"Угажда на всички": Лидерът на Казахстан превърна неутралитета в изкуство

3960
"Угажда на всички": Лидерът на Казахстан превърна неутралитета в изкуство
Снимка: Getty images

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев предефинира „Голямата игра“ като писта с препятствия, която може да бъде преодоляна само от тези, които са в състояние да демонстрират гъвкавост, пише Foreign Policy. Той тества собствените си умения за оцеляване, за да гарантира, че Казахстан няма да претърпи същата съдба като Украйна, жертва на иредентиските стремежи на Русия.

Като лидер на най-голямата и най-богата от всички независими държави в Централна Азия, останали в орбитата на Русия, Токаев успя да издигне неутралитета, основан на принципа на прагматизма, до ранг на изкуство и засега всички са доволни от сегашното състояние на нещата - ако не четете внимателно написаното с дребен шрифт.

Регионалните анализатори хвалят Токаев за способността му да балансира нуждата на Русия да поддържа икономиката си, и по-специално военнопромишления си сектор, с необходимостта да спазва санкциите, наложени от САЩ и Европейския съюз на Москва след стартирането на инвазията ѝ в Украйна. Попаднал между тях, Токаев изглежда прави всичко както трябва, тъй като икономиката на Казахстан процъфтява и всички големи играчи се опитват да го ухажват.

"Угажда на всички"

„Казахстан разбира нуждите на основните играчи и прави всичко възможно, за да угоди на всички и да не бъде санкциониран“, каза независимият политически анализатор Димаш Алжанов пред Foreign Policy. „Казахстан се нуждае от достъп до международната финансова система, и има нужда той да продава петрол на западните пазари, но за да направи това, трябва да държи западните страни на своя страна." Още: Путин пак зацикли в опит да произнесе името на Токаев. Той му го върна (ВИДЕО)

Той също трябва да поддържа силни връзки с Русия. Казахстан не призна претенциите на Русия към Украйна, които започнаха с анексирането на Крим през 2014 г. Проучванията показват, че в Казахстан, страна с 20 милиона души, има нарастваща загриженост от началото на руската инвазия, че Русия може да поднови историческите си претенции към богатата на петрол северна част на страната и да се опита да я завладее. Токаев трябва да угоди на всички, само за да остане на мястото си.

Военният конфликт в Украйна накара Русия, Китай и Съединените щати отново да се насочат към Централна Азия в опит да получат достъп до някои от най-богатите в света запаси на нефт, газ и уран в държави, получили независимост след разпадането на Съветския съюз. Въпреки че Казахстан все още остава в орбитата на Москва по много начини, той вече доказа способността си да се възползва максимално от икономическите възможности, предоставени му от китайската инициатива „Един пояс, един път“ и големите американски петролни компании.

Когато Токаев се обърна към Москва за помощ за потушаване на безредиците през януари 2022 г., това послужи като потвърждение, че Русия продължава да играе водеща роля и остава важен стратегически партньор. Според анализаторите този находчив ход, който освен всичко друго направи възможно да се хареса и на Русия, е проява на фоновия ритъм, на който казахстанският лидер изпълнява своя пъргав дипломатически танц. Още: Франция дава на Казахстан радарни системи за противовъздушна отбрана

През последния месец Токаев успя да увери германския канцлер Олаф Шолц, че Казахстан няма да наруши санкциите. Но той също пътува до Москва, за да помогне на руския президент Владимир Путин да отпразнува рождения си ден на 7 октомври с церемония по откриването на тръбопровод, който ще пренася руски газ до Узбекистан през Казахстан. Те се срещнаха отново на 13 октомври в Бишкек, столицата на Киргизстан, първото известно пътуване на Путин извън Русия, откакто Международният наказателен съд издаде заповед за арестуването му през март. И двамата присъстваха в Пекин през октомври на международен форум за инициативата „Един пояс, един път“, която китайският лидер Си Дзинпин представи в Казахстан преди 10 години.

Токаев може и да няма празно място в своята таблица с резултати, но все пак рискува да стъпи на пръстите на Путин по почти същия начин, както направи Украйна, като публично декларира желанието си да засили връзките си с Европейския съюз, САЩ и НАТО. Казахстан и Европейският съюз вече започнаха да обсъждат облекчаване на визовия режим за гражданите на Казахстан. През октомври външните министри от Централна Азия и Европейския съюз се срещнаха в Люксембург, за да потвърдят сътрудничеството по дълъг списък от въпроси, включително „важността за предотвратяване и заобикаляне на санкциите“.

На 23 октомври посланикът на САЩ в Казахстан Даниел Розенблум преряза лентата при откриването на „център за мироопазващи операции“ в Алмати, който официалната страница на посолството на САЩ в социалните медии нарече „друг проект, подкрепян от САЩ, предназначен да разшири възможностите на Казахстан в подготовката на международните мироопазващи сили." В съобщението се казва още, че Съединените щати са "горди да си партнират с Казахстан в подкрепа на сигурността, просперитета и мира".

На 25 октомври, когато Казахстан празнува Деня на републиката, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пожела успех на страната, като каза, че очаква „с нетърпение възможностите да си сътрудничим по глобалните предизвикателства, за да постигнем напредък в нашите общи приоритети за мир, просперитет и стабилност в полза на народите на двете ни страни."

На 6 ноември Казахстан и Съединените щати проведоха среща за засилено стратегическо партньорство, която се основава на срещата на върха на президента Джо Байдън за Централна Азия в ООН през септември и обяви по-нататъшно сътрудничество в области, вариращи от борба с тероризма до търговия, санкции и дори права на човека. Помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на Южна и Централна Азия Доналд Лу „потвърди непоколебимата подкрепа на Съединените щати за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Казахстан“. Още: Путин е в Казахстан за преговори с Токаев. Песков: Ще си сверят часовниците (ВИДЕО)

Въпреки че сега Казахстан е най-популярната страна в централноазиатския блок, страната все още не се разминава с нарушенията на правата на човека. В доклада си за 2022 г. Държавният департамент на САЩ отбеляза "сериозни" нарушения, включително незаконни и произволни убийства и изтезания, извършвани "от или от името на правителството", произволни арести, лишаване от свобода за политически възгледи, "сериозни проблеми с независимостта на съдебна система“, ограничения върху свободата на събранията и свободата на словото, печата и достъпа до интернет, пише Foreign Policy.

Докладът също така отбелязва "сериозна корупция в правителството, значителни ограничения върху свободата на участие в профсъюзи и детски труд". Наскоро Freedom House, който класира страните в своя индекс на свободата, даде на Казахстан много нисък резултат 23 от 100, наричайки страната „не свободна“.

Политическият прагматизъм обаче има връх над свободите. Вътрешните репресии изглеждат по-малкото зло в сравнение с перспективата Казахстан отново да се насочи към Москва. „Западът демонстрира по-голяма отвореност към сътрудничество и значително по-рядко говори за нарушения на правата на човека и гражданите в Казахстан“, отбеляза Алжанов.

Казахстан изглежда има много пространство за маневриране в бизнеса и търговията, което може да отваря задна врата за Русия да заобиколи някои западни санкции върху ключов внос. През първата година от военния конфликт в Украйна руските компании се стекоха в Казахстан, където бяха създадени най-малко 4000 нови фирми, както съобщава Eurasia Review, който нарече процеса „поток на мозъци“ към Казахстан.

Скокът обаче в търговията между Казахстан и ЕС и Казахстан-Русия, последвал избухването на военните действия в Украйна, може да крие проблем. Според данни на Евростат след началото на руската инвазия обемите на износа от страните от ЕС за Казахстан са се увеличили с 85% до 16,6 милиарда евро от януари 2022 г. до юни 2023 г.

Обемът на износа от Казахстан за Русия също показа значителен ръст през 2022 г. - с 25% до 8,8 милиарда долара, според Russia Briefing - въпреки широко разпространените санкции на ЕС срещу редица стоки, включително модерни компютри и машини, технологии за транспорт, енергия, петрол - производство и рафиниране, авиация и дронове. Още: Макрон похвали Казахстан, че не иска да е васал, Русия обезпокоена

Проследяването на подробности за нарастващите икономически връзки е трудно, тъй като границите не възпрепятстват търговията в региона между членовете на водения от Русия Евразийски икономически съюз, който включва Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан. Но ръстът на обема на скъпия внос от Европа, съчетан с ръста на износа за Русия, предизвиква безпокойство. „Това са ясни признаци, че някои стоки може да бъдат пренасочени към Русия“, съобщи Ройтерс. Както се отбелязва в материала на агенцията, миналата година обемът на казахстанския внос на европейски машини и транспортно оборудване се е удвоил „при липса на ясни признаци за значително увеличение на инвестициите в съответните местни индустрии“.

С превръщането на Путин в персона нон грата за Запада и надеждността на Близкия изток като източник на изкопаеми горива изглежда все по-съмнителна на фона на опасенията, че войната на Израел с Хамас може да се разпространи в целия петролодобивен регион, Казахстан се очертава като все по-привлекателна алтернатива.

Следващият вносител, който се обърна към Токаев, беше френският президент Еманюел Макрон, който посети Казахстан на 1 ноември като част от обиколката си в региона. Франция генерира 60% от електроенергията си от атомни електроцентрали, така че се изнерви, когато политическата нестабилност обхвана Нигер, основен доставчик на уран. Френската държавна компания EDF кандидатства за изграждането на първата атомна електроцентрала в Казахстан, а Астана гледа на Франция като на потенциален доставчик на ядрени технологии - още едно елегантно па дьо дьо за Токаев.

Към днешна дата Казахстан само устно одобрява действията на Москва в Украйна, с известна дискусия в контролираните от правителството медии относно „многовекторния“ подход на Казахстан към външната политика и завоалирани предупреждения за западен „дневен ред“ в „задния двор“ на Русия. Но музиката продължава да свири и Токаев все още пъргаво движи краката си.

Лин О'Донъл е колумнист за външна политика и австралийски журналист. От 2009 г. до 2017 г. тя е била шеф на афганистанското бюро на Agence France-Presse и Associated Press.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари