Смъртта на Сюлеймани съвпада с желанието на Тръмп за изтегляне от Близкия изток

3919
Смъртта на Сюлеймани съвпада с желанието на Тръмп за изтегляне от Близкия изток
Снимка: Getty Images/Guliver

Има различни видове отстъпление. Можеш да бягаш, отчаян и победен, както САЩ от Виетнам през 1975 г., или можеш да се изтеглиш бавно, стреляйки по врага си, докато се измъкваш. Иранските лидери разчитаха, че САЩ ще се окажат в първат ситуация. Това коментира американското консервативно издание Washington Examiner, в материал, цитиран от агенция "Фокус".

Техеран видя начина, по който Вашингтон изведнъж изостави своите кюрдски съюзници в Сирия. Те следяха процедурата по импийчмънт на президента на САЩ Доналд Тръмп. Те следяха и изявленията на Тръмп, в които той постоянно говореше за това как желае да избегне война в Близкия изток. И затова станаха дръзки и насърчаваха атаки срещу американската инфраструктура в региона. В умишлен опит да се повтори обсадата на американското посолство в Техеран преди четири десетилетия, те инициираха атаката срещу дипломатическата мисия на страната в Багдад. 

За тяхна изненада, САЩ нанесоха ответен удар – незабавен, прецизен и смъртоносен. Генерал Касем Сюлеймани се превърна в най-високопоставения вражески военнослужещ, ликвидиран от американски ракети от смъртта на адмирал Исороку Ямамото, който беше убит в своя самолет през 1943 г., на път да инспектира войските си. 

Ако командващият офицер на вражеска сила не е легитимна военна цел, то нищо не може да се окачестви като такава.

Тъжен и съвършено предзказуем беше факта, че спорът за това дали за ударите е имало легитимна причина започна по партийни предпочитания, както винаги се случва (републиканците на Тръмп подкрепят ударите, опозицията в лицето на Демократическата партия смята, че те не са били необходими). Но независимо дали Сюлеймани е заслужил, или не участта си от правна гледна точка, трудно е да се отрече че той си получи заслуженото от морална такава.

Тръмп: Иран е планирал нападения срещу четири посолства на САЩ

В момента на операцията на САЩ за ликвидирането на генерал Касем Сюлеймани Иран е планирал нападения срещу четири американски посолства...

Но какви са стратегическите последици? Дали убийството на Сюлеймани беше, както екзекуцията на херцога на Енинген през 1804 г. (Луи Антоа, екзекутиран за предполагаем заговор срещу Наполеон Бонапарт), „по-лошо от престъпление, груба грешка“?

Отговорът на този въпрос зависи от това дали смятате, че ролята на присъствието на войски на САЩ в Близкия изток е съществена. Ако да, тогава може да си помислите, не без причина, че смъртта на Сюлеймани ще подсили силните религиозни водачи в страната. Иранските амбиции за регионална хегемония винаги са се сблъсквали с реалността, че страната нито е арабска, нито сунитска. Дори по-ограничените амбиции на иранските лидери да се преставят като закрилници и борци за всички шиитски общества в региона – в Ливан, Сирия, Ирак или Йемен, противоречат на множество етнически и лингвистични фактори.

Иранските шиити считат себе си за истинските лидери на своето религиозно общество. Кербала, където внуците на пророка Мохамед Хюсеин и Хасан са били убити през 680 г. – ключов момент за шиитите – се намира в Ирак. Там се намира и град Наджаф, където е погребан Имам Али, чиито последователи са считани за първите шиити. При това много арабски шиити считат иранците – персийци, за късно присъединили се към религията зороастрийци. 

Религиозните лидери на Иран губят позициите си, дори у дома. Честите улични протести продължават в Ирак срещу подкрепяното от Техеран правителство и паравоенните организации, които действат в страната, като в демонстрациите участват и множество млади шиити. Нещо подобно се случва и в самия Иран. Там студенти и дисиденти продължават да провеждат улични демонстрации, докато иранската икономика се свива.

Изведнъж обаче всичко това престана. Иранците реагираха така, както всеки народ винаги реагира при външна атака – събраха се и се обединиха около режима си. Нещо повече, смъртта на Сюлеймани беше, в очите на много от неговите поддръжници шиити, мъченичество. Саможертвата има особена важност за тях. Те почитат Хюсеин като „принца на мъчениците“, и неговата саможертва за тях е вечна.

САЩ в Близкия изток - пречка за сигурността или гарант за нея?

Една от мантрите във външната политика на САЩ в последното десетилетие и дори повече, е, че без Вашингтон Близкият изток би изпаднал в ...

Трудно е да видим стратегическите позитиви. Дори Саудитска Арабия, която Тръмп очевидно вижда като свой ключов регионален съюзник, едва ли можеше по повече начини да подчертае, че не е имала нищо общо с убийството на Сюлеймани. 

От гледна точка на нуждата от това американското влияние в региона да се запази, смъртта на Сюлеймани е провал. Страните от региона обърнаха гръб на Вашингтон и изразиха симпатиите си спрямо Техеран. 

Но какво ще се случи ако Тръмп е сериозен и вече не се интересува от влиянието на САЩ в Близкия изток? Ако той е решил, че след като САЩ се превърнат в най-големия производител на преработен петрол в света, стратегическите причини страната му да остане в региона вече са остарели? Какво ще се случи ако той е сериозен в намеренията си да изтегли войските си от региона – бавно и методично, със сигурност, но достатъчно бързо, и практично? Ами ако Тръмп просто иска ясно да се разбере, че всяко действие, насочено срещу САЩ, ще бъде посрещнато с ужасна и непропорционална реакция?

Ако това е била целта му, тогава операцията беше успех. Той винаги е твърдял, че поддръжката на чуждестранните сили на страната е ненужно харчене на пари. Неговата задача, в такъв случай, е да намали тези харчове, без да създава вакуум след себе си. Как да се постигне това най-лесно? Като ясно се даде сигнал, че ще има последици за всички лидери на паравоенни формирования. Може би това не е толкова лош подход.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари