Споразумение или колапс: Три сценария за бъдещето на Германия

3080
Споразумение или колапс: Три сценария за бъдещето на Германия
Снимка: Getty images/Guliver

Намирането на компромис, колапс между „сестринските“ Християндемократически съюз (ХДС) и Християнсоциален съюз (ХСС) или разпадане на управляващата коалиция в Берлин. Това са трите сценария, по които може да се развие спорът между двете партии от Съюза (ХДС/ХСС), е заключението на редакцията на водещия германски национален ежедневник Die Welt, цитиран от агенция "Фокус".

В ранните часове на понеделник стана ясно: развръзката на сблъска между ХДС и ХСС ще бъде отложена с още няколко часа: лидерите им Ангела Меркел и Хорст Зеехофер ще се изправят един срещу друг в нов рунд преговори за намирането на компромис в спора за политиката в областта на убежищата.

Федералният министър на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер обвърза политическото си бъдеще с отстъпки от страна на Християндемократическия съюз  на канцлера Ангела Меркел в спора за бежанците. Това стана ясно след извънредно заседание на Християнсоциалния съюз, проведено в нощта срещу понеделник в баварската столица Мюнхен.

Очаква се по-късно през деня да бъде организирана нова среща между ръководството на двете „сестрински“ партии от Съюза (ХДС/ХСС), след което Зеехофер ще обяви окончателното си решение. Източници вече съобщиха, че се подготвя последен опит за намиране на компромис в спора за политиката в областта на убежището.

Същевременно Зеехофер потвърди, че е предложил на съпартийците си да подаде оставка и като лидер на ХСС, и като федерален вътрешен министър на Германия. „Казах, че ще се оттегля и от двата поста, ще го обявя през следващите три дни“, поясни Зеехофер в ранните часове на деня, като допълни, че „междинната стъпка“ ще бъде провеждането на разговор с ръководството на ХДС „с надеждата, че ще комуникираме. Всичко останало ще бъде решено след това“, отбеляза лидерът на ХСС.

Какви са опциите пред двете „сестрински“ партии?

Сценарий 1: Ангела Меркел остава безкомпромисна

И така - лидерът на ХДС Ангела Меркел и председателят на ХСС Хорст Зеехофер ще разговарят в следобедните часове на деня. Какво би станало, ако канцлерът на ФРГ не предложи компромис на Зеехофер? Вариантите в тази ситуация са два: федералният министър на вътрешните работи подава оставка и от редиците на ХСС излъчват негов заместник на поста (вероятно това ще бъде баварският вътрешен министър Йоахим Херман). Коалицията в Берлин ще бъде спасена, но атмосферата ще остане напрегната. Предизборната кампания в Бавария ще продължи, а с нея и настояването на ХСС за стриктна политика в областта на предоставянето на убежище, а Меркел ще отстоява идеята за европейски или поне двустранно съгласуван подход за справяне с проблема с мигрантите.

Коалицията на Меркел е пред разпад - Хорст Зеехофер предложи оставка

Ще завърши ли германският канцлер Ангела Меркел предсрочно четвъртия си мандат? Този въпрос става все по-актуален, след като стана ясно...

Или: Зеехофер подава оставка, след което от постовете си се оттеглят още двама министри на ХСС – Андреас Шойер (транспорт и цифровизация) и Герд Мюлер (икономическо сътрудничество). Това е равносилно на колапс на голямата коалиция в Берлин между ХДС, ХСС и ГСДП.

Сценарий 2: Ангела Меркел демонстрира готовност за компромис

Меркел предлага компромис: тя ще обещае преговори преди всичко с австрийския си колега Себастиан Курц, така че да бъде постигнато някакво конкретно споразумение за ограничаването на движението на мигрантите, за което настоява Зеехофер. Това би било достатъчно за ХСС – поне засега. Коалицията в Берлин ще продължи да управлява, но вероятно не и до края на мандата ѝ през 2021 г. – или поне ако се вярва на думите на Зеехофер, че „повече не мога да работя с тази жена“.

Или: Компромисът, предложен от Меркел, се окаже недостатъчен за ХСС. И в този случай става въпрос за оставането на власт на голямата коалиция или за нови избори, или за постигането на компромис между управляващите партии ХДС, ХСС и ГСДП за друг кандидат за канцлер. Настоящият председател на Бундестага Волфганг Шойбле даде индикации, че е готов за подобна маневра.

Меркел и Зеехофер ще говорят на четири очи за проблема с миграцията

Германският канцлер Ангела Меркел и вътрешният министър на страната, председателят на баварския Християнсоциален съюз /ХСС/ ще разговар...

Сценарий 3: Хорст Зеехофер постепенно се отказва от исканията си

Зеехофер постепенно може да се откаже от исканията си и да приветства по-малки стъпки, предприети от канцлера. Те ще бъдат достатъчни, за да продължи работата си като федерален министър на вътрешните работи на Германия. Коалицията в Берлин ще продължи да управлява, а Меркел ще бъде определена като големия победител в спора.

Или: Ръководството на ХСС не допусне подобно развитие на ситуцията и организира своеобразен „бунт“ срещу лидера на партията. При подобна ситуация голямата коалиция в Берлин ще се разпадне. Струва си да се отбележи обаче, че наскоро Зеехофер загатна, че не може да разчита на пълна подкрепа по въпроса от страна на собствената си партия.

Изказването му може би бе насочено срещу Манфред Вебер, лидер на фракцията на ЕНП в Европейския парламент. С оглед на взетото от страните членки на ЕС решение за затягане на политиката за предоставяне на убежище и осигуряване на външната граница, Вебер заяви, че Меркел е осигурила изход от ситуацията.

Снимки: Getty images/Guliver

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари