Най-ранният български ръкопис на кирилица показва изложба в Националната библиотека

8336
Най-ранният български ръкопис на кирилица показва изложба в Националната библиотека
Снимка: БГНЕС

Най-ранният български ръкопис, изписан на кирилица, в който все още дори могат да се открият глаголически инициали, може да се види на изложбата „Книги, посоки, публики”. Страници от Енински апостол от края на X – началото на XI век е включен паната в експозиция, която представя безценни ръкописи, старопечатни книги и документи.

Изложбата в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” (НБКМ) бе открита днес на 11 май – денят, в който най-старата и голяма библиотека у нас отбелязва своя професионален и патронен празник. Тя е съхранила във фондовете си културата и изкуството, великолепието и силата на народа ни. 11 май е и празник на библиотечните и информационните специалисти - професионалистите, които някои наричат и „рицари на книгата“.

Срутване на таван рани човек в националната библиотека

Един човек е бил ранен след пропадане на част от тавана в читалнята на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" в столицата. З...

„От древността до днес библиотеките са оцелявали, защото винаги е имало личности с мисия да опазват и пренасят знанието през вековете. На техния труд дължим съхраняването на духа, на традициите и националната идентичност, защото знанието като колективна памет на човечеството предавано от поколение на поколение, осигурява приемствеността в световната история на човешката култура“, каза доц. д-р Красимира Александрова пред БГНЕС, която е директор на Националната ни библиотека.

Председателят на парламента Димитър Главчев отбеляза значението на библиотеката за националната ни памет, но и за българската култура. „В своята вековна история най-голямата библиотека в страната винаги е била храм на знанието, духовен център на България. От създаването си до днес, тя заема специално място в живота на нашето обществото“, каза той.

В изложбата отдел „Ръкописи и старопечатни книги” представя някои от най-известните и богато орнаментирани ръкописи – плод на книжовната продукция, създавана, разпространявана и използвана по българските земи през Средновековието. Още в началото на изложбата е показано табло с най-ранните паметници, които имат в славянската ръкописна колекция на национална библиотека и в колекцията гръцки и други чуждоезични ръкописи. Именно тук се виждат снимки от един от най-ценните паметници на България, който се съхранява в библиотеката - страници от Енинския апостол (Х-ХІ в.).

През 1960г. при реставрация на църква съвсем случайно работници намират топка от кал и пясък, но когато я разгръщат виждат, че това е книга. Носят в библиотеката и тук в лабораторията правят така, че днес науката да разполага с най-ранния кирилски паметник, който се съхранява у нас, защото има и други кирилски ранни паметници, които обаче са извън нашата територия. Енинският апостол е най-ранният запазен превод от Кирило-Методиевската традиция, не е пряко от учениците на Кирил и Методий или на тях самите.

Българска и македонска библиотека с договор за сътрудничество

Дни на съвременната българската литература се откриват днес (15.11.16 г.) в Скопие, предаде БГНЕС. Организаторите са Националната униве...

Доц. д-р Елена Узунова от Националната ни библиотека разказва, че този ръкопис е пряко свързан с Кирило-Методиевата традиция, защото е съхранил най-ранния Кирило-Методиевски превод на Апостола като богослужебна книга. В запазените 39 листа има и глаголически инициали. Най-често този на буквата „Б“, защото в тези текстове обръщението, с което започва всеки от тях е „Брате“. А инициалът е първата буква на абзаца, на съчинението, който обикновено е по-едър, по-красиво изписан.

В изложбата има и страници от Добрейшовото четириевангелие (ХІІІ в.), първият Софрониев препис на История славянобългарска от Паисий Хилендарски, изписан в Котел през 1765 г. Има и специално подбрани малко известни на широката публика документи, които не са участвали в експозиции през изминалите години. Вниманието могат да привлекат документи, свързани със завещанието на Васил Априлов и с Габровската гимназия. В специално обособената част „Стопанските дейци през Възраждането” откриваме писма на видните търговци братя Робеви, Евлоги и Христо Георгиеви, Христо Тъпчилещов. В експозицията присъстват и документи, свързани с Македония – писма от Тодор Александров, Гоце Делчев, Ефрем Чучков; списък на четата на Пейо Яворов от неговия личен бележник; фотографии на членовете на Върховния македоно-одрински комитет (ВМОК) и четата на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО).

Националната библиотека за празника „Св. Св. Кирил и Методий” има ден на отворените врати до 17.30 ч. Днес всички желаещи ще получат безплатни месечни читателски карти. В празничния ден библиотеката няма да обслужва читатели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Почина известна художничка, борила се за правата на жените и чернокожите

Откриват българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

Отиде си изкуствоведката от Националната галерия Бистра Рангелова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com