Запад срещу Изток: Предстои ли конфронтация на Брюксел с Източна Европа?

8209
Запад срещу Изток: Предстои ли конфронтация на Брюксел с Източна Европа?
Снимка: Getty images/Guliver

Еврократите не са склонни към компромиси, но Европейският съюз ще трябва да се научи бързо да действа, ако иска да избегне болезнено противопоставяне с Източна Европа. Както често се случва, фонът за това е създаден от събитията в Полша, където управляващата партия "Право и справедливост", водена от премиера Матеуш Моравецки, ще участва в много важни избори през октомври.

Освен споровете за върховенството на закона, които са напълно неразбираеми за повечето експерти в Европа, Варшава в момента има две жалби срещу централните органи на Европейския съюз. Първото оплакване е относно нарастващите искания за централизиране на имиграционния контрол, по-специално преместването на незаконно новодошлите. Второто се отнася до безразличието на ЕС към полските фермери, които страдат от наплива на евтино украинско зърно. През последните дни тези твърдения прозвучаха с нова сила, пише The Spectator.

Миграция

Що се отнася до миграцията, управляващата партия "Право и справедливост" включи четири въпроса за референдума в бюлетината за октомври, включително един потенциално "експлозивен": "Съгласни ли сте да приемете хиляди нелегални имигранти от Близкия изток и Африка като част от принудително презаселване, наложено от европейската бюрокрация?" Това е доста коварна скрита атака, тъй като всъщност е призив за действие в нарушение на непопулярен закон на ЕС. Още: Полша иска от ЕС 1 млрд. евро за увеличаване на транзита на украинско зърно

Брюксел е в затруднено положение. Резултатите от референдума според полското законодателство са задължителни, ако в него участват повече от 50% от имащите право на глас. А когато въпросите за референдума са включени в бюлетината на общи избори, това увеличава шансовете за висока избирателна активност. И въпреки че масовият бойкот на опозицията е в състояние да го провали, има подозрения, че мнозина избиратели тайно одобряват този референдум.

ЕС ще изрази възмущението си, говорейки за разликата между демокрация и популизъм, както и за примата на законите на ЕС над националните конституции. Но за съжаление, въпреки че ще се хареса на Брюксел, едва ли ще се хареса на някой гражданин в полския град Бялисток. Още: ЕС заплаши Косово с негативни последици, ако не спазва договореностите

Ако референдумът се състои, ще има юридически и политически фойерверки. Европейският съд може и ако бъде помолен, със сигурност ще инструктира правителството във Варшава да пренебрегне волята на полския народ и да игнорира всички последващи закони, приети от полския парламент (Сейм). Но това ли наистина иска Брюксел? Подобна инструкция едва ли ще бъде изпълнена и в този случай Брюксел ще се окаже в позицията на император на Свещената римска империя, който има всички атрибути на властта, но не притежава самата власт. Във всеки случай Berlaymont (сградата на Европейската комисия) едва ли ще иска привидно демократичният ЕС отново да бъде критикуван за призиви за незачитане на резултатите от народния вот.

Кризата със зърното

Проблемите с украинското зърно са повторение на проблемите от април, когато големи количества евтина украинска пшеница, която не можеше да бъде изнесена през Черно море, внезапно наводни европейския пазар. Полша и други източноевропейски страни с големи зърнени и селскостопански сектори заплашиха с едностранни санкции, за да защитят своите фермери. Първоначално ЕС ги забрани, но след това направи рязък обратен завой на 180 градуса, одобри мерките и се съгласи временно да затвори тези пазари за украинско зърно (което всъщност е доста съмнително от гледна точка на европейските закони за свободна търговия).

Срокът на извънредните мерки вече изтича. Полското правителство казва, че ще ги удължи едностранно, ако е необходимо. Правителството се нуждае от гласовете на фермерите.

Позицията на ЕС е неясна. Според някои доклади тя е категорично против всяко удължаване и с подкрепата на страни като Германия, ако е необходимо, ще наложи санкции срещу Полша.

ЕС в този случай отново ще се окаже в неудобно положение. Той инстинктивно иска да вдигне забраната и тези инстинкти се подкрепят от Киев, оказвайки натиск върху него, тъй като Украйна се нуждае от всякакви външни приходи, които може да получи. За съжаление политиката е такова нещо, че ако Полша, както и България, Словакия и Унгария започнат едностранни действия, Киев едва ли ще може да направи нещо. Брюкселската бюрокрация е изправена пред неприятен избор: или нейните действия ще бъдат разглеждани като злонамерени към Украйна, или ще бъдат разглеждани като безсилни да се справи с проблема. Още: Анализ: Огромната роля на Източна Европа за войната в Украйна

Има един слаб лъч надежда за привържениците на Брюксел. Смяната на правителството във Варшава би премахнала много от техните тревоги и притеснения. Естествено те действат в тази посока. Номенклатурата на ЕС, която винаги не е долюбвала партията "Право и справедливост", и бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск, който сега оглавява опозиционната "Гражданска платформа", не крият желанието си Моравецки да напусне властта.

От друга страна, ако нещата не вървят по начина, по който ЕС иска, тогава проблемите на Брюксел тепърва започват. Той ще се нуждае от всички дипломатически умения, с които разполага, за да си проправи път в Източна Европа и да убеди поляците да не се надигат. ЕС също ще трябва да признае, че противно на теорията за върховенството на закона на ЕС, в много случаи, включително за такива чувствителни въпроси като имиграцията и украинското зърно, ще трябва да стисне зъби и да остави членовете му да имат свой собствен начин на живот.

Автор: Андрю Тетенборн

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Македонският въпрос се заплита: Не е тайна, че Орбан спонсорира Мицкоски

Анализ: САЩ не са подготвени за война с дронове като в Украйна

Стар враг на Путин прогнозира какво ги чака Украйна и Европа (ВИДЕО)

Мъск и Starlink се провалиха: Причините Русия да изненада Украйна в Харковска област

НАТО без САЩ: Възможно ли е?

"Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com