The Hill: Какви ще са следващите стъпки на Владимир Путин?

11887
The Hill: Какви ще са следващите стъпки на Владимир Путин?
Снимка: Kremlin.ru

По последни данни украинският Северодонецк е паднал. Какво възнамерява сега президентът Владимир Путин по отношение на бойните действия в Украйна и относно политиката си спрямо САЩ, НАТО и Европейския съюз - и какви по-нататъшни стъпки трябва да очакваме от него? Над този въпрос разсъждава д-р Харлан Улман - старши съветник в Атлантическия съвет в коментар за "The Hill", предава БГНЕС.

Доколкото Западът твърде късно осъзна дълбочината на путинското възмущение и стаен гняв, възможно ли е САЩ и НАТО да са надценили силата на украинската съпротива или, напротив, да са подценили решимостта на Москва да стигне до победа? Какво ще стане, ако руският президент реши, че има надмощие не само над Украйна, но и над САЩ, НАТО и ЕС?

Лидерите на Г-7: Да се снимаме ли голи до кръста и на коне като Путин? (ВИДЕО)

Преди преговорите на срещата на върха на Г-7, започнала днес, световните лидери си спомниха за мачо-фотосесията на руския президент Вла...

Защо е безсмислено да се преговаря с Путин

Какви стратегически, икономически, тактически и военни предимства може да видим у Путин? Първо, числените показатели в украинския конфликт са очевидно на негова страна. При целия героизъм на украинците тяхната съпротива не е безкрайна, особено след като загубите се увеличават, логистиката се влошава, а запасите от оръжие намаляват.

Второ, за добро или лошо, Путин ясно вижда всички слабости и недостатъци на западния съюз - така че е напълно възможно да се възползва от тях. В това отношение е добре да се направи по-нататъшно разделение между енергетиката и храните. Европа зависи от руския газ и петрол. А високата цена на бензина в Америка, ако предположим, че той не поевтинее, вече е огромен проблем за президента Байдън: рейтингът му пада с нарастването на инфлацията и това заплашва да подкопае дългосрочния консенсус и да предотврати по-нататъшната многомилиардна подкрепа за Украйна.

Разсекретиха последния разговор на Макрон с Путин точно преди войната

Що се отнася до продоволствията, както Путин вече разкри в хода на сирийската операция, миграцията е мощно оръжие. Няма смисъл да обясняваме до какво ще доведе световна епидемия от глад и недостиг на храна. 5 милиона украински бежанци вече търсят убежище в Полша, Румъния и други страни, а гладът ще принуди още повече хора да се насочат към Европа и САЩ, за да търсят сигурност и препитание. Западът може да не успее да се справи с това.

Путин: Временно външният дълг на Русия ще се плаща само в рубли

Руският президент Владимир Путин подписа указ за временен режим за изпълнение на задълженията по външния валутен дълг на Русия. Докумен...

Трето, Путин вижда, че САЩ планират война на два фронта - с Русия и Китай. Той е напълно наясно с безразсъдството на тази стратегия. И Наполеон, и Хитлер започнаха войни на два фронта (съответно през 1812 г. и 1941 г.) и загубиха. По този начин Китай е не само стратегически актив, но и ценен пазар за руската енергетика. Това ще му позволи да заобиколи санкциите и да принуди Вашингтон да изразходва ресурси за борба с противниците си в другия край на света.

Четвърто, Путин вижда вътрешноамериканските дрязги по почти всеки въпрос и със сигурност вижда в тях пречка за американските власт и влияние. Той може и да не се ангажира с такива тънкости като неотдавнашните решения на Върховния съд за връщане на абортите в ръцете на щатите и даването на право на американците да носят скрито огнестрелно оръжие, но вижда, че политическата система на САЩ е в задънена улица и не работи.

Пето, Путин има и други възможности за влияние. Например шумът около литовските санкции и решението на Вилнюс да блокира транзита на редица стоки и услуги за Калининград, балтийския анклав на Москва. ЕС може да се намеси и да реши всичко. Но слабо прикритите военни заплахи на Русия вече предизвикаха силни реакции в Прибалтика.

Историята помни: В КГБ Путин имал три прозвища - Фаса, Бледия Молец и Ботокса

Министър-председателят на Естония Кая Калас заяви, че стратегията на НАТО рискува просто да "изтрие Естония от лицето на земята". Путин ще се възползва от основното си и единствено военно предимство пред НАТО - численото превъзходство в ядрените оръжия с малък обсег на действие. Възможно е той да направи гръмко изявление за разполагането на допълнителни сили в Калининград и да разцепи НАТО като Дамоклев меч.

И Путин, и Зеленски се казват Владимир. Какво означава това име?

Известно е, че руският президент Путин и украинският президент Зеленски имат „едни и същи имена и различни фамилии“? И двам...

Тази седмица в Мадрид ще се проведе срещата на върха на НАТО. НАТО ще обяви нова стратегия - старата беше преразгледана в деня след началото на руската инвазия на 24 февруари. Тя предполага предна отбрана и допълнителни сили на НАТО в Прибалтика и по северния и южния фланг, за да се възпре руската агресия. Но дали това ще подкопае предимствата на Путин, както той си ги представя?

За щастие предимствата на руския лидер далеч не са толкова силни и ефективни, колкото той си представя. Но докато Западът не разбере защо Путин е решил, че времето е на негова страна, и не се опита да го разубеди, шансовете за жизнеспособна контрастратегия далеч не са розови.

Следете в реално време ситуацията в Украйна тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Африка се превръща в театър на новата Студена война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com