За първи път: Повечето руснаци искат край на войната, не ги интересуват целите на Путин

17462
За първи път: Повечето руснаци искат край на войната, не ги интересуват целите на Путин
Снимка: Pixabay

Мнозинството от руснаците (40% срещу 33%) вече искат край на войната на диктатора Владимир Путин в Украйна - без значение дали наричаната в Русия "специална военна операция" е изпълнила целите си, или не. До този извод стигат не само независими социолози, работещи по проектите "Хроники" и "Лаборатория по обществена социология", но и хора, ангажирани с измерването на общественото мнение за Кремъл.

За първи път

До края на 2023 г. делът на руснаците, които подкрепят изтеглянето на войските от Украйна, "без да се постигнат целите" на войната, за първи път надхвърля процента на противниците на подобно решение. Гражданите смятат, че войната е най-ключовото и негативно обстоятелство в живота им и искат тя да приключи възможно най-бързо.

Още: "Кимскандер": Севернокорейските ракети за Путин и армията му (ВИДЕО)

Липсата на масова подкрепа за военни действия се наблюдава дори от руските военни блогъри, а и от клинични психолози, пише "Верстка". Това е медия, която изследва обществото в Русия. Основана е от независими журналисти и други специалисти.

Руснаците все пак не искат да протестират

Изводите сочат, че руснаците не са готови да протестират, за да прекратят войната, но очакват Владимир Путин да сложи край. В навечерието на президентските избори през март политическите стратези на Кремъл, изглежда, се опитват да отговорят на това искане.

Според източник на "Верстка", запознат със социологическите данни, събрани през декември за Кремъл, 80% от руснаците изключват възможността да участват в протести, а само 10% допускат това.

Още: Украински военни разказват от какво имат нужда най-много: Войната вече е на ресурси (ВИДЕО)

Ето какво казват някои респонденти: "Може би ще има преврат от страна на крайнодесни дисиденти"; "Ще дойде страхът, че Украйна ще стигне до нас - като Наполеон пред Москва"; "Ще стане по-лошо - защото санкциите действат все по-силно"; "Ако войната приключи догодина, то икономическото възстановяване ще започне след две години"; "Дайте ни мир - това е всичко!". Проучването е проведено през есента на 2023 г. от изследователи от "Хроника" и Лабораторията по обществена социология в четири руски града. Изследователите дори са стигнали до фронтовата линия и са се интегрирали в местната общност, за да разберат как се живее по време на война.

Още: Протест срещу Путин само по чорап: Руски певец пое голата щафета (ВИДЕО)

Снимка: iStock

Заключението им е също, че делът на хората, които подкрепят ескалацията на войната, намалява, разказва пред "Верстка" изследователят от лабораторията и социолог Олег Журавлев. Според него това желание става все по-силно въпреки факта, че "хората свикнаха с войната и тя живее с тях".

Още: Наш сънародник с разказ за живота под воя на сирени в Украйна

Защо руснаците са уморени от войната?

Ако се съди по докладите на фокус групите, причините за умората от войната сред руснаците са предимно материални. Икономическото положение в страната се влошава, а инфлацията се ускорява. Цените растат, а реалните доходи се сриват. "И вече не можеш да си позволиш много неща", изразява оценка един от респондентите.

Още: Като в България едно време: Руснаци се редят на опашки за яйца от 5 сутринта (ВИДЕО)

Друг отбелязва, че заплатите не се променят въпреки растящите цени. Освен това анкетираните смятат, че "санкциите (на ЕС, САЩ и Запада като цяло) работят и стават все по-силни", а не се вижда успех в заместването на вноса.

Най-важното е, че докато войната продължава, руснаците не виждат никакво бъдеще. Често срещан отговор на въпроса за плановете за бъдещето звучи по следния начин: "Плановете зависят от войната, така че не планирам в твърде далечен план", пише "Верстка".

Половината руснаци с пристъпи на тревожност и малко пари

44% от анкетираните съобщават за влошаване на финансовото си положение, а според "Хроники" повече от половината руснаци (52%) са изпитвали пристъпи на тревожност. Сред анкетираните има само 12% последователни "военни ястреби" - това са хора, които се противопоставят на изтеглянето на войските "без постигане на целите", а също така изразяват подкрепа за войната и смятат за правилно да се дава приоритет на изразходването на бюджетни средства за армията. Те биха подкрепяли Путин "до победа".

На отворен въпрос за желанията на руснаците за 2024 г. 50% от анкетираните отговарят, че си пожелават мир. Само 6% пожелават "победа" във войната.

Още: 100 гигабайта секретна информация за 1,5 млрд. долара: Украинското разузнаване получи достъп до военни тайни на Русия

"Хроники" проведе телефонното проучване на 17-22 октомври 2023 г. Окончателната извадка включва 1199 руснаци, разпределени според социално-демографската и географската извадка по данни на Росстат.

Верността към Путин

Съществува разлика по отношение на лоялността към Путин - ако вземем интернет аудиторията, то 65% декларират доверие към него. Данните от класическите проучвания, в зависимост от региона, са с 10-15% по-високи, казва източник на "Верстка".

"Вторият политик на страната" според него не е някой от военните или дори министърът на отбраната Сергей Шойгу, а премиерът Михаил Мишустин, който старателно избягва преки изявления по "украинския въпрос". Неговият рейтинг на подкрепа е 52% при 19% отрицателни оценки.

Още: Мощен пожар изпепели дома на племенника на Путин (ВИДЕО)

Подобни данни изнасят и официално действащите в Русия социологически компании. Така например по данни на ВЦИОМ от 17 декември Путин се ползва с доверието на 79,7% от анкетираните, 62% за Мишустин и 40% за заместник-председателя на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев. Шойгу изобщо не фигурира в класацията.

Данните на центъра "Левада" за декември са още по-убедителни - 83% от анкетираните са заявили, че одобряват дейността на Путин, а 14% са на обратното мнение.

Още: „Всичко отива към Трета световна война“: Прогнозата на украински боец от „Вълците на Да Винчи"

В началото на декември, според украинските социолози от агенция "Рейтинг", украинският президент Володимир Зеленски е станал вторият по доверие политик в страната с рейтинг от 72%. Най-популярен е главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни (82%).

Още: Разнобой между Зеленски и Залужни? Умората от конфликти ражда кавги в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com