Войната в Украйна заплашва и последния ядрен договор между САЩ и Русия

4992
Войната в Украйна заплашва и последния ядрен договор между САЩ и Русия
Снимка: Getty images/Guliver

Продължаващият конфликт в Украйна обтегна отношенията между Русия и САЩ до най-ниската им точка след Студената война, пише американското издание Newsweek. В тази опасна криза се изправи още едно ново предизвикателство пред и без това крехкото сътрудничество в областта на ядрените оръжия между двете страни, които разполагат с най-големите запаси от оръжия за масово унищожение.

Договорът за намаляване на стратегическите оръжия (СТАРТ-3) е последното останало двустранно споразумение, което ограничава ядрените арсенали на Вашингтон и Москва. Взаимното недоверие и появата на нови, по-модерни оръжейни системи отдавна повдигат въпроси за съдбата на това споразумение, а руското МВнР обяви, че проверките на място, които се извършват съгласно режима за проверка, предвиден от споразумението, ще бъдат временно спрени. Това е тежък удар върху бъдещето на този договор.

Проверките са спрени от пролетта на 2020 г. поради пандемията от коронавирус. Въпреки това администрацията на Джо Байдън призова практиката да бъде въведена отново, предложение, което руското посолство във Вашингтон нарече „смайващо“ поради продължаващите спорове между страните, главно поради решението на САЩ да забранят директните полети от Русия като част от санкциите, коото беше въведен в отговор на решението на Кремъл да предприеме инвазията в Украйна.

„Продължаващите проблеми са резултат от антируските ограничителни мерки, наложени едностранно от Съединените щати“, казват служители на посолството пред Newsweek.

Администрацията на Байдън оспорва това тълкуване. Говорител на Държавния департамент на САЩ е цитиран от изданието да казва, че „санкциите и ограничителните мерки на САЩ, наложени в резултат на войната в Украйна, не противоречат на договора СТАРТ-3 и не пречат на руските инспектори да извършват инспекции по СТАРТ-3 в САЩ."

„Съединените щати ще продължат да преговарят с Русия за възобновяване на инспекциите по дипломатически канали“, добави говорителят на Държавния департамент.

Руското посолство обаче нарече тази позиция "подвеждаща" поради спорове около полети не само до САЩ, но и до страни, които са съюзници на Вашингтон и са решили да последват примера му.

В тази връзка, както се посочва в посолството, Москва „няма друг избор, освен да обяви временно преустановяване на инспекционната дейност в руски обекти, подлежащи на проверка“.

START III, подписан през 2010 г., е последната версия на оригиналния START, подписан от президента Роналд Рейгън и съветския му колега Михаил Горбачов през 1991 г., само месеци преди разпадането на Съветския съюз.

Договорът предвиждаше намаляване за всяка от страните на разположените междуконтинентални балистични ракети (ICBM), на балистични ракети, изстрелвани от подводници и тежки бомбардировачи, до 700 единици; намаляване на ядрените бойни глави на разположени междуконтинентални балистични ракети, на разположени балистични ракети, изстрелвани от подводници и тежки бомбардировачи до 1550 единици; и намаляването на разположените и неразположените пускови установки до 800 единици.

Най-важният момент от това споразумение беше споразумението за взаимни инспекции, които трябваше да гарантират спазването му, особено когато и двете страни са ангажирани с модернизацията и подобряването на своите арсенали.

Говорител на Държавния департамент каза пред Newsweek, че при последната инспекция на място американски служители са преценили, че „Русия спазва ключовите ограничения на Новия СТАРТ“.

„И двете страни продължават да предоставят декларации за данни и уведомления в съответствие със споразумението“, добави говорителят на Държавния департамент на САЩ.

Руското посолство от своя страна заяви, че Москва не възнамерява да се оттегли от договора, който нарича "златен стандарт в областта на контрола над въоръженията", "играещ ключова роля в поддържането на стратегическата стабилност". От посолството заявиха, че спирането на инспекциите „по никакъв начин не противоречи на условията на СТАРТ-3 и не е постоянно“.

"Русия се ангажира да спазва всички разпоредби на Договора и се стреми да възобнови пълното му прилагане възможно най-скоро", се казва в изявление на посолството. "Това е единственото съществуващо споразумение за ядрени оръжия между Русия и Съединените щати."

Още две ключови споразумения, постигнати между Вашингтон и Москва в половинвековната история на усилията за ограничаване на разпространението на ядрени оръжия, бяха прекратени. Преди две десетилетия президентът Джордж У. Буш оттегли САЩ от Договора за противобалистичните ракети от 1972 г., позовавайки се на опасения относно предполагаемата нарастваща ракетна заплаха след атентатите от 11 септември. През 2019 г. президентът Доналд Тръмп оттегли Съединените щати от Договора за ликвидиране на ядрените сили със среден обсег, който забранява всички наземни системи за балистични и крилати ракети с обсег от 500 до 5500 километра, обвинявайки Москва, че изгражда такива ракетни системи в нарушение на договорите.

Руският президент Владимир Путин, който обвини Съединените щати, че възнамеряват да използват противоракетни системи в Източна Европа за нападателни цели, отговори на влошаването на механизмите за контрол на оръжията от Студената война със създаването на по-модерни оръжия с ядрени възможности, които, твърди се, може да заобиколят дори най-модерните системи за противоракетна отбрана. Някои от тези платформи вече са влезли в експлоатация, включително хиперзвуковата ракета с въздушно изстрелване Kinzhal, която според съобщенията вече е разположена в Украйна.

Новият договор START почти претърпя подобна съдба, когато администрацията на Тръмп в крайна сметка удължи срока му на действие в началото на февруари миналата година. Според неговата администрация страните трябваше да сключат ново споразумение, което да обхваща по-напреднали платформи и в което да участват други страни, главно Китай. Но Пекин отказа да подпише споразумения за ограничаване на оръжията, заявявайки, че арсеналът му е много по-малък от този на САЩ и Русия.

Само две седмици след встъпването си в длъжност и само два дни преди изтичането на START III, Байдън прие предложението на Путин, без никакви допълнителни условия, да го удължи с още 5 години. Сегашното изостряне на руско-американските отношения обаче, особено на фона на военните действия в Украйна, която Москва обвинява, че иска да разположи ядрени оръжия на НАТО на своя територия - въпреки емоционалните отричания на Киев - значително повиши напрежението около ядрените оръжия и повдигна въпроса дали двете сили, които притежават около 90% от ядрените оръжия в света, могат да продължат да си сътрудничат помежду си, за да ограничат техния брой.

Британска прогноза: Ще има ли оцелели държави след ядрена война?

Кой ще спечели в ядрена война между САЩ и Русия? Разбира се, никой. Според ново проучване обаче най-големи шансове за оцеляване десетил...

Запитан за бъдещето на START 3 по време на брифинг, говорителят на Държавния департамент Нед Прайс каза, че Съединените щати продължават да „виждат стойността на START 3“.

„Това е също толкова ценно за нас днес – може би дори по-ценно, отколкото когато и да било в съществуването му“, каза Прайс.

Той се позова на думите на Байдън за ангажимента на САЩ за спазване на условията на СТАРТ-3, които бяха чути на конференция в Ню Йорк, посветена на анализа на Договора за неразпространение на ядрените оръжия. „Ако Русия иска да действа като отговорна ядрена сила, ние сме готови да започнем преговори за нова структура веднага след изтичането на СТАРТ 3 през следващите години“, каза Прайс.

Той обаче добави, че за напредък ще е необходимо активното участие на Русия.

"Както знаете, СТАРТ-3 има двама основни участници - САЩ и Русия", каза Прайс. "Дори в моменти на конфликт и в частност настоящия конфликт, досега успяхме да следваме общите цели, изложени в СТАРТ-3, важни цели по отношение на прозрачността и намаляването на оръжията - цели, които са толкова важни сега, колкото бяха и когато СТАРТ беше подписан."

Ядрена война ще доведе до масов глад, който ще отнеме живота на 5 млрд. души

Международен екип от климатолози е изчислил последиците от ядрена война върху селското стопанство и е стигнал до извода, че размяната н...

„Следователно, що се отнася до нас, ние ще продължим да правим всичко по силите си, за да укрепим START III и да гарантираме, че основните му разпоредби се спазват.

В изявление за Newsweek руското посолство също цитира коментарите на Байдън на конференция в Ню Йорк, както и забележките на Путин за необходимостта от спазване на основните разпоредби на СТАРТ-3. В същото време представители на посолството подчертаха, че „не сме получили конкретни предложения от Вашингтон относно възобновяването на двустранния диалог по въпросите на стратегическата стабилност“.

"Междувременно новият договор СТАРТ изтича след 3,5 г.", отбелязва посолството. "Опитът от руско-американските преговори показва, че дори и двете страни да демонстрират готовност, остава много малко време за изработване на споразумение. Освен това по инициатива на Вашингтон стратегическите консултации, започнали през 2021 г., са замразени“.

„По-важното е, че всяко взаимодействие по въпросите на контрола на въоръженията трябва да се осъществява на равноправна основа, като се вземат предвид взаимните опасения и интереси“, добавиха от посолството.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com