Възможно ли е Украйна да бъде подкрепяна "толкова, колкото е необходимо"?

11167
Възможно ли е Украйна да бъде подкрепяна "толкова, колкото е необходимо"?
Снимка: Getty Images

В края на срещата на върха на НАТО в Мадрид на 30 юни президентът на САЩ Джо Байдън каза, че Съединените щати трябва да продължат да подкрепят Украйна "колкото е необходимо", дори ако това наложи американските граждани да понесат икономически последици. Една честна и трезва оценка на войната обаче разкрива две потенциални последици от думите на президента: икономическата болка за американските потребители може да стане много по-силна; въпреки цялата финансова и военна помощ, която САЩ предоставят на Украйна, все още е малко вероятно тя да победи Русия. Това пише пенсионираният подполковник Даниел Дейвис* за изданието 19FortyFive. И добавя:

Общественото мнение е подчинено на приливите и отливите в ежедневния цикъл на новините и мнозина в Съединените щати може да намерят ангажимента на президента да предостави военна подкрепа на Украйна за успешен. След пристигането на бойното поле на ракетните установки за залпов огън HIMARS, осигурени от САЩ, украинските военни постигнаха значителни успехи срещу руски цели. Около две дузини руски складове за боеприпаси бяха поразени от HIMARS.

Индийски поглед и прогноза: Путин съсипва президентския мандат на Байдън

Западът се обедини срещу Владимир Путин след руската инвазия в Украйна. Искаха смяна на режима в Москва. Вместо това падна един от осно...

Въпреки че някои приветстваха HIMAR като "променящи играта", истината е различна. Без съмнение ракетните установки са ефективни и са нанесли сериозни щети на руските сили в Донбас. Но те не са "магически куршум", който ще промени характера на войната. Когато картечницата беше въведена в Първата световна война, тя даде незабавно предимство на тези, които я имаха. Когато танковете са използвани за първи път в битката при Камбре-Фрич през Първата световна война, те дават голямо предимство на британците.

Но, както при всяка друга нова технология, въведена във война, противниците бързо се адаптират към новите възможности. В този случай Русия почти сигурно ще отговори, като премести складовете си за муниции по-далеч от фронтовата линия, извън обхвата на HIMARS, и ще ги разпръсне, ще изгради по-здрави съоръжения за съхранение. Това ще гарантира нови логистични трудности за Русия, с още десетки километри за превоз на боеприпасите от складовете до фронтовите части, но ще се превърне в рутинна практика.

Докато атаките срещу руските складове бяха забележителни, резултатите не доведоха до забележими положителни ефекти върху хода на битката за Украйна. Предполагаше се, че Русия ще се нуждае от оперативна пауза, след като превзе Северодонецк и Лисичанск в края на юни, но настоящите доказателства сочат, че напротив, Москва е продължила натиска върху украинските защитници. Когато украинските войски се изтеглиха от Лисичанск, те се препозиционираха по нова отбранителна линия от север на юг - от Северск до Соледар и до Бахмут.

Към четвъртък (14 юли) руските и западните медии съобщиха, че руските войски вече са в покрайнините на Северск и само на няколко мили както от Соледар, така и от Бахмут, а руският артилерийски огън и въздушните удари са унищожителни. Когато и ако руските сили пробият тази нова отбранителна линия, то градовете побратими Славянск и Краматорск ще отстоят едва на 25 мили на запад. Украинските войски ще бъдат притиснати да осъществят успешната им защита, тъй като Русия ще може да управлява атаката на своите сили от три страни.

Вероятно Русия ще може да поеме цялото северно крило на битката в Донбас до края на август. Това все още не би означавало край на войната, а само край на настоящата фаза в северната част на Донбас. Самата война може да продължи много месеци и вероятно години. Въпреки че това е ужасна перспектива за бъдещи украинските жертви на тази руска агресия. Войната, която ще продължи и през тази зима, предвещава истински проблеми за Западна Европа и Съединените щати.

Пет причини, които дават добри шансове на Путин да спечели в Украйна

Когато през февруари 2022 г. започна руско-украинският конфликт, аз, както почти всички западни наблюдатели, бях убеден, че руснаците н...

Интересен факт е, че колегата на Дейвис в 19FortyFive Ставрос Атламазоглу, който е ветеран от 575 батальон на гръцката морска пехота, не е съгласен. Според неговия анализ, след т.нар. оперативна пауза за руснаците, дошла след превземането на Лисичанск, все още не се наблюдава те да успяват да превземат нови значителни територии и явно е проблем поддържането на боеспособност заради голямо количество жертви. Атламазоглу посочва анализи на британското министерство на отбраната, че руската армия все повече разчита на частното формирование ЧВК Вагнер, за да поддържа достатъчно голям боеспособен състав, а за да привлече нови наемници, тъй като търпи сериозни загуби, ЧВК Вагнер занижава стандарти. Отделно, има съмнения, че ЧВК Вагнер се меси в командването - Евгений Пригожин, известен с прякора Готвача на Путин и считан за човека, създал "Вагнер", получи наскоро орден "Герой на Русия".

Но Дейвис настоява: Както често съм повтарял, дори преди да започне войната, сигурността на Америка не е застрашена от конфликта между Киев и Москва. Ние сме и ще бъдем в безопасност от Русия – докато войната е ограничена до границите на Украйна. Ако тя се разшири на територията на НАТО, плашещият риск от ядрена ескалация нараства до неприемливо високи нива. И все пак колкото по-дълго продължава войната, толкова по-голям става рискът за икономическата и националната сигурност на САЩ.

Украинците искат международната общност да им предостави до 65 милиарда долара до края на тази година, за да поддържат икономиката си (украинското правителство иска 5 милиарда долара на месец за неопределено време). Това е допълнение към онези над 750 милиарда долара като първа вноска от разходите за възстановяване на Украйна след войната и почти от всички се очаква Западът да плати. Тези многомилиардни суми са в допълнение към текущите разходи за финансиране на армията на Киев и снабдяването ѝ с редовен поток от тежки оръжия и боеприпаси. Съединените щати вече са отделили зашеметяващите 53 милиарда долара в подкрепа на военните усилия на Украйна. Най-големият удар върху американската и европейската икономическа сигурност обаче вероятно тепърва предстои.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че перспективите за глобалната икономика са "значително помрачени" в резултат на натиска, изострен от войната между Русия и Украйна. Общият процент на инфлация в Съединените щати достигна 9,1% през юни - най-високият процент от 1981 г. насам – но инфлацията при храните скочи още по-високо на 10,4%. Цената на бензина, разбира се, вече е на или близо до исторически върхове, в диапазона от 5 долара за галон (1,2 долара за 1 литър). В Европа обаче нещата са още по-страшни.

Западна Европа в момента е заключена в знойна гореща вълна, което увеличава потреблението на електричество за охлаждане на домове и предприятия (бел. ред. - Дейвис обаче не отчита в анализа си ВЕИ и новина буквално отпреди ден: Жегите помогнаха на Германия да произведе рекордно количество соларна енергия). Голяма част от електричеството на континента се генерира от природен газ, а Русия спря целия газ към тръбопровода "Северен поток 1" за 10 дни, посочвайки като причина годишна поддръжка. ЕС вече се съгласи да спре по-голямата част от руския петрол и газ до края на годината, но за да оцелеят през студената зима, европейските държави - особено Германия - трябва да напълнят хранилищата, за да компенсират загубата на доставки от Русия. В момента не е ясно дали Европа ще натрупа достатъчно свои запаси навреме.

Анализ: Украйна предизвика война вътре в САЩ

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза на 19 юни, че войната в Украйна може да продължи с години, но че Западът "не трябва ...

ОЩЕ: "Газпром" с ясен сигнал, че спира газа за Германия

Въпреки обещанието на Байдън да подкрепя Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо", за да спечели Украйна, сложните и взаимозависими глобални фактори за сигурност и икономика вероятно ще поставят дата за прекратяване на подкрепата. Напълно разбираемо е, че хората на Запад биха искали да видят Украйна да победи нахлуващите руснаци. Но както описах по-рано, в момента няма военна база да се надяваме на победа на Украйна. Следователно би било неразумно Вашингтон да продължи да следва политика, която почти сигурно няма да постигне целта си и може да навреди на страната ни и на Запада.

Най-добрият курс на действие за интересите на САЩ би бил Байдън да започне да се ангажира поне толкова в търсенето на дипломатически край на войната, колкото и в предоставянето на пълна финансова и военна подкрепа на Киев. Независимо дали президентът възприема този курс или не, тъй като икономическите условия в Европа и Съединените щати се влошават, хората от работническата класа в целия Запад вероятно ще започнат да оказват натиск върху своите правителства да сложат край на войната и икономическите лишения, които тя причинява на вътрешния пазар.

Би било много по-добре за САЩ и ЕС, ако това рационално решение бъде взето като резултат на трезв преглед в политиката, а не под натиска на все по-нещастното население. Преминаването към засилване на дипломацията сега ще даде време на Киев да договори най-добрата сделка, която може да получи, преди да сложи край на войната. Прекратяването на подкрепата внезапно под гражданския натиск на Запада обаче може да остави Украйна уязвима към колапс и капитулация пред Русия.

Архангел "Сатана". Защо чудодейното оръжие на Путин не работи?

Анализ: Украйна трябва да внимава със съюзниците си, за да не ѝ обърнат гръб

До позорното си сваляне тази седмица британският премиер Борис Джонсън можеше да разчита на непоклатимата подкрепа на поне една страна:...

* Автор: Даниел Л. Дейвис. Той е старши научен сътрудник по приоритетите на отбраната и бивш подполковник в американската армия, участвал е в бойни действия в различни зони четири пъти. Той нерядко е гост на Fox News - телевизия, която явно не подкрепя визията на Демократическата партия и Джо Байдън. Освен това е известен като човек, изнасял вътрешна информация за американската армия - например в Афганистан, с която се противопоставя на казаното и налаганото като визия от висшестоящи и рисува картина на бъдещ американски провал именно в "държавата на талибаните" - статия за това има в The New York Times. Автор е на книгата "Единадесетият час през 2020 г. в САЩ".

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари