Успехите на Тръмп, които и противниците му признават

7755
Успехите на Тръмп, които и противниците му признават
Снимка: Getty Images/Guliver

Като президент на САЩ Доналд Тръмп беше квалифициран по хиляди начини от неговите опоненти: от расист до диктатор, от корумпиран до сексист, анализира в свой материал BBC четиригодишното му управление.

Всъщност, той е считан за един от най-противоречивите президенти в последно време в САЩ, където се кандидатира за преизбиране през ноември.

От Белия дом Тръмп преживя политическо и расово напрежение, подкрепяше раздялата на имигрантските семейства на границата с Мексико, видя свои съратници разследвани и сам се сблъска с импийчмънт за злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса .

Сега той е обсипан с упреци за опитите си да сведе до минимум опасността от коронавирус, тъй като САЩ станаха страната в света с най-много случаи и жертви от пандемията.

В тези почти четири години управление, обаче Тръмп е взел и някои решения, които дори неговите опоненти признават за успехи.

Ето три от тях, в които президентът постигна споразумения извън политическите различия:

1. Реформа на наказателното право

Тръмп подписа закон през декември 2018 г., считан за най-важната реформа на американското наказателно право от десетилетия, в полза на хиляди затворници.

Така нареченият „закон за първа стъпка“ намали присъдите на осъдените за ненасилствени престъпления за дрога и най-вече крек, по-голямата част от които са афроамериканци.

Целта на този закон беше да се атакуват дългогодишните различия между присъдите за крек и по-малко суровите наказания, наложени за наркотици като кокаин на прах, който се разпространява повече сред по-висшите слоеве на населението.

Други части от закона позволяват освобождаването на затворниците или облекчаването на присъдите им, например чрез промяна в начина, по който се оценява тяхното добро поведение.

Ключов организатор на реформата беше зетът и съветник на Тръмп, Джаред Кушнер, чийто баща прекара 14 месеца в затвора между 2005 и 2006 г. за укриване на данъци и други престъпления.

Кушнер убеди Тръмп във важността на мобилизирането на депутати от Републиканската партия, които не са склонни да гласуват промените.

Законът получи подкрепа от двете страни в Конгреса и усилията на Тръмп се признават от всички.

Президентът може да се гордее с приемането на Закона за първа стъпка, каза вестник „The New York Times“ през юни 2019 г., но подчертавайки, че ключов момент ще бъде как той се прилага на практика.

Към края на миналата година са намалени присъдите на 2387 затворници по условията на този закон, което е 90% от допустимите.

Всичко това означаваше конкретна промяна в страна с една от най-високите проценти на лишаване от свобода в света, особено на афроамериканци.

И това отношение позицията на Тръмп е в контраст с последните му сурови претенции срещу протестиращи срещу расовото насилие в различни американски градове, много от които също са афроамерикански.

2. Финансова помощ за коронавирус

От здравословна гледна точка Тръмп е обвинен в лошо справяне с кризата „COVID-19“, пренебрегвайки неговата тежест и различни научни съвети.

САЩ са регистрирали повече от 178 000 смъртни случая от вируса и над 5,7 милиона заразени - истинска трагедия трагедия, която пряко компрометира президента.

Но изправена пред колапса на икономиката и скока на безработицата поради пандемията, страната осъществи историческо разширяване на правителствените субсидии, които задържаха милиони на повърхността.

Тази рекордна реакция при извънредни ситуации в размер на 2,2 трилиона долара произтича от закон, договорен между Белия дом и лидерите на двете партии в Конгреса.

Помощта включваше плащания в размер на 1200 долара на много американци, идея, насърчавана от Тръмп, която не беше приветствана от републиканците.

Обезщетението за безработица също беше разширено, както поиска демократичната опозиция, с допълнителни плащания от 600 долара на седмица за около 28 милиона души.

Тези и други мерки, като временен мораториум върху изгонването на наематели или промяната на Тръмп на Закон за производство на отбрана, за да принуди компаниите да произвеждат медицински консумативи, отбелязаха отклонение от републиканския консерватизъм срещу намесата на правителството в икономиката.

Политиката настрана, това е невероятно и правилният отговор в този критичен момент, заяви конгресмена от Демократическата партия Илхан Омар, суров критик на Тръмп в туит с емотикон на аплодисменти за готовността на президента да предприеме подобни действия. през март.

Според изследванията, спешната помощ предотврати значително увеличение на бедността.

Направихме доста изключителна стъпка по отношение на подпомагането на доходите на хората, каза Крисфър Уимър, съавтор на едно от тези проучвания и съ-директор на Центъра за бедност и социална политика в Колумбийския университет, пред BBC Mundo.

Но обезщетенията за безработица, предвидени в закона, изтекоха в края на юли и експерти като Уимър се опасяват от въздействието, което това ще има сега.

Приходите на Доналд Тръмп за 2019 г. - най-малко 446 млн. долара

Службата по етика на правителството на САЩ публикува годишния си финансов отчет, който отразява данните за приходите на президента Дона...

Милиони хора също могат да загубят покрив над главата, тъй като изтича мораториума за изгонване.

При липса на споразумение в Конгреса за удължаване на помощта, Тръмп подписа директиви, които предвиждат допълнителни плащания в размер на 300 долара на седмица за безработни и други действия.

Плащанията обаче изключват безработните с по-ниски заплати и според експерти, икономическата помощ, която тези президентски директиви са постигнали досега, е ограничена.

Съществуват съмнения относно законността им или кога ползите биха достигнали до семействата, ако това се случи, тъй като няколко щати имат затруднения при прилагането на плановете на Белия дом.

И решението на Тръмп да действа самостоятелно, заобикаляйки Конгреса по-малко от три месеца преди изборите, вбеси много демократи, които поискаха друга цялостна сделка.

3. Тристранен договор с Мексико и Канада за пазара на труда

Доналд Тръмп е искал да продаде Пуерто Рико след урагана "Мария"

След катастрофалния ураган "Мария" в Пуерто Рико, президентът на САЩ Доналд Тръмп е обмислял идеята за продажба на острова през 2017 г....

Едно от обещанията на Тръмп в кампанията му през 2016 г. беше предоговарянето на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA) между САЩ, Мексико и Канада.

Мнозина се опасяваха, че това ще завърши с катастрофа, особено ако опитът се провали и САЩ се изтеглят от договора, както Тръмп заплашваше.

След тежките преговори между трите държави и демократите в Конгреса на САЩ, беше постигнато споразумение, което влезе в сила през юли.

За някои новият мексиканско-американско- канадски договор (T-MEC) ще подобри регионалния обмен. Други се страхуват, че ще влоши положението на NAFTA. А има и такива, които го разглеждат като нож с две остриета.

Но нещо, което мнозина смятат за положително е трудовата реформа, която Мексико одобри като част от ангажимента, за да даде по-голяма независимост и защита на своите работнически профсъюзи.

Страната в Латинска Америка също увеличи минималната заплата и прие независимите експерти по труда да проверяват спазването на задълженията си.

Вашингтон - кралството на Доналд Тръмп

Американската столица не е част от щат. Специалната ситуация води до спор между Тръмп и градската управа на Вашингтон по време на наст...

Намерението на САЩ беше по този начин да намали предимството на Мексико с ниски заплати и да направи прехвърлянето на работни места в южната си съседка по-малко привлекателно.

Как всичко това се осъществява на практика, остава да видим, но промените бяха приветствани от основната федерация на американските профсъюзи и от демократичната опозиция, които поискаха по-високи трудови стандарти.

Няма съмнение, разбира се, че това търговско споразумение е много по-добро от NAFTA, но е несравнимо по-добро от това, което първоначално беше предложено от правителството , заяви председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, при обявяване на пакта през декември.

Разбира се, тези промени едва ли биха настъпили без предоговарянето, открито от Тръмп.

А на въпроса как тя обяснява, че е постигнала това споразумение с някой като Тръмп, когото смята за заплаха за демокрацията, Пелоси отговори, че са изминали много път от първоначалното предложение на президента.

* Превод: БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари