Унгарското презрително отношение към националния празник на Румъния съживи напрежението между тях

2928
Унгарското презрително отношение към националния празник на Румъния съживи напрежението между тях
Снимка: Getty Images

Решението на унгарски министър, че дипломатите от страната трябва да игнорират националният празник на Румъния, честват на 1 декември, поради това, че бележи деня, в който Унгария губи Трансилвания, вдъхва нов живот в стари спор.

Румъния и Унгария се сблъскаха в петък, 2 декември 2016 г., с ново дипломатическо напрежение, след като унгарският външен министър Петер Сиярто заяви на дипломатите да пропуснат честването на националния празник на Румъния, отбелязван на предишната дата. Съобщава се, че министърът от националистичното правителство на министър-председателя Виктор Орбан е наредил на унгарските дипломати да стоят далеч от празнуванията в Румъния на 1 декември, бележещи 98-ата годишнина от присъединяването на Трансилвания към страната от Унгария.

„Поради това, че унгарския народ няма причина да празнува 1 декември, външният министър забранява на всички служители на МВнР да участват в честванията на румънския национален празник“, пише в официално заявление на министерството.

Румънският посланик в Будапеща Мариус Лазурча е поканил унгарски държавни чиновници на мероприятие в четвъртък, на което той е бил домакин, където е оценил високо двустранните отношение, но никой от външното министерство не се е появил. От румънското външно министерство в петък съобщиха, че са били изненадани от случилото се в Будапеща.

„Ние сме изненадани и озадачени от унгарското решение да забрани на дипломатите си да участват в празнуванията и приемите по повод националния празник на Румъния. Трудно е да се разбере това, особено след като Европейският съюз и трансатлантическата общност са основани на ценности, сред които е уважаването на националните символи на другите държави“, пише в официално заявление на румънското външно министерство.

Унгария губи Трансилвания в края на Първата световна война след разпадането на Австро-унгарската империя. На 1 декември 1918 г. Румъния обявява обединение с Трансилвания – етнически смесен регион.

Оттогава броят на етническите унгарци в Трансилвания е спаднал значително. Въпреки това те са все още мнозинство в редица области в централната част на страната като Харгита и Ковашна. Около 1,2 млн. унгарци днес съставят около 6% от общото румънско население от 20 млн. души. Въпреки, че все по-малко от етническите унгарци в Трансилвания днес вярват, че Унгария ще си възвърне своята загубена провинция, мнозина там подкрепят идеята за създаването там на унгарска автономна област.

Унгарците в Румъния са представлявани в румънския парламент от Демократическия съюз на унгарците в Румъния ДСУР, и преди парламентарните избори, които ще се проведат в страната на 11 декември редица унгарски политици обикалят Трансилвания, за да събират подкрепа.

Унгария дава 340 млн. долара за "гранични ловци" на нелегални мигранти

Унгарското правителство ще похарчи до 100 млрд. форинта (340 млн. долара) за подготовка, снаряжение и издръжка на около 3000 "гранични...

Председателят на унгарския парламент Ласло Кьовер организира тридневна обиколка в Трансилвания миналата седмица, която приключи без инциденти.

Въпреки това, когато заместник министър-председателят Жолт Шемьен направи посещение в средата на ноември, той посочи своята силна подкрепа към водачите на унгарската общност в чужбина, които са „несправедливо преследвани“ заради това, че представят унгарските интереси. Той връчи наградата „Унгарци извън границите“ на няколко местни политици, които са разследвани за корупция по време на събитие, провело се в местното унгарско генерално консулство. Той също заяви на румънските медии, че не са добре дошли на събитието. „Той обикновено действа така, когато идва насам“, коментира местен румънски журналист, посочи.

„Това, което се случва е сплашване на етническите унгарци под претекста за борба срещу корупцията. Унгария няма да изостави тези хора. Тя винаги могат да разчитат на унгарската подкрепа“, посочи Шемьен по време на мероприятието.

Румънските власти не са реагирали. „Те никога не правят това, защото не желаят да възбуждат прекалено много национализъм в региона, който и без това е чувствителен. По този начин той идва, говори и си тръгва“, добавя местният журналист, който е пожелал да остане анонимен.

BalkanInsight

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари