Защо Гърция прави грешка, гледайки към Русия

15903
Защо Гърция прави грешка, гледайки към Русия

В началото на април премиерът на Гърция Алексис Ципрас посети Москва. Той и руският президент трябваше да обсъдят не малко въпроси: двете страни работят над окончателните условия за газопровода между Турция и Македония за доставка на руски газ. Освен това стана ясно, че Гърция води преговори за закупуването на зенитни ракетни комплекси С-300, пише Панкадж Гемават за американското издание Quartz.

Това неочаквано затопляне на отношенията с Русия се прояви и в това, че Гърция излезе с критика на санкциите, въведени от ЕС в отговор на анексирането на Крим.

Съветник на Путин: Санкциите ни обединяват и вдигат рейтинга на президента

Един от съветниците на Владимир Путин - Владимир Якунин, коментира ситуацията в света и Русия в интервю пред френското издание  Fi...

А сега Ципрас предизвиква все по-голямо недоволство от страна на останалите държави, явяващи се партньори на Гърция. Победата на СИРИЗА на изборите стана възможна благодарение на обещанието да се отмени политиката на строги икономии, въведени по искане на ЕС и МВФ. Идвайки на власт през януари 2015 година, гръцкото правителство продължава да получава все по-изгодни финансови условия с европейските си партньори, но някои влиятелни членове на партията се изказват за възможности за търсенето на нови източници на финансиране.

Засега Брюксел и Берлин дадоха да се разбере, че не желаят да приемат условията, при които СИРИЗА дойде на власт, принуждавайки Ципрас да търси или нов партньор, или нови козове и начини на натиск. В този смисъл Русия би могла да предостави и едното, и другото. Но тази преориентация от страна на Гърция към Русия не е добър избор. Независимо от общата православна религия, в икономическо и културно отношение Гърция е много по-близо до ЕС.

Ето няколко справки, които илюстрират тези отношения и позволяват да  бъдат оценени по един нов начин значението на тези страни и ролята им в отношенията с Гърция по редица показатели.

Половината от гръцкия износ отива в ЕС

Предполага се, че еврото активизира търговските отношения между страните на ЕС осигурява вътре в  Съюза почти половината от износа на Гърция: 53% от износа на стоки и 54% от износа на услуги. На този фон Русия се намира едва на 21 място в списъка на вносителите на гръцки стоки.

Полска журналистика нарече директора на ФБР лъжец - заради Холокоста

Директорът на ФБР Джеймс Коми написа в статия във в. Washington Post, с която вдигна градуса - нацистките убийци са имали съучастници-п...

Гърция зависи от европейските инвестиции

От всички основни 10 чуждестранни собственици на акции, като обект на преки чуждестранни инвестиции в икономиката на Гърция, само двама не са страни-членки на ЕС. Русия заема 17 място. При това, някои инвестиции от страните, които не се явяват членове на ЕС, постъпват чрез страните на ЕС (например Люксембург), дори след поправката с отчитането на непреките инвестиции ЕС остава основен инвеститор в Гърция.

Европа отново инвестира в Гърция

Независимо от съществуващата заплаха за излизане на Гърция от еврозоната, ЕС продължава да инвестира в Гърция. В периода от 2011 -2013 година най-големият инвеститор е Франция. По предварителни данни за 2104 година се отбелязва съкращаване на дела на ЕС в преките чуждестранни инвестиции в Гърция, но САЩ, а не Русия увеличат своя дял.

Ролята на културните връзки

Гърция има тесни връзки с Европа на междуличностно ниво. Може би на Гърция не винаги ѝ харесва това, че Германия трябва да ѝ обяснява някои неща, но по данни за международните разговори в Гърция за 2012 година, около 1/3 от входящите обаждания са били от Германия.

Русия и Иран - брак по сметка

Миналата седмица, веднага след подписването на рамковото споразумение за иранската ядрена програма, Русия обяви решението си да доставя...

Гърците емигрират в Германия повече, отколкото в други страни. Независимо от напрегнатите отношения между Атина и Берлин, германските туристи неизменно отиват в Гърция.

Почти 70% от чуждестранните туристи, посетили Гърция през 2012 година са от страните на ЕС. А руските туристи са едва 6%. В процентно отношение руснаците са харчили повече, но общо най-много са харчили туристите от ЕС – 65%.

Не е изключено, че в случай на оживяване на връзките с Русия някои от тези показатели да се променят в полза на Русия, но за Гърция най-привлекателния партньор ще остане ЕС. Атина трябва да действа внимателно, тъй като в плана на подкрепа на гръцката икономиса Русия не е в състояние да замени Европейския съюз.

Заигравайки се с Изтока, Ципрас трябва да помни, че страната му е много по-близо до северозападните съседи. Обобщавайки приведените данни може да се убедим, че Гърция общува с ЕС 27 пъти по-често отколкото с Русия. За разлика от високопарните заявления, в реалния живот е много по-сложно да се промени посоката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари