Великобритания и САЩ разследват версията за лабораторен произход на COVID-19

7357
Великобритания и САЩ разследват версията за лабораторен произход на COVID-19
Снимка: iStock

Специалните служби на Великобритания и САЩ си сътрудничат в разследването на версията за лабораторния произход на коронавируса. Това пише вестник The Telegraph, цитиран от РИА Новости.

Белият дом разпространи по-рано прессъобщение, според което не е изключена възможността вирусът да се е разпространил вследствие на авария в научна лаборатория. В съобщението са цитирани думите на президента Джо Байдън, че разузнавателните служби допускат две версии за произхода на вируса: предаване на човек от животно или лабораторен произход. Разузнавателната служба трябва да продължи ускорено събиране на данни и провеждане на анализ в рамките на 90 дни, след което да информира президента за резултатите.

Проф. Кантарджиев: Сега сме в деликатен момент, ваксинирайте се

Сега сме в много деликатен момент и моето послание към разбраните хора е да продължават да се ваксинират.  Това заяви в предаване...

Представители на британското разузнаване са провели свое собствено разследване за началото на пандемията след съобщението, че коронавирусът може да се е появил в лаборатория в Китай, отбелязва изданието, позовавайки се на информация от високопоставен източник.

Според него, служителите на британското разузнаване помагат на американските си колеги с ново разследване в опит да „установят истината за пандемията”.

„Ние предоставяме разузнавателната информация по Ухан, с която разполагаме, и предлагаме помощ на американците, за да ги подкрепим и да анализираме всички налични разузнавателни данни, с които ние можем да помогнем”, казва източникът. Подчертава се, че Великобритания е на мнение, че не трябва да се отхвърля версията за лабораторния произход на коронавируса.

БГНЕС припомня, че през март Световната здравна организация (СЗО) публикува пълната версия на доклада на международната експертна група на организацията, която посети град Ухан, за да установи произхода на коронавируса. В него те определят възможността той да е „изтекъл” от научна лаборатория като „малко вероятна” и допускат, че COVID се е появил от охладени продукти.

Къде в парковете ще може да се ваксинирате срещу COVID-19?

На три обществени места в столицата през почивните дни ще има зелени коридори за ваксиниране срещу COVID-19 на открито. Гражданите на ...

Тогава САЩ и още 13 държави публикувана съвместно заявление, в което изразиха загриженост от представените изводи в доклада на СЗО и подчертаха необходимостта от провеждане на „прозрачно и независимо” разследване на произхода на COVID-19.

Според Китай намерението на САЩ да публикуват свой доклад за произхода на заболяването е „политическа игра” и опит да се хвърли вината върху другите. Фактът, че Вашингтон ще позволи на разузнавателните служби да правят научни заключения само доказва, че САЩ не се интересуват от истината. 

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com