Животът след края на изкуството е темата на шестото издание на "Въведение в съвременното изкуство"

6391
Животът след края на изкуството е темата на шестото издание на "Въведение в съвременното изкуство"

Образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ тази година се провежда за шести път в София и от 30 октомври до края на ноември всеки уикенд ще се провеждат безплатни лекции в СГХГ.

Лекторите тази година са Боян Манчев, Тодор Тодоров, Станимир Панайотов и Светла Казаларска, а на 26 ноември курсът ще завърши с лекция на един от най-влиятелните колекционери на изкуство в света – Ален Серве.

Дати: 30 октомври, 5, 12, 19 и 26 ноември

Начален час: 17:00

Място: Софийска градска художествена галерия

Задължително записване за тура на assistant@sariev-gallery.com

Лекциите са на български език

Вход безплатен

 

ПРОГРАМА

30.10. (неделя) - Боян Манчев: Краят на съвременното изкуство? От пърформанс арт към перформативен капитализъм

05.11. (събота) - Тодор Тодоров: В отвъдността на фотографския образ: онтология и легитимация на реалното във фотографските практики и изкуства

12.11. (събота) - Светла Казаларска: Музеят е мъртъв, да живее музеят! Интервенции на съвременното изкуство в пространството на музея

19.11. (събота) - Станимир Панайотов: Спекулативен реализъм, обектно ориентирана философия и визуални изкуства

26.11. (събота) - Форум Колекционери: Ален Серве (Брюксел)

От вече шест години фондация „Отворени изкуства“ и галерия SARIEV Contemporary организират безплатни лекции и курсове в София, с които „въвеждат“ публиката в света на съвременното изкуство. През годините образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ е срещала аудиторията си с водещи художници и куратори, сред които Недко Солаков, Правдолюб Иванов, Лъчезар Бояджиев, Мисирков и Богданов, Боряна Росса, Светлана Куюмджиева и много други. Лекциите представят различни гледни точки към съвременното изкуство и целят да запознават широката публика с най-различни аспекти – при това на достъпен и разбираем език и при вход безплатен.

Радослав Гизгинджиев: Младите имат нужда от различен начин на представяне на изкуство

Младите имат нужда от смела провокация и от различен начин на представяне на изкуство. Това каза за Радио „Фокус“-Велико Тъ...

Тази година цикълът с лекции в СГХГ задава множество въпроси – къде свърша изкуството, какво следва след края му, каква е връзката му с теорията и различните академични дисциплини, къде е мястото на изкуството и как то „битува“ в институционален контекст. С други думи, „Въведението“ тази година се занимава с „Живота след края на изкуството“.

За тазгодишното издание кураторът Вера Млечевска е поканила за участие едни от най-ярките имена на българската академична среда – философи и културни антрополози. Това са Боян Манчев, Тодор Тодоров, Светла Казаларска и Станимир Панайотов. Всеки от тях работи в различни сфери, но съвременното изкуство е неизменна част от теоретичните им занимания им. В лекциите им то ще бъде поставено в нов и по-широк контекст и ще бъдат направени връзки и паралели с неочаквани проблеми на съвремието. С това образователната платформа се опитва да провокира публиката да гледа на изкуството по нов начин и да открива нови аспекти. Но също така да покаже, че теорията е неизменна част от него и макар да изглежда понякога „страшна“ и трудно разбираема, тя може да бъде представена по достъпен и лесен начин и по този начин да открие нови хоризонти на визуалното.

Началото ще бъде на 30 октомври (неделя) с Боян Манчев, който в лекцията си задава въпроса дошъл ли е края на съвременното изкуство. Светла Казаларска пък ще разсъждава за това дали музеят е мъртъв и какво е бъдещето му. Тодор Тодоров засяга в лекцията си фотографията и нейните философски измерения, а Станимир Панайотов ще запознае публиката със спекулативния реализъм.

От 2014 г. насам образователната платформа „въвежда“ и в темата за колекционирането с поредицата лекции „Форум Колекционери“ – кой и защо колекционира съвременно изкуство и кои са големите публични и частни колекции. Тази година за първи път ще бъде представен международен колекционер – и то един от най-големите колекционери на изкуство в Европа и един от 100-те най-влиятелни в света. Това е Ален Серве от Белгия, който има внушителна колекция от произведения на изкуството с особен акцент върху видео арт. Серве е „меценат“, който не само купува изкуство, но и подпомага млади автори – така например предоставя жилището си в Брюксел, където се помещава и част от колекцията му, като резиденция за художници.

Всички лекции от курса ще се проведат в Софийска градска художествена галерия с начален час 17:00. Входът е напълно безплатен, като се изисква предварително записване на адрес assistant@sariev-gallery.com.

Науката среща изкуството

Ако докато стоите отстрани на едно от творенията на Майкъл Мъфри някой ви каже, че това е око, едва ли ще си помислите, че и вие виждат...

„Въведение в съвременното изкуство“ е проект на фондация „Отворени изкуства“ и галерия SARIEV Contemporary.

Проектът „Въведение в съвременното изкуство“ 2016 – София е финансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт