Таванът върху цената на руския петрол - решителният удар срещу Владимир Путин

31583
Таванът върху цената на руския петрол - решителният удар срещу Владимир Путин
Снимка: Kremlin.ru

Таванът върху цената на руския петрол няма да проработи – така реагираха както много критици, така и откровени и по-скрити привърженици на режима на Владимир Путин, особено след като той официално обяви, че Русия няма да продава петрол на тези държави, които се съобразяват с приетия от Г-7 таван.

Какво представлява ценовият таван накратко – руският петрол ще бъде купуван на цена, която е под тази на пазарите и е толкова ниска, че Русия да е на загуба, защото производствените ѝ разходи ще са по-високи, отколкото приходите от продажби.

Кои държави от ЕС са "за" и кои са "против" ценовия таван за руския газ

Европейската комисия представи на правителствата тази сряда 5 идеи за справяне с енергийната криза, а реакциите на страните членки са р...

Схемата с ценови таван ще работи – в това са убедени проф. Джефри Зоненфелд и Стивън Тайън. Зоненфелд е професор в Училището по мениджмънт на университета Йейл, а Тайън е директор в Института за подготовка на мениджърски кадри на Йейл. Двамата представят гледната си точка в анализ за Foreign Policy.

За разлика от обичайния тип анализи, този е построен на база анкетни разговори с представители на американското финансово министерство, на британското правителство, на представители на другите страни-членки на Г-7, на директори на големи компании в различни ключови сектори. В голямото си мнозинство бизнес лидерите, с които разговаряхме, подкрепят плана, твърдят двамата анализатори. И представят 5 важни въпроса, чиито отговори дават представа защо ценовият таван върху руския петрол е добро решение.

1. Защо изобщо имаме нужда от ценови таван върху руския петрол?

Дори изобщо да не ви пука за Украйна и/или Русия, да не правите нищо не е добър вариант от икономическа гледна точка. Причината – ЕС вече прие пълно ембарго на вноса на руски петрол по море от 5 декември, 2022 година и пълно ембарго на петролни продукти (бензин, дизел и т.н.) от руски петрол от 5 февруари, 2023 година. Заради това много експерти предупреждават, че ще има шокови скокове на цените и липса на резерви. Затова и ценовият таван работи за времето, в което Путин би могъл да печели от растящи главоломно цени, които ще му помогнат да компенсира намаляващия оборот. Освен това, с него няма да има пълна забрана за продажба т.е. не може да се говори за недостиг заради санкции. Русия обаче ще бъде поставена в положение, при което само на нея би и било неизгодно да продава, но пък да спира продажбите ще ѝ е още по-неизгодно.

2. Няма ли държави, които не участват в западните санкции срещу Руската федерация, да не се съгласят и с ценови таван?

При ценовия таван едва ли и големите икономики в Азия биха подкрепили активно Путин – те и сега купуват с големи отстъпки руски енергийни суровини заради западните санкции, които затвориха западните пазари за Кремъл. Китай, Индия и т.н. със сигурност няма да имат нищо против да купуват евтин руски петрол – по различни данни в момента това става на цени дори от 30 долара за барел, т.е. минимум три пъти по-евтино от пазарните цени на лекия суров петрол и "Брент"-а. Зоненфелд и Тайън твърдят, че министър на икономиката от азиатска държава е уверен, че би могъл да договори с Кремъл цена и значително под 30 долара. При затворените европейски и американски пазари, Русия отчаяно търси купувачи за петрола си и вече сключва дългосрочни договори с фиксирани ниски цени, от които не може да излезе лесно при въвеждане на ценови таван.

Вярно е, че едва ли всички държави на планетата официално ще се подпишат под споразумение за ценови таван. Но всеки ще търси най-ниската цена, защото му е най-изгодно – точно това много критици не отчитат, когато внушават колко солидарни ще са Китай и Индия. Друг аспект е, че с ценовия таван ще има по-строги ограничения и относно застраховките и превоза на руски петрол т.е. риск ако купуваш над тавана, да понесеш вторични санкции от най-силните икономически държави в света. Това е още един лост в преговорите с Кремъл – ние може да пострадаме, затова продавайте ни евтино и всичко ще е наред.

Евродепутат: Ще се обсъжда таван на цената на тока

На 9 септември предстои среща на министрите на енергетиката на страните членки на Европейския съюз, на която ще се разгледат мерки за с...

Специално за Китай, политиката на Пекин за диверсифициране на енергийните източници е отдавна в сила и това значи, че Китай си има определена граница на количеството руски петрол, което ще купи: Може ли Китай да спаси руската икономика?

ОЩЕ: Може ли Китай да изпълни собствената си стратегия за зелена икономика?

3. Няма ли да бъде лесно ценовият таван да бъде заобикалян, а контролът върху изпълнението му - невъзможен?

Накратко – не. Основната причина – глобалната свързаност. Няма голям мулитанционален бизнес, който да рискува да разгневи САЩ. Все още основните финансови и пазарни системи на света, когато говорим за големи мащаби, се контролират от Вашингтон. За Путин и режимът му е необходимо количество – той не може да очаква да запази свеж голям поток от пари, ако продава по 1 барел петрол на ден образно казано. Така че когато големите бягат от продажбата на руски петрол над ценовия таван т.е. не по правилата, Кремъл ще стада. Всъщност, по-добре е да няма пълна забрана, а законна опция за големия бизнес, вместо да се опитва да търси как да компенсира загубите от пълно спиране на руския петрол – защото такива схеми биха се появили веднага. Но когато имаш възможност законно да търгуваш т.е. няма риск за теб да разгневиш най-големите икономики в света, всички големи търговци ще са в една лодка. Така обединени от обстоятелствата, те всъщност може да се пазарят по-успешно с Русия, която ще е изтеглила късата клечка – няма да има към кого да се обърне, за да компенсира.

Разбира се, малки "независими" компании и рафинерии ще нарушават ценовия таван. Само че заради риска и те ще искат още повече отстъпки от Кремъл т.е. загубата отново се калкулира на сметката на Путин.

Освен това – над 90% от морския застахователен бизнес е в ЕС и Великобритания. Той ефективно ще бъде затворен за руския петрол, което допълнително ще утежни логистиката. Например, руското черно злато, което досега идваше в пристанища на Балтийско и Черно море, почва да се пренасочва към Азия, а това е по-далечна дестинация т.е. транспортните разходи се вдигат. И това също ще бъде писано на сметката на Путин.

4. Ами инфлацията? Няма ли санкционирането на руския износ да предизвика огромен скок и в цените на петрола и бензина?

ЕК подкрепя таван на цените на руския газ, доставян по тръбопроводи

Европа трябва да наложи таван на цените на руския газ, доставян по тръбопроводи. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсул...

Напротив – за европейското петролно ембарго се знае отдавна, но за разлика от ситуацията с газа петролните пазари не реагират бурно, което е лоша новина за Кремъл. Дори има тенденция надолу и то вече няколко дни след обявяването на тавана от Г-7: Петролът поевтиня под 90 долара за първи път от февруари насам

Друг аспект – Русия не може да вдига рязко обема на добив и производство. Така няма как с количество и обем да се компенсират по-ниските цени заради наложения таван. Освен това - големите потребители като Китай със сигурност няма да допуснат да станат зависими по никакъв начин от държава, срещу която е изправен целият Запад, като се обвържат в критична за икономиката си големина с петролни или каквито и да е доставки. Пекин има амбицията да определя как се движи светът - затова няма да си сложи воденичен камък на шията, а ще търси как и ще използва за своя изгода увеличаващите се трудности, пред които е изправен Путин.

5. А няма ли Путин просто да спре да продава петрол?

Приходите от енергийни ресурси формират над половината от руския държавен бюджет. Особено за държава във война, да се лиши изцяло от такъв източник на приходи, след като другите страни имат алтернативи с петрола и могат да си купят (да, по-скъпо, но го има), ще е непосилно бреме за Руската федерация. Предвид ограничаването на газовите доставки, още едно ограничаване и то при далеч по-важния от финансова гледна точка за Москва петрол ще е жесток удар. Защото войната в Украйна струва скъпо и в пари.

Ще продаваме на тези, които не ни налагат ценови таван - това е руският отговор. Само че кои са те, какво количество ще купуват и на каква цена, че да е изгодно за Русия и войната ѝ в Украйна?

За финал – коментарът на бившия специален американски представител по евразийските енергийни въпроси Ричард Морнингстар казва следното: "Първоначално бях циник относно ценовия таван, но в момента няма слаба точка".

Русия спира да доставя нефт на страни, които налагат таван на цените му

Русия няма да доставя петрол и петролни продукти на онези страни, които слагат таван на цената му. Това заяви руският вицепремиер Алекс...

Какви точно ще са последствията – ценовият таван върху руския петрол е нещо невиждано. Досега са налагани санкции на Иран и Венецуела, Ирак години наред продаваше петрола си по условията на програмата "Петрол срещу храна". Мащабът обаче е несравним - но досега каквото и да е правено в тази насока, то е работило срещу санционираните. Бъдещето ще покаже така ли ще е и с Путинова Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com