X
 
 

Важните изводи от срещата между Доналд Тръмп и Бойко Борисов

6237 22
Важните изводи от срещата между Доналд Тръмп и Бойко Борисов
Снимка: Министерски съвет
Посещението на българския премиер Бойко Борисов в САЩ и срещата му с американския президент Доналд Тръмп получи сериозен отзвук, но беше отразена обичайно повърхностно от българските медии. Срещата може да бъде разгледана в няколко аспекта, като за Тръмп тя е изцяло насочена към външната политика, докато за българския премиер по-скоро ползата може да бъде за вътрешна експлоатация.

Енергетика

Това е темата, която получава най-голям отзвук сред чуждите медии и изглежда представлява най-сериозен интерес за американската страна. Асошиейтед прес отбелязва, че Тръмп и българският лидер са обсъждали енергетиката и НАТО. Агенцията посочва, че двете страни са публикували съвместно изявление, в което от САЩ посочват, че приветстват аспирациите на България да стане регионален газов хъб. "България, която беше близък съюзник на Москва през Студената война, по-късно се присъедини към НАТО и към ЕС, но продължава да разчита на Русия за енергийните си доставки", пише агенцията. "По време на срещата на Тръмп и Борисов двамата лидери са обещали да увеличат доставките на природен газ от различни и надеждни източници и да диверсифицират българския енергиен сектор", посочва още агенцията. “Администрацията на Тръмп има намерение да прати технически експерти в страната, за да работят с техните български колеги, за да намерят начини за по-нататъшно сътрудничество по енергийни проекти, в това число и ядрени, се казва още в публикацията.

Както е известно, американски и руски компании открай време работят съвместно по строителството и експлоатацията на ядрени централи. Сравнително нов момент е, че Westinghouse изработват горивни касети за руските реактори ВВЕР.

Интересуваха ли се в САЩ, че Борисов е дошъл – май не (ВИДЕО)

Усещането, че в САЩ изобщо не обърнаха сериозно внимание на визитата на българския премиер Бойко Борисов, беше затвърдено от Fox News. ...

В рамките на политическото говорене някои експерти биха казали, че това е „енергийна диверсификация“. По-скоро обаче може да се разгледа като научно-изследователска и развойна дейност – да се провери дали компания, която не е оригиналният производител на реакторната инсталация може да произвежда гориво за нея. И това да е безопасно

Истинската енергийна диверсификация обаче е многоаспектна. Тя включва както диверсифициране на доставчиците, така и диверсифициране на енергоизточниците. Не става въпрос само за природен газ или нефт. Има и други, много по-конкурентни заместители, както по икономически, така и чисто по физико-химични показатели. За тази диверсификация не се говори много.

САЩ са подкрепили изграждането на интерконекторите между България и Гърция и Сърбия, както и придобиването на дялове от българската държава в плаващия терминал за втечнен газ в Александруполис, "за да се възползва (България - б.р.) в максимална степен от надеждните и изгодни доставки на втечнен природен газ от американски производители".


Съединените щати проявяват интерес и към участие в изграждането на АЕЦ “Белене”, както и към доставяне на американско ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй” от 2021 г.

Борисов мечтае, Тръмп не говори много конкретно, освен за АЕЦ "Козлодуй" и Черно море (ВИДЕО)

България е „потвърдена” за стратегически газов хъб, а още тази седмица идват американски ядрени експерти да видят проекта "...

"Още другата седмица ще дойдат американски експерти да видят АЕЦ “Белене” и “Козлодуй", каза Бойко Борисов пред журналисти след срещата в Белия дом. Той посочи, че съществува възможност турбината на АЕЦ “Белене” да бъде доставена от американска компания.

Американските издания "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост", известни с ориентацията си към демократите, акцентират, че високопоставен представител на американската администрация, информирал журналистите за резултата от визитата, е казал, че САЩ са заинтересовани от износ на втечнен природен газ за България и други страни от региона.


Оръжейна промишленост

Американският президент Доналд Тръмп е представител на военно-промишления комплекс на страната. Във видео, излъчвано на живо, президентът Тръмп оцени високо факта, че България е закупила американско военно оборудване, което е "най-доброто в света", а малко по-късно определи Борисов като "премиер, когото много харесваме". Било е отбелязано неотдавнашното закупуване от България на самолетите F-16. Тръмп е похвалил и решението на България да увеличи разходите за отбрана и да работи с други съюзници от НАТО, за да постигне целевите разходи за отбрана до 2024 г. България е за пример на Германия. Трябва да им кажеш, че разходите ви за отбрана са над 3 процента от БВП, заяви Тръмп към премиера Бойко Борисов.

Борисов акцентира върху енергийното "сътрудничество" със САЩ

България високо цени стратегическото си партньорство със Съединените американски щати и съм уверен, че днешната ни среща ще е от голяма...

Русия и Черноморския регион

Министър-председателят Борисов съобщи, че част от разговора е бил посветен на заплахите за сигурността на България. Американската страна е повдигнала въпроса за пътуването на председателя на движение “Русофили” Николай Малинов в Русия, докато той е обвинен за шпионаж в България. Двете страни изразяват готовност за подкрепа на институциите “участващи в разследването и разкриването на нарушения на българското законодателство от страна на злонамерени чуждестранни фактори и потвърждаваме правото на България да определя своето собствено бъдеще”, се казва в заключителното комюнике от срещата. САЩ и България ще разработят "пътна карта" за противодействие срещу заплахите за сигурността в Черноморския регион, се посочва още, което представлява интерес за руските медии, отразили събитието.

Мотивите на Борисов за посещението в САЩ

"Вие тука си се карайте, при нас има място и за републиканци, и за демократи", беше посланието на Бойко Борисов към САЩ. Това изказване беше направено при с ръководствата на Международния републикански институт (IRI) и Националния демократичен институт (NDI). Това изказване на Борисов добре обрисува опитът му да се подсигури опитвайки се да се разбере, както новата американска администрация, така и с "дълбоката държава", в която демократите все още играят огромна роля. Българският премиер едва ли е забравил за скандала "Апартаментгейт", който тръгна именно от медия с финансиране от САЩ. Това е много трудно постижимо, защото демократите и републиканците в САЩ представляват различни интереси и влияния, като Тръмп е противник на напълно глобализираната политика, важно е да се има предвид и противопоставянето между финансовия и промишления капитал.

Срещата между Тръмп и Борисов започна с похвала

В Белия дом започна срещата между американския президент Доналд Тръмп и българския премиер Бойко Борисов. В началото на срещата Борисо...

Интересът към Борисов в САЩ - като към джудже

Усещането, че в САЩ изобщо не обърнаха сериозно внимание на визитата на българския премиер Бойко Борисов, беше затвърдено от Fox News. Телевизията е една от малкото традиционни медии, към които американският президент Доналд Тръмп показва положително отношение и счита за "приятелска". Но точно тя направи сериозен гаф при отразяването на гостуването на Борисов – Fox News обяви, че българският премиер всъщност е министър-председател на Белгия, макар че накрая на репортажа говорителят поправи грешката в изписването.

Освен тази грешка, американските медии се интересуваха много повече от процедурата по импийчмънт и всъщност нито една медия отвъд Океана не зададе въпрос, касаещ срещата между Тръмп и Борисов. "Бяха по-приятелски настроени, отколкото очаквах", сподели американския президент на българския премиер в края на импровизираната пресконференция. Показателно е и, че самият Тръмп не коментира срещата в Twitter директно, а пресподели пост в микроблог мрежата на официалния профил на Белия дом. Всеизвестно е, че американският президент използва Twitter като платформа за политически послания и дори често налага политически виждания първо там. Същото впечатление остави и делегацията, която посрещна Борисов на летището. Това отношение обаче не е насочено пряко единствено към Борисов, заради фамилиарното му отношение към американската посланичка, но и цялостно към България. Защото в геополитически план, Борисов може и да похвали САЩ като велика демокрация, но отсреща нищо не подсказва отношение към България, като към велика нация.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • ВИП Слугинаж 12 ВИП Слугинаж преди 1 седмица Профил на трол?
  Тумба сервитьори начело с Обер келнера бяха привикани от американците, за да донесат поръчката . И те като послушни слуги поднесоха им на тепсия България - цялата, без ограничение на консумацията ! Прислужниците след това си получиха бакшиша .
 • ПОЗОРНО ПОСЕЩЕНИЕ 11 ПОЗОРНО ПОСЕЩЕНИЕ преди 1 седмица Профил на трол?
  Американците се изгавриха с България ! Имало е салюти, имало е посрещане на Пуяка Мафиот, но никъде нямаше БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ ! Българското знаме е символ на България, но на колонията предвождана от слугата клоун - символът не се полага !
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  А българските Джурналя къде бяха, защо тази измет не пророни една дума за поруганата България !
  : 1 !
 • Анонимен 10 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Простотия до шия от ВИП Мафиота Тюфлек! Поне да беше попитал Тръмпчо за индианците, та Шебека Иван да приложи американския опит при нашите циганьори !
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Поляците наричат рушняците БЕЛИТЕ ЦИГАНИ - тях ли имаш предвид, червен хемороид безроден?
  : 12 !
 • ciklop50 10.2 ciklop50 преди 1 седмица Профил на трол?
  10.1 Та Циклопе, ти когато се присъедини към сбиритока на великанчето Гном ли заболя от тъпотия или си си тъп по рождение ? А психоПАТКАТА сигурно си я придобил когато гласува за Вибратора .
  : 2 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Сп. "Форбс" отчита, че богатството на Дейвид Рокфелер възлиза на 3,2 млрд. долара, с което той се нарежда едва на 603-о място сред милиардерите в света. Столетникът обаче е достатъчно състоятелен, за да притежава няколко имения и голяма частна колекция от произведения на изкуството. Рокфелер дарява всяка година милиони на Харвардския университет, който е завършил, на Музея на модерното изкуство и виж още ›› за редица други каузи. Той е сред милиардерите, положили клетва за дарение - инициатива, подета от Уорън Бъфет и Бил Гейтс за даряване на минимум 50 на сто от състоянието за филантропия. Малко хора знаят, че фамилията Рокфелер повече от век дарява за благородни каузи в България, напр. в началото на 20в. са пресушени блатата около днешния гр. Петрич и е построен цял квартал "Шарон" за македонските бежанци със средствадства на фондация Рокфелер. Със средства на същата фондация е построен „тухления“ биологичен факултет в София. Кога ли нашите бизнесмени ще осъзнаят дълга си към обществото пък камо ли да правят дарения за чужди хора в чужди държави. . .
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Ееей тоя Бойко бе... Сега остава България да стане федерация и САЩ да станат български щат.
 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Американците са най-голямите донори в световен план! Спасиха Русия от Хитлер с програмата Ленд-лииз, и въпреки, че не са получили и една рубла обратно, продължават да изпращат помощи за бедни на руския народ, жестоко щавен от Путлер!
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Да, и Европа подпомогнаха с плана Маршал!
  : 7 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Толкова не се ли намери стилист да му поръча един костюм по мярка на тоя цървул?
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  вече му кроят костюм вертикално райе за централния ...
  : 4 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  САЩ, за разлика от русия, са наши приятели! САЩ ни подпомогна: - Джеймс Уорлик връчи дарение от 3 милиона долара за изграждането на циклотронен център в Българската академия на науките - дарение на стойност 38 790 долара за храм край град Бобошево. - 32 милиона долара за ревитализиране на умиращите български читалища чрез програмата Глобални Библиотеки. – Европа непрекъснато налива пари в България виж още ›› – шосета, метро, селско стопанство … А някой да е чул Русия да ни е дала нещо? Никой не е, ли? А някой да не е чул какво ни е взела Русия - нормалния човешки живот! За това сме обитатели на европейското дъно!
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Така е! Никой не може да спори!
  : 6 !
 • Анонимен 5.2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Проумяваш ли Циклопе колко си тъп !
  : 11 !
 • Тъпият ciklop50 5.3 Тъпият ciklop50 преди 1 седмица Профил на трол?
  Американският посланник (Джеймс Уорлик) е изпратил писмо до парламента на република България в което иска Васил Левски да бъде постепенно изваден от учебниците по история, като неудобен за световната демокрация. Ето и аргументите му : Нашите специалисти установиха, че от съвременна гледна точка Васил Левски е по-скоро терорист отколкото борец за демокрация ...
  : 4 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Какво направи Тиквата - ами продаде българските национални интереси за едно потупване като на прислужник . Иначе държането му беше повече от просташко - като Бай Ганьо Балкански в банята !
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  никого не можеш да излъжеш, лайнарко, тиквата продаде българските национални интереси на путин за едно потупване като на прислужник - 100% руски монопол над горива и енергетика, както и 6 руски партии в парламента ясно го показват
  : 3 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  КАКВО Е НАПРАВИЛА АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ: Американският президент Уудро Уилсън спасява България от унищожение на 27. 11. 1919 год. ! Планът на гръцкият премиер – Елефтериос Венизелос, шовинист и българофоб да унищожи България, рухва. Той предлага държавата ни да бъде поделена между Гърция, Сърбия и Румъния. Един ден преди годишнината от тежкия за България Ньойски договор, (27. 11. 1919 год.) е м омен виж още ›› тът да си спомним за един човек, който е помогнал за оцеляването на България като държава. Първата световна война е най-големият военен ужас, преживян от човечеството към онзи момент. Почти всички участници в нея, вземат оръжието заради имперските си амбиции – да завладеят повече. Почти, защото България влиза във войната само с единствена цел – да освободи поробените си братя, които все още страдат по чужда асимилационна власт. Именно тази хуманна причина е обяснението за небивалия ентусиазъм, който събира под българските знамена 800 000 войници. Той е обяснението и за бляскавите военни победи по всички фронтове. За съжаление на България, обаче, победата не е за справедливата кауза, а при враговете. Родината ни се оказва в изключително абсурдната ситуация да загуби войната, въпреки че е спечелила всички битки. И както обичайно се случва, победителите започват да делят плячката, мотивирани не от справедливост, а от желание да заграбят повече. Както винаги, победените са осъдени да пият от горчивата чаша на унижението, да затаят злобата и да се готвят за реванш. Тази война обаче е белязана и с нещо различно и положително. Американският президент Уудроу Уилсън. Той е убеден пацифист и като такъв още преди края на войната започва да призовава тя да приключи по такъв начин, че победителите да не изпият кръвта на победените. Неговите призиви предизвикват искри на надежда у загубилите войната и досада у победителите. Гръцкият премиер – Елефтериос Венизелос, шовинист и българофоб, чийто дивизии са победени от българската войска при Дойран, като премиер на страна-победител има план, с който държавата му да направи решителна крачка към мечтаното възстановяване на Византия под гръцки скиптър. Той предлага България да бъде унищожена като държава, а територията ѝ да бъде поделена между победителките: Гърция, Кралство на сърби, хървати и словенци (бъдещата Югославия) и Румъния. Френският премиер Клемансо, като церемониалмайстор на оркестъра на победителите приема този план и го предлага за одобрение. Съпротива не се е очаквала от никой, тъй като всяка от победените страни е имала твърде много грижи за собственото си оцеляване, а през цялата си история, човечеството е показало, че победителите не ги интересува какво ще стане с победените. Очаквало се този план да бъде одобрен и от САЩ и Президент Уилсън. Този път обаче е малко по-различно. Американската делегация, водена от президента категорично не приема плана на Ванизелос и идеята една държава да изчезне от лицето на земята. Уилсън предлага програма за справедлив и траен мир в Европа, известна още като “14-те точки”. На предложението на Венизелос, Уилсън заявява: “По-скоро ще напусна конференцията и Париж, отколкото да се съглася на подялбата на един народ със самостоятелна държава и минало”. “Плана Венизелос” рухва (“Плана Венизелос” е създаден в Москва) Категоричността на американската декларация е шамар в лицето на алчните ни съседи и Русия – вечния враг на България. Президента на САЩ, Уудро Уилсън на 27.11.1919 год. на практика спасява съществуването на България като държава. Днес името на този президент не говори почти нищо на българите, а информацията за него, дълбоко укривана тайна от българските комунисти – слуги на Москва, е оскъдна и невярна. Уудроу Уилсън, двадесет и осмият (1913 – 1921) президент на САЩ е пацифист, който е направил неоценимо много за да я има днес България и името му трябва да бъде извадено от мъглата на забравата. Поклон пред паметта на Президент Уудроу Уилсън!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Какво не е направила Америка за нас - не ни е освободила от РУСКО РОБСТВО!
  : 3 !
Нагоре
5-те ЗОДИИ с най-труден характер
5-те ЗОДИИ с най-труден характер

Има зодии, с които много трудно можеш да се разбереш, заради това как се отнасят към другите, какъв характер имат и пр. Това е кратка класация на зодиите,...