Турция прави медийна реклама на най-важния руски търговски път (ВИДЕО)

4330
Турция прави медийна реклама на най-важния руски търговски път (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images / Guliver

Северният морски път (СМП) почва да се превръща във фаворит на световната транспортна индустрия. Сред засилващите се предимства на този най-кратък транспортен път между Европа и Азия е все по-безопасното движение на корабите благодарение на ледоразбивачи, а немалко анализатори поставят и въпроса за климатичните промени като фактор за бъдещо допълнително "размръзване" на пътя. Такива разсъждения има в турски медиен анализ*.

Новият перспективен път

Маршрутът с дължина 5600 километра започва от границата между Баренцово и Карско море и завършва в Беринговия проток. По протежение на Северния морски път (СМП) в Арктическия регион са пристанищата Сабета, Диксон, Дудинка, Хатанга, Тикси, Певек.

Въпреки че СМП е покрит със сняг и лед през по-голямата част от годината, товарните кораби може да се ескортират от ледоразбивачи с ядрени двигатели и в сравнение с други маршрути, този маршрут осигурява значителни икономии на гориво и време.

Фактът, че СМП е по-близо до страни като Китай, Япония и Южна Корея, отколкото Южния морски път (през Суецкия канал) допринася за растежа на търговията в Арктическия регион. Например корабите, желаещи да стигнат до японското пристанище Йокохама от руския град Мурманск, изминават 6000 морски мили, докато по южния морски път този маршрут достига 13 000 мили. Целта през 2024 г. е да се достигне капацитет от 80 милиона тона товари

Според "Атомфлот", дъщерно дружество на "Росатом" и оператор на пристанище Мурманск, през 2012 г. по СМП са транспортирани 3,8 милиона тона товари, докато през 2022 г. този обем се е увеличил до 34 милиона тона. Капацитетът на маршрута се очаква да достигне 36 милиона тона през 2023 г., а през 2024 г. с пускането в експлоатация на 60-мегаватовия ледоразбивач "Якутия" (Yakutia) се очаква ръстът да достигне до 80 милиона тона. Пример - атомният ледоразбивач "Арктика" може да работи без презареждане седем години

Перспективите пред Северния морски път

Според Арктическия съвет икономическото значение на Арктическия регион, който обединява икономиките на 8 държави и обхваща площ около 20 милиона квадратни километра, се оценява на повече от 600 милиарда долара.

Леонид Ирлица, генерален директор на "Атомфлот", в интервю за кореспондент на Анадолската агенция отбеляза, че най-важното предимство на СМП е спестяването на време. "Например кораб пътува 50 дни по южния маршрут, а същият маршрут по СМП отнема по-малко от 20 дни", каза той.

Подчертавайки, че ледоразбивачите играят важна роля за безопасното движение на товарните кораби по маршрута, Ирлица добави: "Можем да кажем с увереност, че корабът ще пристигне от точка А до точка Б навреме. Ледоразбивачите се използват във всички големи проекти и те елиминират рисковете".

Събеседник на турската информационна агенция каза, че в момента се строи още един нов ядрен ледоразбивач, а до 2030 г. в региона вече ще работят 13 ледоразбивача.

От друга страна, Ирлица засегна и проекта за изграждане на плаващ док, споразумение за което беше подписано между "Атомфлот" и турската корабостроителница Kuzey Star през 2021 г., подчертавайки: "Мога да кажа, че оценяваме професионализма на Kuzey Star. След приключване на строителството ще можем да дадем оценка. Все още не се предвижда сътрудничество за ядрени ледоразбивачи, но може би ситуацията ще се промени с развитието на инфраструктурата".

Русия е единствената страна в света с флот от атомни ледоразбивачи. Безопасността на движението на плавателни съдове по СМП се осигурява от 7 атомни ледоразбивача на "Атомфлот". Един от тях е "Aрктикa", който също играе важна роля за осигуряване на търговията по маршрута.

Капитанът на "Арктика" Александър Скрябин каза, че ледоразбивачът демонстрира своята ефективност, както в дълбоководни зони, така и в плитките води на сибирските реки, докато корабът се движи по много трудни маршрути. По думите му на кораба служат трима помощник-капитани, които последователно работят четири часа и почиват осем часа. Опитен навигатор помага на капитана на кормилото, като са създадени всички необходими условия за безопасна и ефективна работа. Скрябин добави, че 60-мегаватовият ледоразбивач, построен по "проект 22220", е с дължина 173 метра и ширина 34 метра.

Изгодата за Турция

Андрей Доценко, търговски директор на морското търговско пристанище Мурманск, отбеляза, че тази година се планира да бъде изпратен кораб с концентрат от желязна руда през СМП, като добави: "Това ще бъде най-големият кораб, който някога е минавал през СМП".

През последните години използването на този маршрут постепенно се увеличава, отбеляза Доценко. "Средното време за пътуване по СМП през лятото при благоприятни метеорологични условия е приблизително 8 до 9 дни. И това намалява наполовина времето, необходимо за достигане до основните региони за продажба", подчерта той.

Доценко отбеляза също, че основно въглищата се транспортират до Турция. Според него "през първите 7 месеца на годината през СМП са изпратени 2,5 милиона тона въглища за Турция".

Въпросът за ефекта от войната в Украйна върху пътя не е дискутиран в турския материал:

Когато Адът замръзне: заради Путин Русия изпуска да стане силен икономически фактор (ВИДЕО)

* Източник: Anadolu Ajansı

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

Уроците на специалните части в Украйна: Войната отвътре

Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари