Галерия „Арт Маркони“ представя изложбата живопис „Незрими пътеки“

3584
Галерия „Арт Маркони“ представя изложбата живопис „Незрими пътеки“
Снимка: Арт Маркони

Галерия „Арт Маркони“ представя изложбата живопис „Незрими пътеки“ на Антон Антонов. Откриването е от 18.30 ч. на 14 юли, но експозицията може да бъде разгледана до 3 август. Повече за събитието и автора разказа пред Actualno.com собственикът на галерията Ваня Маркова.

Изложбата включва маслени, но и акварелни платна.

„Това е поредното гостуване на Антон Антонов в галерия „Арт Маркони“. Той ни гостува в началото на юли от повече от 10 години. Той е един много фин, много модерен художник, който винаги търси да въплъти в платната си и своите размишления за света, който ни заобикаля. Прави го по един интересен и атрактивен начин. Неговата живопис е нежна, дори тогава, когато е достатъчно абстрактна и провокираща“, коментира Ваня Маркова.

 

Тя изрази надежда тази изложба да бъде добре посрещната, както всички предишни.

Ето какво казва и самият автор за своята изложба: „Пейзажът ни приласкава като обиталище на душата и надмогване в усилието да вибрираме отвътре с неразпознаваемите за материалните сетива мелодии. Целувка с мирис на мащерка. Възкресяваме себе си във всичко - като протуберанс на духа, който ни води към нашата всеобща единеност. Трябва да затворим процеса между себе си и природата. Тя е най-големия учител. Ако я гледаме с очите на дете, с жад и възхита, ще провидим красотата, а ако я съзерцаваме, докато сме се сляли с нея и сме станали нейна част, то ще познаем и добротата. Съзнанието за тази единна същност ни позволява да се съизмерваме само със себе си и ни прави уникална част от това необятие извън нас. Творчеството изглежда игра и забавление, но в действителност е предопределеност и голяма отговорност. Творбата е синтез на истината, принципът, който ни свързва - извън нас, нас с другите, това извън и това вътре, единността на всички нива - материя, съзнание и това, което не познаваме. Творбата е морален принцип. Ние, човеците, сме разполовени. Жената носи кодекса на нашата определеност и отговорността за това. Тя е съзнанието за нашата ненарушимост. Мъжът е разрушител и наново съзидател. Жената няма лукса на първото,но всички ние, нейните синове, не бихме дръзнали да се протегнем към безмерната свобода на съзиданието в духа, без нейната ласка. Адът и Раят не са географски понятия. Те са вътре в нас едновременно и нашето съзнание ни води тук или там. Единственото, което човек забравя да прекопава е градината вътре в себе си, душевната градина. Това е непрестанна битка с плевелите Адови в нашето съзнание. Когато постигнем съзнаване на Рая, постигаме блаженство и сме стъпили там, където едно забранено дърво може да ни върне обратно. Животът ни е една разходка в тъмната и непозната гора. Всяка творба е една искра, проблясък всред мрака на нищото и малка надежда да просветнем, за да осветим пътека за нас и за другите.”

Антон Антонов участва в проекта на „Арт Маркони“ по повод „Нови щрихи към портрета на Варна“, а част от творбите му в предстоящата изложба ще бъдат включени в него.

Успоредно художникът участва и в съпътстващите акварелни изложби по повод биеналето на акварела, което се открива във Варна.

Антон Антонов се радва на един добър прием и извън пределите на България.

„Нашето приятелство от толкова години потвърждава, че авторите трябва да се доверят на своите галеристи и да бъдат винаги активна страна спрямо публиката, за да може тя с годините да следи развитието им и по-лесно да реагира на всичко онова, което те предават през своите платна“, смята Маркова.

 

Стана ясно какво предстои в галерията до края на лятото. Веднага след изложбата на Антон Антонов следва друга. На 4 август ще бъде открита изложбата на Васил Петров.

„На 4 август ще ни гостува другият много сериозен художник на галерията, с когото работим повече от 30 години. Не е пропуснал нито един август да гостува във Варна. Тук той има повече почитатели, отколкото в родния си град Пазарджик. Варна е станала център, който го популяризира“, каза тя.

Ваня Маркова определи Васил Петров като художник, който има смела и драматична маска. „Художник, който обича митовете, легендите и търси през тях да изрази своите живописни разсъждения“, добави още собственикът на галерия „Арт Маркони“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт