Стоян Зиков открива АРТ шоурум и новия си художествен цикъл „OneYear”

3426
Стоян Зиков открива АРТ шоурум и новия си художествен цикъл „OneYear”
Снимка: Стоян Зиков

АРТ лабораторията помещава студио и изложбени зали, представящи картини и скулптури на автора, който черпи своето вдъхновение от космическото, роботизацията и биотехнологиите.

Стоян Зиков – Стъки е не просто артист, а изследовател, който проектира вдъхновенията си в своето изкуство. Картини, рисунки и скулптури са неговият художествен похват да олицетвори интересите си в областта на колонизирането на космоса, изкуствения интелект и роботизацията, биотехнологиите и генното инженерство. Десетките творби на автора вече могат да бъдат видени на живо в творческата му лаборатория „ZikovStudio&Showrooм“, където Стоян Зиков създава и представя изкуството си. На територия от повече от 300 кв.м. са разположени десетки творби от последните години, пресъздаващи процес на задаване на въпроси и предлагане на визуални теории, и най-новия му художествен цикъл – „OneYear”.

„Студиото е като научно изследователски център, в който провеждам визуално-естетични и философско-теоретични експерименти, докато шоурумът е мястото, в което презентирам моята работа и я комуникирам с публика, колеги и хора с интереси в посока на моите търсения.“, описва арт пространството си Стоян Зиков.

Художествен цикъл „OneYear” обединява десетки скулптури, живописни творби и стотици рисунки създадени в последната година. В творбите е преплетена емоцията на автора от заобикалящата среда и контекста на съществуването му. Част от живописните платна представляват 12-те месеца на годината, другите са индивидуални реакции на мисли и ситуации от годината. Те нямат илюстративен характер, а са плод на чиста емоция. Фигурите носят състояние на духа, без да натрапват приказлива анатомичност. Скулптурните композиции от цикъла, въпреки своята индивидуалност и самостоятелност, съществуват създавайки конкретни взаимовръзки и кореспондират, както помежду си, така и с живописта, и рисунките. Скулптурите без излишна обемност, а изграждащи и допълващи пространството, в което са ситуирани, е тема на синтеза, който винаги е вдъхновявал автора и е имал водеща роля в изграждането на творбите му.

„Фигуративизмът е съществена реакция към контекста. Това, което ме интересува е дали човека ще остане разумното същество или ще се превърне в поредния застрашен от изчезване вид. Пластичният формалистичен подход в произведенията ми е плод на търсения, които започнаха още през 2015 година. Постепенното премахване на обемността, лишаването от бъбривостта на епидермалното с цел постигане на дълбинен душевен сондаж, чрез който да разкрия невидимата реална същност на човека.“, споделя Стоян Зиков.

Стоян Зиков е художник, скулптор, изследовател и създател на фестивала за градска култура „София диша“.

Завършва Национално училище за изящни изкуства, Скулптура в Национална художествена академия и Визуални изкуства в НБУ. Стипендиант към фондацията на Райна Кабаиванска. Още като ученик печели първите си призове в международен конкурс „Европа в училище“, МОН и в изложба към Националното училище за изящни изкуства. През 2014 г. е номиниранв престижните класация на сп. Forbes „30 под 30“ и „40 до 40“ на Дарик Радио.

Участва в седем групови изложби, а през 2017 г. е първата му самостоятелна - „Свят на ангели“ в галерия „Контраст“.

Основните теми, които вълнуват Стоян Зиков като артист и съвременен човек е как се променят условностите на човешкото съществуване спрямо три генерално променящи обстоятелствата фактора – Човекът като част от космоса и присъствието на човешката раса в космическото пространство; Роботизирането и все по-дълбокото навлизане на изкуствения интелект и състоянието на съжителство с него; Генното инженерство и напредъка на медицината.

За себе си, вдъхновението и изкуството си споделя: „Стремежът ми е да творя, създавайки нещо повече от декорация, да влагам собствените си философски възгледи, спрямо контекстуалността на новата ера за човечеството и изкуството като инструмент за ефективна и положителна възприемчивост. Дълбоко убеден, че именно изкуството може, а и търси, отговорите на екзистенциалните въпроси за ролята на човека в света, особено днес, когато технологичния прогрес е на път напълно да подмени фундамента, върху който е изградена човешката цивилизация.”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Френско-иранска художничка на комикси получи наградата "Принцесата на Астурия"

Българин с престижна победа на Световните награди за фотография на SONY

Показват уникални творби на Ставри Калинов

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт