Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

9235
Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?
Снимка: Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа допълнителен пакет помощ от приблизително 95 милиарда долара за Украйна, Израел и Тайван. В рамките на пакета Украйна ще получи 61 милиарда долара военна подкрепа, Израел ще получи 26 милиарда долара, а за Тайван са останалите 8 милиарда долара, пише в свой анализ турското издание Anadolu Ajansı. Въпреки че пакетът е продължение на активната международна политика, която Байдън следва от дълго време, моментът е пример за това как американската външна политика продължава в сянката на вътрешните политически дебати.

Амбициозната политика на САЩ

Този пакет е преди всичко поредното проявление на амбициозната политика за военна помощ на САЩ. Когато Байдън встъпи в длъжност, той раздели света на авторитарни режими и демокрации и поднови ангажимента на Америка към демокрациите. Логиката тук е да се подчертае възпиращата воля на САЩ към действия, които ще променят статуквото в конкуренцията на големите сили, въпреки че в дискурса има разлика между видовете режими. САЩ избраха да не възпират атаката на Русия срещу Украйна на първо място. След като Киев не падна, САЩ започнаха да оказват сериозна военна подкрепа на Украйна. Въпреки това нарастващата цена на тази помощ създава мотивация за предотвратяване на подобен сценарий в Тайван. Още: Путин плаща за оръжие за Украйна: САЩ прокарват нов план

Администрацията на Байдън представи този пакет за одобрение от Конгреса преди месеци, но дълго време не бяха получени резултати. Пакетът се обсъждаше от членове на републиканците в Сената и Камарата на представителите на основание, че Съединените щати не са взели достатъчно предпазни мерки по отношение на собствената си гранична сигурност. От тази гледна точка въпросният пакет помощи се превърна в проблем за американската вътрешна политика.

През последните години американската външна политика породи множество вътрешнополитически дебати. Макар че се обсъждат много причини за тази ситуация, като основна трябва да се посочи, че САЩ действат в един вид среда без заплахи. Съединените щати изпитват по-малък натиск по въпросите на международната сигурност, защото няма друг съперничещ полюс, който да представлява животозастрашаваща заплаха. Това създава възможност вътрешната политика да влияе допълнително върху външната. В противен случай непосредствените и сериозни заплахи за сигурността биха надвили безплодните вътрешни политически дебати.

Спорни области

В Съединените щати няма сериозни различия в мненията, когато става въпрос за помощта на Израел. Тъй като Тайван е част от конкуренцията с Китай, няма големи възражения от републиканците и по този въпрос. Проблемът с Украйна обаче е доста спорен. Всъщност по-голямата част от помощта в последния пакет (61 млрд) отива за Киев. Още: Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

Военната помощ на САЩ за Украйна се предоставя чрез два правни механизма. Единият от тях е Президентското разрешение за намаляване на ресурсите (PDA), а другият е Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна (USAI). PDA позволява на президента да прехвърля оръжия от запасите на американската армия в други страни при извънредни ситуации без одобрението на Конгреса. Тъй като това е правомощие, което вече е дадено на американския президент, уведомлението до Конгреса е достатъчно.

За разлика от PDA, USAI позволява на правителството на САЩ да прави нови покупки от американски компании от отбранителната промишленост и да предоставя военна подкрепа на Украйна. В последния пакет 6 милиарда долара от подкрепата, дадена на Украйна, ще бъдат в обхвата на USAI. Тази подкрепа е най-вече за посрещане на дългосрочни военни нужди. От друга страна, частта от пакета за 23 милиарда долара ще бъде покрита от PDA. Още: Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна

Значителна част от военната помощ на Украйна беше предоставена в рамките на PDA. Въпреки това имаше опасения, че тази ситуация ще достигне ниво, което би застрашило изискванията за бойна готовност на американската армия. Непостигането на желаните резултати в миналогодишната офанзива породиха нужда от повече оръжия и боеприпаси за Украйна. От тази гледна точка беше необходим отделен фонд за замяна на оръжията, дадени на Украйна от армейските запаси. Тази част от $23 милиарда от пакета под PDA ще покрие точно това. Така че тези пари няма да отидат директно в Украйна, пише Anadolu Ajansı.

За помощта, предоставена на Украйна, допринася и инфраструктурата на американската отбранителна индустрия в 37 държави. Всъщност демократите изтъкват, че „тази помощ действително захранва американската икономика“ в противовес на реториката на републиканците „нашите данъци отиват в чужди държави“, тъй като дадените поръчки и търгове за оръжия имат съживяващ ефект върху индустрията в много области, като създават работни места и възможности за инвестиции. Някои кръгове дори считат това за чудесна възможност за стимул на американската отбранителна индустрия. Разбира се, трябва да се подчертае, че този подход има за цел да убеди американското общество от необходимостта от чуждестранната военна помощ. Още: Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

В резултат администрацията на Байдън вижда помощта, предоставена на страни като Украйна, Израел и Тайван, като важен сигнал към своите приятели и съперници. Докато Байдън сигнализира на съюзниците си, че Съединените щати ще им се притекат на помощ, той цели бъдещето сплашване на съперниците си. Фактът, че тези съперници нямат капацитета да представляват животозастрашаваща заплаха за Съединените щати, също проправя следния път - вътрешните проблеми да влияят допълнително на външната политика в САЩ.

Автор: Бекир Илхан

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: САЩ не са подготвени за война с дронове като в Украйна

Стар враг на Путин прогнозира какво ги чака Украйна и Европа (ВИДЕО)

Мъск и Starlink се провалиха: Причините Русия да изненада Украйна в Харковска област

НАТО без САЩ: Възможно ли е?

"Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари