Турция е най-щедрата държава в света за хуманитарна помощ

3237
Турция е най-щедрата държава в света за хуманитарна помощ
Снимка: Getty images/Guliver

Турция за втора поредна година е най-щедрият донор на световна хуманитарна помощ. Това показва новият доклад за глобалната хуманитарна помощ на международната организация "Инициатива за развитие" (DI). От документа става ясно, че само за миналата година Анкара е изразходвала 8,4 милиарда долара за хуманитарни акции, отбелязва вестник Sabah, цитиран от БГНЕС.

През 2017 г. отделените средства са били 8,1 милиарда долара, коментират още експертите, като уточняват, че през 2018 г. от около 29% от цялата международна хуманитарна помощ, или 28,9 милиарда долара, идват от Турция.

Помощта, предоставяна от други страни, е спаднала на годишна база през 2018 г., включително от САЩ (от 6,68 милиарда до 6,65 милиарда долара), Германия (от 2,98 милиарда до 2,96 милиарда долара) и Великобритания (от 2,52 милиарда до 2,19 милиарда долара).

Разходите за хуманитарна помощ от Турция са близо 1,1% от нейния БВП през 2018 г., спрямо 1% през 2017 г. САЩ осигуряват 0,032% от своя БВП, Германия 0,074%, а Великобритания 0,077%. Турция беше класирана на трето място в доклада на DI през 2013, 2014 и 2015 г. и на второ място през 2016 г.

Гърция връща 10 000 мигранти на Турция до 2020 г.

Гръцкото правителство заяви след спешно заседание, че смята да изпрати 10 000 мигранти обратно в Турция до края на 2020 г. Атина иска ...

Страната също така приютява най-голям брой бежанци - 4 милиона в света, според официалните данни. Броят на сирийските бежанци, живеещи в страната, е 3,66 милиона към септември.

Въпреки че се бори за икономически растеж, докато се опитва да се присъедини към лигата на развитите страни - възстановена след години на икономическо лошо управление, Турция е решена да отдели повече за хуманитарна помощ. При правителствата на Партията на справедливостта и развитието усилията за хуманитарна помощ набраха скорост и агенциите за помощ в страната се разраснаха до организации за подкрепа при бедствия и помощ за бежанци. Усилията на страната ѝ позволиха да бъде домакин на Световната хуманитарна среща на върха - първата по рода си среща на ООН за координиране на хуманитарните усилия.

Турският Червен полумесец също разви своя профил в международната общност с нарастващото си присъствие. Благотворителната организация е включена в усилията за подпомагане - от създаването на бежански лагери до доставката на хранителни пакети в конфликтни зони и в засегнати от бедствия региони по целия свят. Червеният полумесец е доставил хуманитарна помощ на 23 милиона души през 2018 г. по целия свят.

Глобалните данни

В световен мащаб 1,8 милиарда души живеят в бедност, а 697 милиона от тях са изправени пред крайна бедност към миналата година, което е намаление съответно от 2 милиарда и 753 милиона през 2017 г., подчертава докладът. „Хората, живеещи в бедност, се определят като живеещи с по-малко от 3,20 долара на ден; хората, живеещи в крайна бедност, се определят като живеещи с по-малко от 1,90 долара на ден“, се казва още в анализа на числата.

Предоставяме близо 300 хил. лв. хуманитарна помощ на Сирия и Йемен

България ще предостави хуманитарна помощ за справяне с хуманитарните кризи в Сирия и Йемен в размер на 293 375 лв., реши правителството...

Документът отбелязва, че през 2018 г. хуманитарната помощ възлиза на 28,9 милиарда долара, докато през 2017 г. е била 28,6 милиарда долара, през 2016 г. 26,5 милиарда долара, през 2015 г. 25,2 милиарда долара и 22,2 милиарда долара за 2014 г. Около 22,6 милиарда долара за хуманитарна помощ са предоставени от правителствата и институциите на ЕС, докато останалата част от сумата е от частни дарители. Частните дарители включват лица, тръстове, фондации, компании и национални сдружения. В доклада се отбелязва, че най-много хуманитарна помощ е отишла за Сирия (2,35 милиарда долара), Йемен (1,9 милиарда долара), Южен Судан (1,37 милиарда долара), Ирак (1,25 милиарда долара) и Сомалия (1,01 милиарда долара).

Сирия е най-голям получател на хуманитарна помощ за шеста поредна година. Анкара често предупреждава международната общност и регионалните страни, че утежняващият конфликт в Сирия може да поднови бежанската вълна към Запада, тъй като разселените сирийци имат малко възможности, освен тази да се подслонят в Турция.

Турция е изразходвала близо 40 милиарда долара досега за благосъстоянието на бежанците, докато е получила само около 6 милиарда евро (6,6 милиарда долара) подкрепа от международната общност. Турция отдавна критикува европейските държави и международната общност за липсата на подкрепа по въпроса за бежанците.

Многостранните организации са транспортирали 14,7 милиарда долара помощ, докато 9,7 милиарда долара са преминали чрез неправителствени организации и 2,2 милиарда долара чрез Международните движения на Червения кръст и Червения полумесец. В доклада се казва още: „През 2018 г. 206,4 милиона души бяха оценени като нуждаещи се“. "Продължаващите конфликти в Сирия, Йемен и Демократична Република Конго продължават да причиняват безбройни страдания и допринасят за рекордно количество хора, принудени да живеят далече от домовете си".

Припомняме, че DI е независима международна организация за развитие, която се фокусира върху борбата с бедността по света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

Уроците на специалните части в Украйна: Войната отвътре

Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари