Мястото, на което науката и дигиталните изкуства се срещат: изложбата #artscience

961
Мястото, на което науката и дигиталните изкуства се срещат: изложбата #artscience
Снимка: PR

На 17 юли от 18:00 ч. в Националния природонаучен музей - БАН изложбата "#artscience: Научно-творческа резиденция в музея" ще отвори врати за всички любопитни да разберат съвместими ли са науката и дигиталните изкуства и по какъв начин могат да си бъдат полезни и взаимно да се допълват. Входът е свободен по време на откриването, а до края на месец юли всеки, закупил музеен билет, ще може да разгледа артистичните обекти в зала "Левентис", зала "Палеонтология", зала "Птици" и зала "Ботаника".

Четирите творби на студенти от Националната художествена академия, които ще бъдат показани, са създадени под менторството на научни ръководители от БАН и вплитат научни теми и методология, артистични изразни средства и нови технологии. Те ще могат да бъдат видени и преживени под формата на иновативни арт инсталации, даващи възможност на посетителите по атрактивен и достъпен начин да се докоснат до изследванията на Националния природонаучен музей – БАН (НПМ-БАН) и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания – БАН (ИБЕИ-БАН) - домакини в интердисциплинарната "artscience" резиденция.

"Невидими връзки" представя взаимовръзката между човека и природата в пространството на зала "Птици". Посредством звукови системи, активирани чрез сензори, визуалният артист Йоана-София Вангелова под научното менторство на ас. Асен Игнатов, НПМ-БАН, "одушевява" експонираните препарати на птици, представители на биоразноoбразието в България.

Видеоинсталацията "Обвивки" поставя въпроса за негативното въздействие на човека върху едни от най-застрашените влечуги в България - сухоземните костенурки. В проекта си визуалният артист Ралица Георгиева с научен ментор гл. ас. д-р Емилия Вачева, ИБЕИ-БАН, наслагва заснет и фрагментиран човешки образ върху мозайка от метални листове във формата на коруба на костенурка.

С творбата "Наслоено време" визуалният артист Люба Мазнова с научен ментор Владимир Николов, НПМ-БАН, приканва публиката да отправи любопитен поглед към дълбините на земната история и я предизвиква да се замисли за мястото на всеки един от нас тук и сега, както и за следите, които оставяме след себе си. За да постигне това, авторката използва библиотеката за уеб-базирани произведения p5.js, чрез която създава една постоянно развиваща се визуализация на геоложките процеси и тектонските цикли.

Инсталацията "еco.exe" на визуалния артист Таня Неделчева с научен ментор д-р Сълза Палпурина, НПМ-БАН, предлага художествен прочит на симбиозата между растения и гъби, като проследява процесите им на развитие и взаимодействие в рамките на едно на пръв поглед ограничено пространство, но всъщност представляващо малка екосистема. Авторката прилага комбинация от дигитална медия - проектирана анимация и биологични материали, които учените събират на терен.

Интердисциплинарният проект "#artscience: Научно-творческа резиденция в музея" е преминал през два последователни етапа на разменено гостуване между НПМ-БАН и ИБЕИ-БАН и Националната художествена академия (НХА). Той има за цел да провокира обмен на идеи и колаборация между полетата на науката и изкуството, смятани за диаметрално противоположни. 

През февруари и март студенти от магистърска програма "Дигитални изкуства" на НХА преминаха през поредица от тематични лекции по палеонтология, херпетология, териология, орнитология и ботаника. Освен теоретично научните им ментори от НПМ-БАН и ИБЕИ-БАН представиха и практически използваната методология при научните изследвания в лаборатория и на терен. 

В рамките на месец април участващите учени в проекта се докоснаха до света на изкуството и творческия процес в ателието по дигитални изкуства на НХА. Този път визуалните артисти влязоха в ролята на ментори и проведоха творчески работилници по разнородни теми като саунд арт, визуализация на звук, анимация и програмиране. По същото време, напътствани от учените, студентите разработваха своите научно-творчески проекти, вдъхновени от теми, обект на научно изследване в двата института на БАН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Показват уникални творби на Ставри Калинов

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт