Svenska Dagbladet: Равноправие или подчинение?!

9141
Svenska Dagbladet: Равноправие или подчинение?!
Снимка: Getty Images/Guliver

Бели полицаи застават на колене пред чернокожи мъж и жена и им мият краката. Старателно, много старателно. Бяла жена говори в мегафон: "Ние правим това, за да изкупим престъпленията на всички бели". Към миенето на крака, коленичейки, се присъединяват все повече полицаи. Един от тях взема мегафона: "Това е чест за нас от името на цялата бяла раса да искаме прошка за нашата агресия и високомерно желание да вярваме, че сме по-добри от вас". Тази картина я преразказва от видео шведският журналист Ивар Арпи от изданието Svenska Dagbladet в публикацията си De kräver vitas underkastelse (Те искат подчинението на белите).

На друго видео от бели демонстранти искат да целуват краката на чернокожи представители на движението "Животът на черните има значение” (Black Lives Matter – BLM). Полицаи застават на колене. Кметът застава на колене. Всички трябва да застанат на колене. Много странна религиозна вълна заля САЩ.

В Стокхолм тълпата поиска полицаите край кралския дворец да паднат на колене. А ето и първият обрат в новата религия: полицейска служителка коленичи пред демонстранти с вдигнат юмрук в знак на поддръжка на "черната сила". В другата си ръка държи плакат с надпис "Мълчанието на белите е насилие". Това означава, че белите са длъжни без да размислят да подкрепят движението "Животът на черните има значение", иначе ще ги счетат за съучастници на убийците на чернокожите.

За дискусия не остава място, разговор между равни няма да има. Нищо учудващо, че някой може да се чувства принуден да коленичи.

Пастор обвини Тръмп за полицейското насилие заради Джордж Флойд

На погребението на Джордж Флойд, чиято смърт при полицейски арест предизвика протести в световен мащаб, лидер на движението за гражданс...

Нищо учудващо, че някой има правото да иска нещо от белите.

В Швеция демонстрации в подкрепа на тъмнокожите преминаха в Стокхолм, Гьотеборг и Малмьо. Макар Швеция да е една от най-пострадалите от пандемията страни в света и повече от 50 души не трябва да се събират, на улиците излязоха хиляди. Същото стана и в други европейски страни. Расизмът е пандемия, е написано на много плакати. А какво е истинска пандемия заради вируса, се забрави.

Да, животът на черните, разбира се, че има значение. Но нима заради това, че американски полицай е убил чернокож, внезапно се обезцени животът изобщо?

А какво се случи в Гьотеборг? След опита за разгонване на демонстрация от хиляди хора, тя се превърна в безредици. Стотици хора от предградията нападнаха полицаите, разбиха магазини и разграбиха камион с вещи на обикновено семейство. А стопаните стояха на стълбището на дома си и безпомощно гледаха.

Протестите против жестокостта на полицията показаха, че трябва да се боят от жестокостта на протестиращите. Няколко момичета, които се опитаха да попречат на хулиганите да изкъртят павета на площад "Густав Адолф", бяха пребити.

Във всички райони на Ню Йорк ще се появят улици с име "Животът на черните има значение"

Улици с името „Животът на черните има значение“ ще се появят във всички райони на Ню Йорк. Това съобщи на брифинг в общинат...

По време на акцията "Животът на черните има значение" в Малмьо, Шведската държавна телевизия взе интервю от младеж с явно чуждестранен произход. Какво искате да постигнете, попитал репортерът. "Искам да бъда свободен", отговорил младежът. Такива мисли се проследяват, както в Швеция, така и в останалите европейски страни. Хората, без да разсъждават, приемат американските идеи. Сякаш няма разлика дали си попаднал в САЩ на кораб на роботърговец през XVIII-и век или си получил жителство в Швеция 300 г. по-късно. Сякаш е едно и също дали принудително работиш на памучната плантация или без усилия получаваш блага от общественото благосъстояние.

Идеята, че белите хора са носители на уникална наследствена вина, е не само опасна, но и погрешна от историческа гледна точка. В страните, откъдето напоследък идва потокът мигранти в Европа, робството e просъществувало много по-дълго и с чернокожите там са се отнасяли много по-лошо. Нещо повече - стотици години, чак до средата на XIX-и век, като роби са използвани и бели – те са изпращани в Северна Африка и в Близкия Изток. Така би било и до днес, ако страни като САЩ и Великобритания не са оказали натиск. Белите хора са били и от двете страни на барикадата. Ако това не се признава, означава да се лъже и да се изкривява историята.

Да се протестира против расизма и полицейската жестокост и да се иска равенство е правилно. Всеки, който е видял видеото с убийството на Джордж Флойд, признава, че е ужасно. Но сега смисълът на протестите вече е друг. Вече не става дума за равенство. Какво може да е равенството, когато хора с определен цвят на кожата ги принуждават да застават на колене и да просят прошка, целувайки краката на тези, чийто цвят е друг? Сякаш да се родиш бял е грях, който никога не може да се изтрие!

Сега протестиращите искат не равноправие, а подчинение. И най-подходящото име на такава позиция е нов расизъм.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари