Срещата ЕС-Турция у нас: Какво да очакваме?

2764
Срещата ЕС-Турция у нас: Какво да очакваме?
Снимка: Getty Images/Guliver

Ротационният председател на ЕС, премиерът на България Бойко Борисов, ще бъде домакин на турския президент Реджеп Ердоган, президента на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на среща на 26 март в българското черноморско пристанище Варна.

Това събитие ще бъде от решаващо значение не само защото Турция и президентът Ердоган са изправени пред тежки критики от страна на европейските политици, но и по отношение на бъдещето на отношенията между Турция и ЕС, пише Мурат Йеткин за Hurriyet Daily News, цитиран от БГНЕС.

EС подготвя втори транш от 3 млрд. евро за Турция за бежанците

ЕС започна подготовката за отпускане на втори транш в размер на 3 млрд. долара на Турция заради бежанците в съответствие с противореч...

Европейската критика към Турция отправя претенции по отношение на упадъка на демократичните права и върховенството на закона, особено след извънредното положение, обявено от правителството на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), след военния опит за преврат от 15 юли 2016 г. Най-сериозните въпроси включват арестите на журналисти, писатели и политици, които са обвинявани в тероризъм и шпионаж, масовото отстраняване на политици от правителствени служби поради предполагаемите им връзки с незаконната мрежа на Фетхуллах Гюлен (ФЕТО) - ислямски проповедник, обвиняван в организирането на опита за преврат, и със забранената Работническа партия на Кюрдистан (ПКК).

През последните седмици турската военна операция в Сирия за прочистване на граничния район от контрола на „Отрядите за защита на народа“(ОЗН), разклонение на ПКК в Сирия, беше добавена към списъка с критики, когато на 15 март Европейският парламент призова за прекратяването ѝ, на което Турция се противопостави.

От друга страна, четири месеца преди опита за преврат през март 2016 г. Турция и ЕС подписаха концептуална сделка за миграционния приток в страните от ЕС, предизвикан от сирийската гражданска война. Режисирано от германския канцлер Ангела Меркел, споразумението предложи споделянето на тежестта на Турция за приемане на сирийски бежанци, отварянето на нови преговорни глави за членство в ЕС, политическите контакти на високо равнище между Турция и ЕС и облекчаването на визовите изисквания за държавите от Шенгенското пространство в ЕС.

Анкара обвинява ЕС, че не е спазил сделката, докато Турция е свършила своята работа по спирането на нерегистрираната миграция в сътрудничество с Гърция. Ердоган и други турски официални представители многократно заявяват, че ЕС дори не успя да разпредели тежестта правилно, а европейските политици твърдят, че положението с демокрацията в Турция са оправдание за забавянето.

Турция: Отношенията ни със САЩ са близо до точката на кипене

Отношенията между Турция и САЩ са близо до точката на кипене и турският народ може да не издържи такова нещо, заяви турският министър...

Но в същия ден, в който ръководството на ЕС отправи призиви да не се дава и една стотинка на Турция, тъй като такова финансово подпомагане може само да консолидира авторитарните тенденции в Турция, Еврокомисията огласи на 14 март пакета от три милиарда евро за помощ за поделяне на тежестта с Турция. На следващия ден пристигна поканата на Европейския парламент до Турция, която не е обвързваща, но намали напрежението на европейските политици, които са ядосани за Анкара. Този ход представляваше покосяването с един куршум на два заека за ръководството на ЕС, тъй като турското обществено мнение се съчета с отключването на основен пакет от помощи за Турция, за да се облекчат отношенията на дипломатическо равнище.

При тези обстоятелства, какво може да се очаква от Варненската среща?

Има признаци, че вероятният сценарий би довел до започване на преговори за усъвършенстване на съществуващото споразумение за митнически съюз между Турция и ЕС. Европейските политици биха могли да кажат на своите избиратели, че такава стъпка е в техен интерес и турското правителство може да каже на турските избиратели, че въпреки претенциите за изместване на осите от Запад на Изток, отношенията с ЕС се възстановяват.

Ердоган може да настоява за облекчаване на визовите изисквания с ограничен фокус върху някои инвеститори и университетски преподаватели, но в този момент е трудно да се каже дали той ще го получи. От друга страна, подобряването на работата на митническия съюз, изглежда, е осъществимо за всички страни.

Турция с нота към Германия заради атаките срещу джамии

Турция изпрати на Германия дипломатическа нота във връзка със серия атаки срещу джамии и културни асоциации в страната, съобщава вестни...

Какво ще се случи, предстои да разберем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари