Трябва ли Путин да се страхува от Сандърс?

7068
Трябва ли Путин да се страхува от Сандърс?
Снимка: Getty Images/Guliver

Владимир Путин трябва да се страхува от Бърни Сандърс. С такова заглавие излиза британският вестник The Guardian, като коментира президентската надпревара в САЩ, която вече започна.

Изданието отбелязва, че стопанинът на Кремъл има осезаемо присъствие в предизборната кампания на САЩ. "От опасенията за руската агресия в чужбина до притесненията относно изборната намеса у дома, Путин се превърна във въпрос, на който се очаква всички кандидати за президент да имат категоричен отговор, особено след неуспешния импийчмънт на Доналд Тръмп, в който Демократическата партия се стремеше да направете така, че „всички пътища да водят към Путин“. 

Според The Guardian важният контекст тук е свързан с помощта, която Вашингтон оказва на украинския народ.

Тръмп работи с Ердоган по ситуацията в Идлиб

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че работи с турския президент Реджеп Ердоган по ситуацията в сирийския регион Идлиб, съобщи РИА ...

Именно така възходът на Бърни Сандърс поражда опасения вътре в Демократическата партия. Сандърс отдавна е водещ привърженик на военната сдържаност и той води кампания на платформата за „отговорната външна политика“, която обещава да сложи край на „безкрайната война на Америка“. Въпреки речите си, в които сенаторът говори за престъпния авторитаризъм на Путин, сега се коментира, че неговото президентство би представлявало голям подарък за Кремъл. 

Вестникът отбелязва също така, че повечето привърженици на военната конкуренция по същество не разбират естеството на властта на Кремъл - недоразумение, което води САЩ до провал, отново и отново, в опита си да сдържат Путин. Обещанието за външната политика в платформата на Сандърс е именно, че тя обръща обичайната стратегия надолу с главата, показвайки как правителството на САЩ може да използва вътрешната реформа като стратегия за подкопаване на авторитарната агресия на Путин в чужбина.

"За да има смисъл от тази стратегия, е необходимо да се видят трите стълба, на които почива режимът на Путин. Първият от тези стълбове са въглеводородите: огромните запаси от нефт и газ в Русия, които осигуряват големи приходи и дълбока политическа лоялност както в Русия, така и в цяла Европа. Понастоящем руската продукция от нефт и газ в момента е рекордно висока, генерирайки 44,4 млрд долара всяка година от страни като Германия, които до голяма степен разчитат на вноса на руски газ. 

Вторият стълб на властта на Путин е корупцията. Русия днес е клептокрация, политическа система, която работи с подкупи за лоялни олигарси. Тъмните им пари, разбира се, не остават в Русия. Вместо това, те се разпространяват чрез огромната международната система на тъмните финанси - в Deutsche Bank и Danske Bank, в лондонски компании за недвижими имоти и американски кухи компании - купувайки вярност на режима по този начин.

И третият стълб е пропагандата: Путин и неговите съюзници активно се стремят да разпалят конфликти в чужбина, за да засилят националистическите лоялности у дома. От самото начало на мандата си Путин говори за насилието и агресията срещу руските „врагове“ - били те чеченци, украинци или американци - като стратегия за повишаване на собствената му популярност", припомня контекста британското издание.

Путин с предупреждение за човечеството

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че човечеството отново е на опасната граница пред редица глобални заплахи. "За съжаление в ...

Според изданието сега Сандърс се стреми да демонтира всеки от трите стълба в основата им. Вместо да задълбочава зависимостта на САЩ от нефт и газ, той насърчава „Зелена нова сделка“ с основни разпоредби за подкрепа на зелен преход отвъд границите на САЩ. Чрез стимулирането на декарбонизацията между съюзниците на САЩ в Европа и по света, Сандърс обещава да намали геополитическия ефект на Путин.

Вместо да пренебрегва незаконната финансова система, Сандърс се застъпва за програма на „корпоративна отчетност“ за закриване на данъчните убежища, премахване на анонимните кухи компании и стриктно регулиране на банките на "Уолстрийт", които улесняват потока на парични средства на клептократи по целия свят.

И накрая, Сандърс избягва мързеливата реторика за "Студената война" относно „руснаците“, която помага да се повиши легитимността на Путин у дома. Вместо това неговият подход е инфраструктурен, атакува възлите на незаконната финансова мрежа, а не отделните „лоши участници“, действащи в нея.

Агенция "Фокус" обобщава накратко изводите от материала на The Guardian: "Сандърс се отдалечава от антикварната парадигма на „външната политика“ - с ясното си разграничаване на вътрешната и външната политика. Той се цели в глобалната архитектура на клептокрацията, в която много американски фирми и притежатели на паспорти са съучастници, и изгражда връзки със социалните движения по света, които могат да послужат като съюзници в борбата срещу корупцията в държавата".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com