X
 
 

Западът и Русия в битка за газовите коридори на Балканите

3708 18
photo of Западът и Русия в битка за газовите коридори на Балканите
Снимка: iStock/Guliver
Западът и Русия се борят за контрол на транспорта на природен газ през Балканите, тъй като и двете страни преследват своята геополитическа програма в нестабилния регион.

В последно време Москва претърпя редица неуспехи на Балканите. Черна гора се присъедини към НАТО, докато новото социалдемократическо правителство на Македония изглежда се отдалечава от предишната си проруска позиция.

Но докато Западът може да предложи на балканските държави стимули като перспективата за членство в Европейския съюз или инвестициите на местно равнище, Русия може да изиграе енергийната карта. Газът представляват една четвърт от потреблението на енергия в Европейския съюз и през 2016 г. руският "Газпром" доставя една трета от европейския газ. А на Балканите зависимостта от газ изглежда само ще се увеличи, тъй като електроцентралите, захранвани с въглища, вървят към затваряне - под натиска на ЕС.

Хърватия вече е член на ЕС, но останалите така наречени държави от Западните Балкани - Албания, Босна, Македония, Черна гора, Косово и Сърбия - са на различни етапи по пътя към присъединяването към блока.

"В Сърбия, Босна, България и Македония, Русия се опитва да превърне зависимостта от доставките на газ в политическа зависимост и да възпрепятства интеграцията им със Запада", каза Тимоти Лес, ръководител на консултантската агенция за политически рискове "Нова Европа".

Въпреки това поне за момента руското влияние в енергийния сектор на Балканите е ограничено от липсата на инфраструктура. Без газопроводи повечето от страните в региона не може да бъдат снабдявани, каза Лес. Именно тук Западът се надява да открадне възможността на Москва, като подкрепи съперничещи си проекти.

Конкурентните интереси на Запада и Русия на газовия пазар на Балканите служат само за увеличаване на геостратегическото значение на региона.

"Югоизточна Европа се намира на кръстопътя на енергийни коридори, свързващи Изтока и Запада", каза бившият външен министър на Албания Паскал Мило за АФП. "Регионът не ги интересува като икономически ресурс, но става все по-важен като транзитна територия за други стратегически пазари в Европа и за съхранение на газ".

България ще изгради нова тръба за транзит на газ за Сърбия

България и Сърбия проучват възможността за изграждане на нова тръба за пренос на природен газ с капацитет от 10-12 млрд. куб. метра г...

Според анализатори Западът смята, че трябва да реагира на използването на енергия от Москва като средство за контрол в региона. "След няколко години, през които Русия печелеше в енергийната игра, Западът изглежда придобива предимството", каза Лес на АФП.

Редица проекти за пренос на газ, които в крайна сметка ще намалят енергийната зависимост на региона от Русия, са в ход.

Проектът за подкрепяния от ЕС Трансадриатически тръбопровод (TAP) за доставката на азерски газ през Турция до Гърция, Албания и през Адриатическо море до Италия, се очаква да направи първите си доставки през 2020 г. По отношение на капацитета - 10 милиарда кубически метра годишно – 870-километровият TAP може да не изглеждат толкова важен в икономически план.

"Това е по-скоро геополитически проект, който може да подобри, макар и само минимално, сигурността на ЕС по отношение на газа", каза Никола Мазучи, изследовател във френския мозъчен тръст IRIS.Западът продължава да търси начин да стигне до Кавказ, а един ден дори може да се добере до каспийски или близкоизточен газ, като заобиколи руската територия, каза той.

Борисов ще подпише пътна карта за "Турски поток" със Сърбия

На 13 юли, в Солун предстои тристранна среща между българския премиер Бойко Борисов, гръцкия му колега Алексис Ципрас и сръбския презид...

ЕС и САЩ са готови да разширят TAP, за да създадат "газов пръстен", който обикаля балканския регион от Албания, през Черна гора и Босна до Хърватия. Заедно с планирания терминал за втечнен природен газ (LNG) на северния хърватски остров Крък, частично финансиран от ЕС, той ще създаде силна конкуренция между Запада и Русия.

През май седем балкански държави - Албания, Босна, България, Хърватия, Косово, Македония и Черна гора - подписаха споразумение за съвместно разработване на тръбопровод за природен газ, който може да намали зависимостта им от Русия. Проектът е подкрепен от американската агенция за развитие USAID.

И европейците подкрепят Йонийско-Адриатическия тръбопровод (IAP), който ще бъде от Албания, през Черна гора и Босна до Хърватия.

От своя страна Русия сключи сделка с Турция през октомври 2016 г. за изграждането на тръбопровода "Турски поток", който изпомпва руски газ през турските води в Черно море към Европа. При посещение в Турция този месец сръбският президент Александър Вучич заяви, че иска тръбопроводът свързан с неговата страна. Според експертите, обаче, проектът е много чувствителен от геополитическа гледна точка и технически с големи изисквания. Изграждането му ще изисква работа на дълбочина до два километра под морето. Това зависи от редица въпроси, заяви Игор Деканич, професор в Загребския факултет по минно дело, геология и нефтено инженерство. Сред тях са и отношенията между Турция, Русия и ЕС, въпросът за мигрантите, Сирия, каза експертът.

Actualno.com

Етикети:

18 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  ГОВНОЯД Svetoslav Ivanov пише: "Няма такъв, на който да не е наясно". Възниква простия въпрос - ГОВНОЯД Svetoslav Ivanov завършвал ли е някога пети клас? Прави впечатление, че ГОВНОЯДИТЕ /по Виктор Суворов/ са малограмотни.
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  едва ли е завършил 5ти клас, като всички руски троляци
  : 2 !
 • Дивергент 7.2 Дивергент преди 9 месеца Профил на трол?
  Всъщност прав си, не на всички е ясно. За малоумните и глупавите трябва доста да се обяснява. Но твоята е лесна, ти си прост и няма да си мъчеш мозъка.
  : 21 !
 • Анонимен 7.3 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Има аналогичен въпрос към ГОВНОЯД 7.2, написал - "мъчеш" - завършил ли е 5 клас? Всички ГОВНОЕДИ ли са неграмотни? Май да!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Много моля руските раболепници да ми обяснят защо непрекъснато повтарят, че ако руският газ минава през Турция и идва у нас, ние сме щели "да зависим от милостта на Турция", а сега, като идва през Украйна, не зависим "от милостта на Украйна" ???
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Точно така си и беше, забрави ли газовата криза 2009 в Европа?! Тогава Украйна просто отби нашият газ за да се отопляват те безплатно. Това беше и идеята на "Южен Поток"- да се заобиколи нестабилната и непредвидима страна транзитьор. Да, но пукала Макейн скръцна със зъби на Бочко и он напълни гащите. Даже още се хвали, че хич не било миришело! Да ама НЕ на нас тея! Синът на Дж.Байден е к виж още ›› рупен акционер в укр. зазова компания, а краварите не обичат да губят пари заради мишоци като нас. Те били инвестирали 5 млрд.$ в украинсият демократичен държавен преврат. каза го лично мадам "FUCK the EU" В. Нюланд в прав текст при това!
  : 21 !
 • Анонимен 6.2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Стига лъжи! През 2009 г. Русия спря газа, а не Украйна, това е установено извън всяко съмнение!! Украйна е абсолютно предвидим, стабилен и коректен партньор и изпълнител на договорите си. Та би било и с Турция. Нормалният свят желае мирна и свободна търговия по правила. Само Русия иска да използва горивата си за политическо изнудване и извиване на ръце.
  : 4 !
 • Дивергент 6.3 Дивергент преди 9 месеца Профил на трол?
  Когато дистрибутора не доставя пълния обем от стоките(демек краде от нея), спираш да зареждаш дистрибутора, докато разбиреш защо ти изчезва стоката.
  : 18 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Sinnvoll 5 Sinnvoll преди 9 месеца Профил на трол?
  Защото в западната част на Европа има диверсификация, т.ест. имат повече от един доставчик на газ и за това цената там на руският газ е значително по-ефтина отколкото у нас. 4 не се коси, не може всичко да е ясно на човек. 😂
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Защото Борисов е кремълски еничар!
  : 8 !
 • Анонимен 5.2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  защото сме под кагебейско иго, а Баце е руско мекере!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  А защо Германия пуска втора тръба с руски газ по трасето "северен поток"?! Защо шибаните брюкселски бюрократи, след като ни затвориха атомните блокове сега искат да ни спрат и въглищните тецове? Писна ни всички от това противопоставяне на геостратегическите интереси на САЩ и Русия! Който не харесва руския газ просто да не го купува. Трябва да има либерален пазар, а не американски диктат. виж още ›› Нека веки сам избира кое гориво е по-изгодно за икономиката му!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  При 100% руски диктат върху енергетика и горива в България, за какъв "американски диктат" пишеш, ГОВНОЕД 4? Много са ви тъпи опорните точки - като всичко руско!
  : 6 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Ми не си пали лампите в къщи и стой на студено,бе неандерталецо ПРОЗД 4.1! "Руски диктат" казваш, но ние помним как психопата дж. макейн долетя в София и същия следобед нещото борисов съсипа многомилярден проект и ни обрече на милоста на Турция и Гърция да ни отпуснат малко газ през зимата. ИДИОТ!
  : 14 !
 • Анонимен 4.3 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  ГОВНОЕД 4, та ти си бил по-тъп и от руска опорна точка!
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Sinnvoll 3 Sinnvoll преди 9 месеца Профил на трол?
  Актуално.com измислете начин отбелязването на трол да не минава през Facebook, както намерихте начин, да направите вашите клипове общодостъпни. За което ви благодаря! Относно темата мисля, че тук няма битка. Русия си "прави сметки без кръчмаря". Турция не е индикатор за позицията на ЕС. А западните балкани са част от Европа и всеки опит на Русия да вбие клин ще ударят на камък. Дори Сърб виж още ›› ия, която е проруски ориентирана "играе" двойна игра.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Актуално, вие вече сте ГОВНОЕДИ! Разпространявате руски лъжи! А от къде руснаците ще вземат газ за тази "битка", освен че ЕС няма да позволи задълбочаване на руския монопол? Още преди пет години истинските руски специалисти започнаха да бият тревога, че Газпром няма газ, за да напълни съществуващите газопроводи, а се планират скъпи и прескъпи нови газопроводи под моретата. Преди няколко виж още ›› дни един коментатор обясни защо е този парадокс: голяма част от многомилиардните разходи по прокарване на новите газопроводи потъват в джобовете на обкръжението на Путин. Евгени Шмал, отговорен за строителството на газопроводи в миналото и сега председател на Нефтогазовите индустриалисти в Русия: „Аз съм построил всички тези газопроводи, много хиляди километри, и си залагам главата, че при всякакви условия, тръбопровод не струва повече от 2 000 000 долара на километър, разбира се, ако не се смята корупционната част”. Но, тя се смята и тръбопроводите на „Газпром”, редовно са два или повече пъти, по-скъпи, от тези, които са построени на Запад, въпреки значително по-евтината работна ръка в Русия. Според мой колега-специалист, 412-километров участък на „Южен поток” у нас, трябва да струва 1.5 милиарда евро или 8.5 милиона евро на километър от „Газпром”. Само за тази отсечка отиват 2 милиарда евро в нечии джоб, директно от джоба на изстрадалия руски и български данъкоплатец. Ето защо, господата от „Газпром” много обичат да строят газопроводи, макар и да нямат газ за тях.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Актуално, вие вече сте ГОВНОЕДИ! Разпространявате руски лъжи! А от къде руснаците ще вземат газ за тази "битка", освен че ЕС няма да позволи задълбочаване на руския монопол? Още преди пет години истинските руски специалисти започнаха да бият тревога, че Газпром няма газ, за да напълни съществуващите газопроводи, а се планират скъпи и прескъпи нови газопроводи под моретата. Преди няколко виж още ›› дни един коментатор обясни защо е този парадокс: голяма част от многомилиардните разходи по прокарване на новите газопроводи потъват в джобовете на обкръжението на Путин. Евгени Шмал, отговорен за строителството на газопроводи в миналото и сега председател на Нефтогазовите индустриалисти в Русия: „Аз съм построил всички тези газопроводи, много хиляди километри, и си залагам главата, че при всякакви условия, тръбопровод не струва повече от 2 000 000 долара на километър, разбира се, ако не се смята корупционната част”. Но, тя се смята и тръбопроводите на „Газпром”, редовно са два или повече пъти, по-скъпи, от тези, които са построени на Запад, въпреки значително по-евтината работна ръка в Русия. Според мой колега-специалист, 412-километров участък на „Южен поток” у нас, трябва да струва 1.5 милиарда евро или 8.5 милиона евро на километър от „Газпром”. Само за тази отсечка отиват 2 милиарда евро в нечии джоб, директно от джоба на изстрадалия руски и български данъкоплатец. Ето защо, господата от „Газпром” много обичат да строят газопроводи, макар и да нямат газ за тях.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 27 април

Овен Това е ден за сериозни дела. Самите вие няма да сте в особено настроение за забавления. Взели сте своето и ще ви мързи дори да ...