Великобритания може да се окаже горчив житейски опит за много украински бежанци

29588
Великобритания може да се окаже горчив житейски опит за много украински бежанци
Снимка: БГНЕС

Британското правителство не знае какво да прави със стотиците хиляди украински бежанци. Те вече са се установили в новата страна: намерили са жилище и работа, изпратили са децата си на училище. Визите им обаче почти изтекоха, така че Лондон трябва да реши дали да изпрати украинците у дома.

Британските депутати търсят яснота какво ще се случи, когато тригодишните визи, предоставени на украински бежанци, дошли в Обединеното кралство по схеми за презаселване, изтекат. Около 100 000 души са изправени пред експулсиране от Обединеното кралство през 2025 година, ако няма ясно решение за друго, казаха британски депутати от Консервативната партия. Те са загрижени за липсата на насоки и директиви какво ще се случи.

ОЩЕ: Колко са украинските бежанци в България и как се издържат?

Яснотата ще позволи на семействата да правят планове

Сър Робърт Бъкланд, бивш главен прокурор при премиера Борис Джонсън, заяви, че правителството трябва да обмисли предоставянето на по-дългосрочен статут на бежанци, тъй като "едно уникално предложение, предназначено за непредвидена и безпрецедентна ситуация, изисква нови мерки". Възможно е да се предвиди схема "с по-голяма степен на сигурност" без даване на пълно гражданство, каза бившият министър.

Според сър Бъкланд тази година трябва да започне подготвителна работа, така че ситуацията по отношение на бежанците, техните работодатели и местните жители да бъде "колкото е възможно стабилна и сигурна".

Депутатът от торите Боб Сили, който е съпредседател на междупартийната парламентарна група за Украйна, похвали работата на правителството в подкрепа на бежанците, но също поиска яснота. "Някои от бежанците имат деца, които са ученици и трябва да им дадем възможност да планират бъдещето си", убеден е депутатът.

Когато започна войната в Украйна, бяха разработени две програми за бежанците, за да могат да дойдат в Обединеното кралство - "Домове за Украйна" и "Украинско семейство". На всеки участник в тях се гарантираше престой в страната до три години.

Кейт Браун, главен изпълнителен директор на благотворителната организация Reset и съветник на програмата "Домове за Украйна", подчерта, че бежанците се нуждаят от яснота, тъй като "започват да възстановяват живота си тук", като кандидатстват за работа, създават нови приятели и подобряват уменията си по английски език.

Стан Бенеш от благотворителната организация Opora също предупреждава, че ако насоките бъдат публикувани един до два месеца преди изтичането на визите, хората "просто няма да имат време" да вземат дългосрочни решения.

Говорител на Министерството на вътрешните работи на Великобритания посочи: "Съгласно нашите програми ние предоставихме на украинците тригодишни визи и временно убежище в Обединеното кралство. Ще анализираме ситуацията, ако в бъдеще бъде необходимо да удължим визите поради настоящата ситуация в Украйна".

Общо над 182 000 украинци са дошли във Великобритания. Но повечето от тях са пристигнали през първите шест месеца и следователно до септември 2025 г. около 100 000 са заплашени от експулсиране поради изтичане на срока.

ОЩЕ: Роми срещу бежанци от Украйна: какво се случва в Чехия?

Инфраструктурата в Украйна е напълно разрушена

Дори ако войната с Русия приключи до 2025 г., много бежанци пак ще искат да останат в Обединеното кралство. Според Службата за национална статистика, която публикува информация през юли, около половината от възрастните украинци възнамеряват да останат да живеят в Обединеното кралство, дори когато стане безопасно да се върнат в родината си.

Бенеш посочва: "Инфраструктурата в Украйна е напълно унищожена. Така че дори ако разгледаме най-оптимистичния сценарий за развитието на събитията, ако приемем, че военните действия ще приключат с победата на Киев и всички украинци ще се върнат у дома, инфраструктурата просто не ще им позволи да го направят, те няма да имат достатъчно ресурси. Така че би било по-добре да се предприеме по-постепенен и бавен подход, при който тези, които искат да отидат, когато вече е безопасно, ще се върнат у дома. Важно е да създадем положително отношение към проблема. Великобритания трябва да сигнализира, че не се опитваме да задържат украинците и да ги лишим от възможността да възстановят страната си, когато това вече е безопасно".

ОЩЕ: 8,6 млн. украинци са заминали за чужбина и не са се върнали от началото на войната

Автор: Женевиев Хол-Алън, за The Telegraph

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com