The Wall Street Journal: Коронавирусът няма да спре глобализацията

4006
The Wall Street Journal: Коронавирусът няма да спре глобализацията
Снимка: БГНЕС

През изминалата седмица разпространението на коронавируса се превърна в глобална пандемия, която потопи световната икономика в рецесия, пише изданието The Wall Street Journal, цитирано от агенция "Фокус". Бяха спрени пътуванията, затвориха се граници, стотици милиони хора в Европа са под карантина. Кризата отне трилиони долари от световните фондови пазари, а също така застраши милиони малки предприятия. 

Както пише изданието, последващият икономически спад ще предостави нови аргументи за онези, които през последните години говориха за края или забавянето на процеса на глобализация. В разгара на кризата е трудно да се възрази срещу подобни прогнози, но това все пак трябва да се направи, според The Wall Street Journal. 

Успешни тестове на лекарство срещу коронавирус във Франция

Лекарство срещу коронавируса е тествано успешно във Франция. Френските учени съобщиха за успешни резултати от клиничното изследване на...

Глобализацията няма да приключи след коронавируса: да, нарушенията в пътуванията и търговията няма да се възстановят веднага и редица предприятия ще бъдат национализирани, обаче, следкризисният период ще покаже, че глобализацията е лесна за омраза, удобна за критикуване и невъзможна за спиране.

Вестникът отбелязва, че признаците за забавяне на глобализацията са се появили още преди епидемията. Миналата година ръстът на световната търговия беше само 1%. Това до голяма степен се дължеше на търговската война между САЩ и Китай: търговията между двете страни се върна на нивото от 2013 г. В същото време Китай продължава активно да увеличава инвестициите си в чужбина: Латинска Америка, Африка и Близкия Изток. Изданието смята, че епидемията няма да спре тази тенденция: КНР постепенно преодолява кризата и китайското правителство намеква за увеличаване на инвестициите. 

Допълнително доказателство е наскоро актуализираното споразумение NAFTA, което демонстрира ангажираността на САЩ към свободната търговия дори при Тръмп. Що се отнася до Европа, шокът от Brexit очевидно послужи като тласък за засилване на интеграцията и увеличаване на обема на взаимните инвестиции. Освен това след вирусната криза се очаква да бъдат отделени допълнителни държавни средства за възстановяване не само в Европа, но и в Латинска Америка, Африка и Югоизточна Азия.

Разбира се, коронавирусът е отрицателен страничен продукт на глобализацията, отбелязва още The Wall Street Journal и допълва: настоящият мащаб на туризма, търговията и бизнеса прави предотвратяването на пандемията практически невъзможно. В същото време международното сътрудничество може да се превърне в единственото ефективно средство срещу бъдещи епидемии. 

Прогноза: В САЩ безработицата ще достигне 30%

Президентът на Банката на Федералния резерв в Сейнт Луис заяви, че равнището на безработица в САЩ може да достигне 30% през второто три...

Според изданието рязък спад, причинен от коронавируса, не означава окончателното разпадане на сложната система от вериги за доставки и пазари, изградена през последните няколко десетилетия. Тази система е стабилна, печеливша и трудна за унищожаване. Коронавирусът едва ли ще спре тенденцията, преживяла Голямата депресия, Втората световна война, Студената война и огромен брой други кризи. 

Възможно е коронавирусът да сложи началото на нова фаза на глобализация, а тя няма да бъде толкова активна, но няма да изпитва такива сурови икономически и идеологически ответни реакции. 

Темата продължава и в нашия блог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари