Весела Чернева: София не чува предупреждението на Вашингтон за "Турски поток"

12852
Весела Чернева: София не чува предупреждението на Вашингтон за "Турски поток"
Снимка: БГНЕС

Българските власти не искат да чуят предупреждението на американския държавен секретар Майк Помпео относно продължаването на „Турски поток“ през България за Европа. Това заяви в интервю за БГНЕС Весела Чернева от Европейския съвет по външна политика.

В четврътък „Турски поток“ беше обсъден от помощник-държавния секретар Франсис Фанън и министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Той е дал да се разбере, че санкциите на САЩ ще засегнат продължението на руския газопровод „Турски поток“, независимо от това, че българското правителство го нарича „Балкански поток“.

Санкциите на САЩ ще засегнат „Турски поток“ през България

Американските санкции ще засегнат продължението на руския газопровод „Турски поток“, който трябва да премине през българска територия. Това, че българското правителство го нарича "Балкански поток" и твърди, че е част от българската газова инфраструктура, не променя същността на проекта, коментира вчера Фанън пред енергийния министър на България. 

Евентуалните санкции всъщност ще засегнат директно Русия, която използва газопроводът като инструмент за влияние, но ще се отразят и на България - руска компания полага тръбите на т.нар. от Бойко Борисов "Балкански поток". Според движение "Боец" тя използва само беларуски работници за работата. ПРИПОМНЕТЕ СИ ПОДРОБНОСТИ ТУК!

„Дори българската страна твърдо да е решила да изгради „Турски поток“, той няма да осигури нито диверсификацията на газовите доставки, нито ще осигури „синьо гориво“ за напълването на газовия хъб „Балкан“, подчерта Весела Чернева.

Тя припомни също така, че този тръбопровод, който ще пренася руски газ, ще бъде платен от българските данъкоплатци.

Ако България наистина иска диверсификация на газовите доставки, трябва да построи възможно най-бързо интерконектора с Гърция. Много страни, включително САЩ настояват за това“, заяви експертът.

За газовата връзка между двете страни се говори от 2009 г., 11 години по-късно тази къса отсечка все още не е построена.

Петкова пред представител на САЩ: Америка е ключов партньор в диверсификацията в региона

Това е най-добрата илюстрация за руския интерес. Липсата на този интерконектор демонстрира властта на „Газпром“ в България“, категорична е Чернева.

Какво пише ЕК в доклада за върховенството на закона в България?

Борисов се качи на хеликоптер и обяви: "Балкански поток" ще пренася и американски втечнен газ (ВИДЕО)

"През „Балкански поток“ се предвижда да се доставя както азерски, така и американски втечнен газ." Това обяви премиерът Бо...

По отношение на доклада на Европейската комисия за върховенството на закона в България, Чернева отбеляза, че той е много по-широк обзор на случващото се у нас, отколкото Механизма за сътрудничество и проверка, който беше фокусиран в определени области.

„В доклада се съдържат критики за безконтролността на главния прокурор, критики към заплахите срещу медиите, критики към лобизма в Народното събрание, което се отбелязва за пръв път. Много трудно е да се твърди, че този доклад е положителен. За съжаление, все повече България става част от групата на проблемните държави, включваща Унгария и Полша. Това има значение за това как се чува нашият глас“, подчерта Чернева.

Ахладова: Докладът на ЕК е положителен. ЕК: Главният прокурор в България е неконтролируем

Тя се спря и на неотдавнашната статия в авторитетното германско издание „Шпигел“ за отношенията между българския премиер Бойко Борисов и турския президент Реджеп Ердоган.

“Статията в „Шпигел“ е една добра илюстрация на това, че нещата, които се случват в България, не могат да останат скрити. Независимо от това какво си говорим, чужденците виждат. Ние смятаме за нелицеприятни снимките и записите, които се появиха. В чужбина те изглеждат меко казано учудващи“, посочи Чернева.

"Балкански поток" щял да компенсира загубите от спрения транзит през Украйна

България ще губи по 110 млн. долара годишно заради спирането на транзита на природен газ през страната от началото на тази година. Това...

ДСБ внесоха сигнал в прокуратурата за статията в "Шпигел"

Тя обърна внимание на факта, че за пръв път от много време във Федералната република се чуват критични гласове спрямо България и от двете партии в управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел – консерваторите от ХДС/ХСС и от ГСДП. Според нея толкова силна критика страната ни не е търпяла от времето, когато преди повече от 10 години на власт беше правителството на социалистите начело със Станишев.

Ситуацията се усложнява и от факта, че освен вътрешнополитическите проблеми, пред които е изправена България, тя се сблъсква и с външнополитически предизвикателства. Ние се намираме в периферията на няколко конфликта, като най-сериозният от тях е сблъсъкът между Гърция и Турция в Източното Средиземноморие, където неотдавна бяха открити значителни залежи на природен газ, обясни Чернева.

„България се намира до една много голяма дъга на нестабилност, в центъра на която в момента са Турция и Гърция. В случая и турската страна, и гръцката са партньори на София по различни въпроси. Затова българската позиция е много трудна“, каза тя.

Според нея липсата на каквото и да било позициониране на България ще се превърне в проблем с течение на времето, защото виждаме, че в ЕС все повече страни начело с Франция взимат отношение. Тя не изключи дори въвеждането на санкции от страна на Брюксел спрямо Турция, ако напрежението ескалира.

Петкова обяви кога ще потече газ през “Балкански поток" и нападна Радев

Конституцията определя кой дава и снема доверието-това са българските граждани. Миналата година имаше две гласувания, които показаха на...

ЕС без санкции за Турция за сондажа в Средиземно море, Гърция и Кипър - недоволни

Спирайки се на визитата на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, който посети Гърция в началото на седмицата, но не отиде в Турция, Чернева каза: „Отношенията между Вашингтон и Анкара се влошиха през последните месеци. Дори близките лични отношения между Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп, с които парадираха по едно време, не са достатъчни, за да изчистят проблема на сигурността в Източното Средиземноморие, което е много важно и за американските стратегически интереси“.

Весела Чернева е убедена, че „ролята на Турция като смутител на реда в Източното Средиземноморие не е от изгода за никой, включително и за САЩ. За това видяхме визитата на държавният секретар Майк Помпео тази седмица в Гърция“.

Помпео в Гърция: Сътрудничество за отбрана, енергетика, инвестиции

Според нея Ердоган е най-непредвидимият турски лидер през последните десетилетия. „Неговата неоосманска линия на разсъждение прозира по много начини, както вътре в Турция, така и по отношение на Близкия изток“, каза Чернева и добави: „Засега Турция е конструктивен играч на Балканите. Това трябва да се запази, така че Турция да не завие в опасна посока“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика