето си средно с още една порция храна.

Не е учудващо, че американските лекари предричат световна епидемия от затлъстяване при децата. .

Цветеслава Гълъбова: Българското семейство боледува

За конкретната агресия, при която загина 6-годишното дете, а баба му остава в тежко състояние, пребити от дядо си навръх Нова година е ...

Понижаване на физическата активност

По време на локдауна се появи още един временен навик - безделие и малко подвижен начин на живот. Ако не трябва да се ходи на училище няма защо и да се излиза навън. Времето, прекарано в спорт е намаляло 23 пъти, а продължителността на съня е нараснала с 65%.

Снимка: Getty images

Други изследвания показват, че физическата активност на американските деца над 10 години се е понижила с 50%, а режимът на сън се е променил съществено - те лягат да спят много по-късно и съответно стават по-късно, излежавайки се в леглото. Лекарите се притесняват, че дори връщането в училище може да бъде стрес за тях. Липсата на график на деня води до понижаване на когнитивните способности и самодисциплината. При това само промяната в режима на сън води до неконтролирано набиране на тегло и затлъстяване, а намаляването на физическата активност влошава още повече положението.

По данни на американския институт Аспен, изучаващ проблемите на лидерството, децата, занимаващи се със порт по-рядко страдат от затлъстяване, по-рядко посягат към цигарите и забранените вещества. Те са по-добри ученици и получават по-високо платена работа, дори ако са от бедни семейства. Но по данни на същия институт, два месеца след въвеждането на ограничителните мерки почти 20% от американските деца са загубили интерес към спорта. Децата от бедни и неблагополучни семейства страдат най-много от всички. 

Четирикратен скок на порно отмъщенията към деца по време на пандемията

Случаите на порно отмъщение - практиката на разпространение в интернет на снимки на разсъблечено лице или участващо в сексуални действи...

Опасната стерилност

В допълнение към всичко светът е заплашен от епидемия от алергии. Те са предречени от професорът от университета в Гелф, Канада вирусологът Байрам Брайдл в онлайн изданието на The Conversation. Изолацията на децата, липсата на общуване един с друг и с възрастните, създаването на стерилни условия е основата за развитието на алергии.

В обикновения живот ние сме обкръжени от милиарди микроби: бактерии, паразити, вируси, микроскопични гъби, взаимодействието, с които учи имунната система да функционира правилно. "Имунната система е обучаващо устройство, при раждането тя напомня на компютър, в който все още има малко данни. В първите години от живота там се трупа информация чрез контакти с други хора и околната среда", обяснява професорът.

Сто години наблюдения показват, че има връзка между намаляването на контакта с патогените и ръста на броя на алергичните хора, допълва алергологът Елена Шуватова. 

Излиза, че печалният извод от лодкауните с тяхната стерилност и изолация вероятно ще допринесе за появата на "пандемично поколение", което когато порасне ще страдат повече от алергия, астма и автоимунни заболявания, предупреждава доктор Брайдъл.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com