Млади художници претвориха "Фантомът на операта"

5801
Млади художници претвориха "Фантомът на операта"
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

28 театрални плаката на тема „Фантомът на операта“, които са дело на ученици от Националната гимназия за приложни изкуства "Свети Лука", ще посрещат и изпращат публиката на култовото произведение на Андрю Лойд Уебър в Националния музикалния театър. Постановката започва да се играе на сцената от този петък, предаде репортер на Actualno.com.

Предпремиерно най-добрите плакати бяха отличени на церемония в театъра. На първо място бе класиран плаката на Калина Тошева, за който, както самата тя сподели, била вдъхновена от декорите на „Фантомът на операта“ и атмосферата на операта. Наградата ѝ връчи зам.-министърът на културата Румен Димитров. Две млади дами, Венцислава Нейкова и Владимира Владимирова, си поделиха второто място. Наградата за трето място взе Ивет Петрова, а Мария Дойнова получи поощрителна награда.

Извънредни дати за „Фантомът на операта“

След изчерпване на билетите за всичките 11 спектакъла на „Фантомът на операта“ седмици преди премиерата, са поискани прават...

Освен наградите, те получиха и парични премии от спонсора на инициативата еPay и бяха лично поздравени от директора на компанията Георги Маринов. Всички участници в конкурса получиха и най-търсеното нещо в последно време в София - билети за представлението на „Фантомът на операта“, което са илюстрирали в творбите си.

„Добрите представления нямат нужда от твърде много реклама, но за всяко добро представление е хубаво да има качествен плакат“, изтъкна зам.- министър Румен Димитров и подчерта, че плакатът не само носи информация за постановката, той е произведение – документ, към който ще се обърнем след време, когато искаме да направим анализ на културния живот. Димитров изказа благодарност  към всички, допринесли за осъществяването на конкурса, и изтъкна, че инициативата е обединила няколко културни институции в името на изкуството. „Щастлив съм, че едно качествено културно събитие генерира още едно“, заяви Димитров и пожела на всички участници в артистичната надпревара вдъхновение и нови идеи за творчески предизвикателства.

„Много се радвам, че толкова много млади таланти намериха начин да кръстосат своя талант с изкуството, което правим в нашия театър", подчерта директорът на Националния музикален театър Марияна Арсенова. "Сигурна съм, че дори някои от тях да не са стъпвали в нашия театър, тепърва ще им бъде много интересно, особено гледайки премиерата на култовия мюзикъл на Уебър „Фантомът на операта“ - най-високата летва, поставяна някога, пред една музикална институция", подчерта Арсенова. „Много са талантливи децата. Много се вълнувам и много съм щастлива, защото изкуството се прави с положително чувство и трябва винаги да се подхожда с добро и да се дава възможност на младите да се развиват“, добави тя и подчерта, че вижда в тях изгряващи звезди.

В следващите два месеца през този театър ще минат 20 000 души и нито един плакат няма да остане незабелязан. Театърът има капацитет 740 зрители, които в антракта се разхождат в кулоарите, правят си снимки, освен че ходят да пушат, така че ще имате много публика, обеща Арсенова на авторите на плакатите, разположени във фоайето пред залата.

Звездите на оперетата Катерина Тупарова и Александър Мутафчийски 20 години заедно на сцена

На 8-ми декември звездите на Националния музикален театър Катерина Тупарова и Александър Мутафчийски отбелязват 20 години заедно на сце...

Инициативата за конкурса възникна спонтанно, покрай предстоящата голяма премиера на „Фантомът на операта“, когато обсъждахме възможностите за реклама. Нашата юристка Ирина Величкова даде идеята, разказа пред Actualno.com директорката на културната институция. "Имаме нужда театърът да привлича млади хора – дали за реализацията на костюми, на декори, на плакат, както е в случая, дали ще са артисти, певци или хора, които по някакъв начин искат да се докоснат до магията на оперетния театър. Какво по-хубаво от това да се даде възможност за изява на младия талант и да се поощри", посочи тя и изрази надежда всички участници в конкурса да получат своето професионално удовлетворение в живота.

Дългоочакваната премиера

Три са премиерните спектакли на „Фантомът на операта“ – в петък, събота и неделя. Това е най-скъпата продукция на Музикалния театър. Все още сме в юбилейната година на 100 години професионален оперетен театър в България, която приключва на 8 февруари 2019 г., отбеляза Марияна Арсенова и изтъкна, че в чест на този юбилей театърът представя нови постановки в трите свои жанрови насоки: най-доброто от световната оперета – нова постановка на „Царицата на Чардаша“, в която е най-доброто от българските оперети; нова постановка на написаната специално за музикалния театър „Българи от старо време“ и най-доброто от световния мюзикъл – естествено култовото произведение на Андрю Лойд Уебър „Фантомът на операта“.

Това е шестото произведение на Уебър, което поставя театърът, посочи още Арсенова. "И ето, че сега сме в навечерието на най-скъпата, най-чаканата, най-вълнуващата ни постановка с много високо вдигната летва", коментира Арсенова и поясни, че за Музикалния театър принципът да вдигаш високо летвата е водещ. Арсенова изрази надежда публиката да бъде удовлетворена от предстоящото представление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Почина известна художничка, борила се за правата на жените и чернокожите

Откриват българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

Отиде си изкуствоведката от Националната галерия Бистра Рангелова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com