Война в Украйна, преврати в Африка: Ще бъде ли връчена Нобелова награда за мир тази година?

2953
Война в Украйна, преврати в Африка: Ще бъде ли връчена Нобелова награда за мир тази година?
Снимка: iStock

Войната в Украйна, превратите в Африка, нарастване на геополитическите напрежения: в едно световно семейство, което не функционира, според израза на генералния секретар на ООН, на кого ще бъде присъдена Нобеловата награда за мир?

Руски журналист продава нобеловия си медал за мир в помощ на украински деца

Това отличие е кулминационна точка в сезона на Нобеловите награди. То ще бъде присъдено утре в Осло, но никога състоянието на планетата не е усложнявало толкова много прогнозите за това кой ще получи наградата.

"Тъжната реалност е, че няма много напредък в областта на мира по света през 2023 г.", констатира Дан Смит, директор на Стокхолмския международен институт за изследване на мира

Още: Зеленски пристигна в Испания за среща на върха с европейските лидери

"Войните днес са почти два пъти повече, отколкото бяха през 2010 г. например. Следователно не мисля, че ще намерим миротворец в традиционния смисъл на думата, за да получи той Нобеловата награда на мир тази година", заявява той.

Миналата година на фона на войната в Украйна Нобеловата награда за мир бе присъдена на едно силно символично трио правозащитници - руската неправителствена организация "Мемориал", официално разпусната в Русия, Украинския център за граждански свободи и беларуския активист Алес Беляцки, припомня БТА.

А по-предишната година Нобеловата награда за мир бе присъдена на друг критик на Кремъл - руския журналист Дмитрий Мератов, който тогава сподели отличието с филипинската си колежка Мария Реса. Но сега Норвежкият нобелов комитет може да се опита да насочи прожекторите върху друга географска зона.

Например тази на иранките, които изразяват гнева си чрез протести и демонстративно свалят хиджабите си след смъртта на младата Махса Амини в Техеран през септември 2022 г. Или пък наградата може да отиде при активистките, които се борят за правата на жените, като например правото на образование в страни, в които тези права са потъпквани.

Още: "Мир не се постига на бойното поле": Австрия иска преговори между Русия и Украйна

Директорът на Института за изследване на мира в Осло Хенрик Урдал смята, че е много вероятно Нобеловата награда за мир да бъде връчена тази година на иранката Наргес Мохамади, която сега се намира в затвора, или на афганистанката Махбуба Серадж. И двете жени се борят за достъп на жените като цяло до политиката и социалния живот в техните страни.

Европейският парламент номинира Зеленски за Нобелова награда за мир

Смит, колегата му от Стокхолмския институт за изследване на мира, смята, че при присъждането на наградата тази година ще се подчертае спешната нужда от действия в борбата с климатичните промени и говори за възможност отличието да отиде при движението "Петъци за бъдещето", вдъхновено от шведката Грета Тунберг съвместно с бразилеца Раони Метуктир, защитник на правата на местните народи в борбата им обезлесяването на Амазония.

Активист, задържан от режима на Лукашенко, спечели Нобеловата награда за мир

Други обаче смятат, че предвид настоящата геополитическа картина, Нобеловият комитет може да не присъди тази година Нобеловата награда за мир.

Но Нобеловият комитет не харесва така наречените "бели години", през които Нобелова награда за мир не се връчва. Последната такава година е 1972 г. Според Нобеловия комитет "белите години" илюстрират провал в усилията за мир по света.

Още: За да защити зърнените коридори: Германия усилва ПВО системата на Украйна

Тази година предложени за Нобеловата награда за мир са 351 физически и юридически лица. Списъкът с всички предложения се пази в тайна в продължение на 50 години, което прави прогнозите още по-сложни. Хиляди хора по света (депутати и министри от всички страни, бивши нобелови лауреати, някои университетски преподаватели...)  имат правото да предложат име преди крайния срок, който е 31 януари. Петте членове на Нобеловия комитет също могат да го направят по време на първото си годишно заседание.

Сред тазгодишните предложения се споменават агенцията на ООН за бежанците,  съдилища, като Международният съд или Международният наказателен съд, като в последния случай, ако тази институция бъде наградена, това ще повдигне въпроса за военните престъпления в Украйна.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е сред фаворитите на сайтовете за онлайн залози, но експертите смятат за малко вероятно Нобеловата награда да отиде при лидер на страна във война.

Кои са журналистите, получили Нобеловата награда за мир?

Историкът и специалист по Нобеловите награди Асле Свеен споменава името на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който миналия месец говореше за едно световно семейство, в което по-скоро нещата не работят както трябва.

Още: Румънски журналист с номинация за Нобелова награда за мир

Според Свеен подобна награда ще представлява добре дошъл импулс за мултилатерализма, за усилията за мир, за човешки права и за защитата на климата и опазването на околната среда в момент, в който всички тези каузи са пренебрегвани.

Отговор на всички тези предположения ще има утре в 9 ч. по Гринуич в Нобеловия институт в Осло.

Отново номинираха Грета Тунберг за Нобелова награда за мир

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com