Третата световна война се случва сега: В Израел се опасяват, че отиваме към Армагедон

18818
Третата световна война се случва сега: В Израел се опасяват, че отиваме към Армагедон
Снимка: iStock

Книгата на Откровенията в Библията разкрива планинския връх, където всичко ще свърши. Армагедон. Или днешния Мегидо. Мястото, където според Светото писание международни армии под водачеството на Дявола ще воюват с Божиите сили.

„И той ги събра заедно на място, наречено на еврейски Армагедон“, се казва в пасажа, добавяйки с размах: „И седмият ангел изля своята чаша [на Божия гняв] във въздуха; и от небесния храм, от престола, излезе силен глас, който казваше: „Стана“.

Е, Армагедон наистина съществува, произлизащ от еврейското Har Megiddo или планината на Megiddo; и докато краят на дните може би някога е изглеждал малко пресилен, сега не изглежда толкова невероятен. Това пише в материал за Telegraph Робърт Мендик.

"Израел е на ръба"

От върха на хълма на Мегидо има страхотна гледка към Западния бряг, който е на не повече от две мили. На север ракетите на Хизбула – общо около 160 000 от тях, са насочени в тази посока, докато на юг Израелските отбранителни сили (IDF) водят яростни престрелки с Хамас във война, която продължава почти четири месеца.

Още: Нетаняху се закани на "Хамас", за да предотврати нацистки кланета

Израел е на ръба. Стоейки в Мегидо, точно в средата на страната и сега дом на огромен археологически обект, имаш лошо предчувствие, което все повече се настанява в региона. Неслучайно Книгата на Откровенията избира именно това място за своя Армагедон. Мегидо се намира на стария търговски път между Египет и Месопотамия (днешен Ирак и Сирия) и е бил мястото на редица старозаветни битки. В съвремието генерал Алънби побеждава османците тук в решителна битка през 1918 г., за да завладее Палестина.

Тениските с надпис „Посетих Армагедон“ (единствен наличен цвят: черно), които се продават в иначе изоставения магазин на археологическия парк, не изглеждат като най-уместната покупка, която да занесете у дома на децата. По същия начин бейзболните шапки в различни цветове и стилове, които включват розово и тъмно зелено.

Всички се страхуват от Армагедон

В момента никой не посещава Мегидо – знак, че страната остава в шок повече от 100 дни след атаките от 7 октомври. Търговията с туристи е изчезнала и посетителите християни, които са идвали тук, стоят настрана, защото се страхуват от Армагедон. В магазина рейнджърът на националния парк (на когото не е позволено да говори с пресата) казва, че преди е имало по 1000 посетители на ден, минаващи през него. Сега те са единици. Тениските и бейзболните шапки остават непродадени. „Ние сме в застой“, казва той. Това е метафора за страната като цяло.

От нищото се появява Сергей Пузанов, 62-годишен, дошъл на еднодневна екскурзия със съпругата си. Евреин, роден в Русия, той напуска родната си страна преди 10 месеца, за да избяга от войната на Владимир Путин в Украйна и да има възможност да посещава децата си, които учат в чужбина. „Просто исках да видя Армагедон, преди да стане истински Армагедон“, казва той с лека усмивка.

Още: Катар: Решението на Международния съд е победа за човечеството

Пузанов е дошъл за един ден от Нахария, крайбрежен град само на десет километра южно от границата с Ливан. „Напълно възможно е да има война на север. Необходимо е, но ме е страх от това”, казва Пузанов, пенсиониран ИТ инженер. Той подкрепя Бенямин Нетаняху, израелският министър-председател, чиято хватка върху властта в Израел е крехка.

Проучванията на общественото мнение сочат, че по-голямата част от страната иска той да бъде отстранен от поста, обвинявайки го за провалите в сигурността на 7 октомври, при които 1200 души в южната част на Израел бяха избити от терористите на Хамас. Те също така го държат отговорен за провеждането на войната в Газа, която показва малко признаци на отслабване и която доведе до освобождаването на по-малко от половината от 240-те заложници, взети в анклава. „Той (Нетаняху) постъпва правилно“, казва г-н Пузанов, „подкрепям го.“

Още: Не търсете справедливост в Хага, а в тунелите на "Хамас": Израел атакува решението на Международния съд

38-годишната Шърли Диър, която живее в близкия кибуц Мегидо и е довела набързо 10-годишния си син, се страхува от най-лошото и се надява на най-доброто. „Дори преди тази война не бях проправителствено настроена. Това е много проблемно правителство“, казва тя. „Те просто искат да се бием. Те не искат да намерят решение на ситуацията. Предвиждам, че ще има нещо на север. Тук винаги има проблеми, но се надявам, че няма да е скоро”, допълва Шърли.

Хизбула е много по-опасен противник

В интерес на истината, очертаващата се война с Хизбула, плаши мнозина, тъй като шиитската групировка е много по-опасен противник от Хамас. Граничните градове бяха евакуирани и десетки хиляди израелци са разселени вече от месеци. Всеки ден израелската армия издава изявления, в които се описват бомбени нападения над Южен Ливан или ракети, изстреляни срещу Израел от Хизбула. Напрежението там е високо.

Точно надолу по хълма от древния Мегидо е оживеното кръстовище Мегидо и местоположението на един от най-известните затвори в Израел, където според активисти са задържани около 1000 палестинци, сред които и малък брой тийнейджъри.

Още: Ракетните атаки в Близкия изток повишават риска от ескалация в Ивицата Газа

На изток от Мегидо е Триъгълникът, съставен от три палестински града и едно от малкото места в Израел с арабско мнозинство. Известни разговорно като 48-те, те са палестинските граждани, които запазват местообитанието си си след формирането на Израел през 1948 г. Това са напрегнати времена и за тях.

На 10 километра от Мегидо се намира Ум ал-Фахм, най-големият от градовете в Триъгълника, където Мамдух Игбари, писател и социален активист, се противопоставя на режима на Нетаняху. Това е третият по големина палестински град в Израел, чиито сгради са прилепнали към хълма, плътно натъпкани до стената, която го разделя от териториите на Палестинската власт на Западния бряг.

Още: ООН: Жените и децата са основните жертви на войната в Ивицата Газа

„Ние сме солидарни с Газа“, казва Игбари. „Чувстваме се много напрегнати през цялото време. Виждаме, че никой не печели войната. Никой не иска тази война. Всички ние – араби и евреи – обикновени хора сме против войната и искаме да спрем войната незабавно“, казва той. „Евреите са наши приятели“, казва той. „Проблемът е ционизмът. Това дава на евреите чувството за превъзходство, те смятат, че са по-добри от нас”, допълва Игбари.

Настоящият конфликт, смята той, ще се разпространи, защото „целият свят сега е срещу Израел“, добавяйки: „Вече има война с Хизбула. Реалността казва, че в Ливан има бомбардировки всеки ден. Всеки ден правиш мъченици. Всеки ден умират мъченици. Това го влошава всеки ден“. „Мисля, че цялата война ще се разпространи. Толкова е трудно да се постигне разбирателство между големите държави като Китай, САЩ, Лондон”, допълва той. „Третата световна война се случва сега“, казваоще Игбари.

"На ръба на Трета световна война сме"

За нова световна война заговори и бившият президент и отново кандидат за поста Доналд Тръмп. Според него Джо Байдън е оставил света на „ръба на Третата световна война“, след като атака с дрон срещу база в Йордания уби трима американски войници.

Бившият президент се обърна към своя наследник в гръмогласна тирада след инцидента в неделя, за който Белият дом обвини „подкрепяните от Иран” бойци, действащи в Близкия изток . „Тази нагла атака срещу Съединените щати е още едно ужасяващо и трагично следствие от слабостта и капитулацията на Джо Байдън“, каза Тръмп в изявление. „Преди три години Иран беше слаб, разорен и напълно под контрол. Благодарение на моята политика за максимален натиск иранският режим едва успя да събере два долара, за да финансира своите терористични поддръжници“, добави той.

Още: Какво се случи при Армагедон

Фаворитът на Републиканската партия обвини Байдън, че е дал на Иран „милиарди долари“, които според него са били използвани от Техеран за „разпространяване на кръвопролития и касапници в Близкия изток“. „Тази атака никога нямаше да се случи, ако бях президент, точно както подкрепяната от Иран атака на Хамас срещу Израел никога нямаше да се случи, войната в Украйна никога нямаше да се случи и в момента щяхме да имаме мир навсякъде свят", каза той. „Вместо това сме на ръба на Трета световна война“, добави г-н Тръмп.

Припомняме, че като президент Доналд Тръмп отмени ядрената сделка с Иран, договорена от администрацията на Обама, и отново наложи санкции на Техеран. Той обвини иранския режим, че е водил недобросъвестни преговори и не е успял да се изясни относно програмата си за ядрени оръжия. „Този ​​ужасен ден е още едно доказателство, че се нуждаем от незабавно връщане към мира чрез сила, така че да няма повече хаос, повече разрушения и загуба на ценни американски животи“, каза Тръмп. „Страната ни не може да оцелее с Джо Байдън като главнокомандващ“, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари