Закон за държавната тайна пази депутати-педофили във Великобритания

22740
Закон за държавната тайна пази депутати-педофили във Великобритания

Постепенно се натрупват все повече свидетелства и улики, посочващи, че през 70-те и 80-те години на миналия век във Великобритания е съществувала цяла мрежа от високопоставени педофили, от т.нар. establishment: членове на парламента, дипломати, чиновници и полицаи, пише в своя редакционна статия авторитетното издание Guardian. Във вторник, 17 март, независимата комисия по разглеждането на жалбите към полицията обяви, че ще бъде проведено дознание с цел да се изяснят причините, поради които лондонската полиция не е могла да проведе своевременно разследване за сексуалните посегателства над деца, тъй като в това са били съпричастни известни личности.

В същия ден BBC съобщи, че в хода на мащабно разследване, проведено от лондонската полиция през 1981 година, са били получени видеозаписи, свидетелстващи за организирането на оргии с участието на депутата от Либералната пария Сайръл Смит и високопоставен ръководител от специалните служби, които насилвали сексуално деца от домове.

Германска политическа звезда свърши в съда с обвинение за педофилия

Дело за притежание на материали, съдържащи детска порнография, ще започне срещу бившата изгряваща звезда на Социалдемократическата па...

Разследването, обаче, е било прекратено от неизвестно високопоставено лице, което заплашило, че в рамките на закона за неразгласяването на държавна тайна може да подведе под съдебна отговорност всеки един сътрудник на полицията, който публикува известни нему факти.

Ако това заявление е потвърдено от факти и е обосновано, то свидетелства доколко отвратителна и мерзка е цялата тази история и за неспосопобността на полицията да защити жертвите на насилия. Но това може също да стане и престъпление от съвсем друг вид, много по-мрачно и страшно. В закона за неразгласяване на държавна тайна има само една цел: да защитава безопасността на държавата. Това е средство от последна инстанция, към което се прибягва само в краен случай. Не е възможно да се повярва, че то е било използвано за прекратяване на разследването на толкова ужасно престъпление, като сексуално посегателство от страна на възрастни върху деца.

Но има и друг аспект. Каквито и заплахи да е имало преди 30 години, те могат да оправдаят днешните опити за потулване. Полицаите са заявили пред депутати от британския парламент, че до момента са се опасявали от прилагането на закона срещу тях. По време на заседание на междупартийния комитет на вътрешните работа във вторник вечерта министърът на вътрешните работи Тереза Мей се съгласи с исканията, че на всеки полицай, който се съгласи да даде показания, трябва да се даде гаранция за несъдимост.

В крайна сметка това трябва да реши главния прокурор и новият председател на Комисията по разследванията на сексуални престъпления срещу деца съдия Лоулъл Годард от Нова Зеландия. Но прецедент вече има и той е бил създаден по време на разследването на село за дом за момчета в Белфаст „Кинкора“., което се води отделно.

Много трудно е да се разбере как заплахата от съдебно преследване може да повлияе на полицаите, ако става въпрос за такова ужасно престъпление. Нима те искат да кажат, че властта след всичко това, което разбрахме през последните години, ще си затваря очите за сексуалните престъпления срещу деца и заради скриването на истината може да заплаши когото и да е със съдебно преследване за разгласяване на държавна тайна?

Отново педофилски скандал в католическата църква

Съмнения за педофилски скандал разтресоха католическата църква. Испанската полиция арестува трима свещеници и един мирянин заради сигна...

Упоритите слухове и всички нови заявления по този повод превърнаха конспиративната теория в напълно обосновано дело. В тези условия е необходимо активно и енергично разследване. Но е трудно да бъдем уверени в това, че то ще се състои. Съдия Годард, след мълниеносно посещение в Лондон миналия месец и среща с министър Лей, отново се прибра у дома. Миналата седмица в Камарата на общините беше обявена поредицата от нейните пълномощия и задължения. Решаването на въпросите, свързани с приоритетите и мандата ще стане по-рано от Великден, т.е. 10 месеца след като министърът на вътрешните работи за първи път обеща да проведе мащабно разследване по делото и въпроса - защо държавните и частни институции не са могли да защитят децата от посегателствата.

Едно от първите решения, което ще трябва да вземе съдия Годард ще засегне взаимоотношенията между нейната комисия и независимата по разглеждането на жалбите на полицията.

Независимата комисия днес има забележима роля, следейки за разследванията на лондонската полиция по 1 случая на обвинения в това, че сътрудниците ѝ са възпрепятствали следствието и са прикривали извършилите престъпления депутати и колеги.

Тези разследвания се провеждат паралелно с друго следствие, започнало миналата есен. То касае обстоятелствата при спирането на дело за мрежа педофили през 80-те години. Но независимата комисия по разглеждане на жалбите на полицията и по-рано е имала неуспехи. Има съмнения, че ще ѝ стигнат сили и средства за осъществяването на контрол над толкова сложно и болезнено разследване.

Миналата година Тереза Мей съществено закрепи позициите си. Тя постепенно формира доверителни отношения с жертвите на сексуални престъпления. След изборите нейният приемник ще трябва да продължи работа в същата посока. Предстои да бъдат разкрити още много стари и ужасни тайни, а борбата със сексуалните посегателства над деца далеч не е приключила.

Педофил всява паника в смолянски квартал

Цял квартал в Смолян е в паника, след като млад мъж преследвал и нападал малки момичета, като им отправял сексуални закани. Полицията р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари