"Зимни миражи" – изложба живопис на Иван Русев галeрия "Артур"

230206
"Зимни миражи" – изложба живопис на Иван Русев галeрия "Артур"
Снимка: Иван Русев

Галерия "Артур" има удоволствието да Ви покани на откриване на изложба на Иван Русев на 28.11.2013 г. (четвъртък) от 18.30 ч.         

Срещата с неговата живопис е кратка почивка, отдъхване от забързания, объркан динамичен ден и зареждане на сетивата със слънчево усещане.

Семейство художници представя своето послание от миналото

Вчера (20 ноември) артистичното плевенско семейство Нина и Иво Петрови откри живописната си изложба, пристигаща от Франция, „Посл...

Богата цветова палитра, импресивна игра на светлината, спонтанност на рисунъка са характерното в творчеството на живописеца Русев. Подбраните в ескпозицията платна са съхранени реални красиви мигове, редуващи се спомени от ярко лято, топло море, поля и небе, многогобагрена есен, човешки фигури и лица – всичко това осезаемо органично и искрено. Бликащата светлина е главно действащо лице в цветните импресии на Иван Русев.

Тя обединява творбите в едно цяло и заразява с топла и светла енергия в студените зимни дни.

Галерия „Артур“ се намира на адрес: София, ул. Цанко Церковски 36, пл. Журналист.

Иван Русев е съвременен художник, „чиято живопис ни отвежда в Николатаневското време, когато ние в България сме усетили красотата на френския импресионизъм”. Тези думи са на големия български изкуствовед и директор на ГХГ – Пловдив – Красимир Линков.


Японско изкуство вдъхновено от поезията на Ботев и Яворов гостува у нас

  Известният калиграф Кихачиро Нишиура ще посети Павликени и Русе със своя изложба и демонстрации на японска калиграфия...

Художникът Иван Русев е роден на 23 март 1973 г. в град Горна Оряховица. Но напуска родния си край още като юноша, за да запише „промишлен дизайн“ в казанлъшката гимназия „акад. Дечко Узунов“. След това се дипломира към НХА със специалност „индустриален дизайн“. Първоначално работи като художник-изпълнител във все по-процъфтяващата на територията на България Американска кино индустрия. Две години по-късно обаче, творецът осъзнава, че живописването е онова, което го прави най-щастлив и пълноценен. И така от 15 години Русев не се е отделял от четката и платното. За младата си възраст от 40 години, художникът има реализирани близо 50 участия в културния живот на страната и чужбина, под формата на общи и самостоятелни изложби, национални и международни биеналета, артфоруми и фестивали. Иван Русев е изявен пленерист, като само за последното лято участията му в различни национални и международни пленери наброяват пет.

Последното такова беше през месец ноември в Есенните културни салони в Гранд хотел Поморие, където Румен Драганов, председател на Съвета на директорите на петзвездния хотел уточни, че имената, които са представени в изложбата, са едни от най-изявените творци в съвременна България.

Емблематични за Иван Русев са самостоятелната му изложба в центъра на Брюксел през 2011, както и срещата му с френската певица ЗАЗ, която получи маслен портрет от художника. Русев има немалко участия във Франция, сред които са Фестивал дьо Туке и Салона „Арбюст“ в Мант-Ла-Жоли.

Изкуствоведът Красимир Линков казва, че Иван Русев е от онзи тип художници, които в днешно време са рядкост. „Защото времето предполага едно по-сериозно взиране в нещата, повече философия, повече драматизъм, повече сериозни послания, докато Иван подобно на художниците от края на XIX, началото на XX век, се радва на ежедневието. По този начин той ни прави съпричастни към това ежедневие, т.е. той ни връща към тези красиви мигове, които се случват непрекъснато покрай нас, тези красиви пейзажи, които са непрекъснато около нас, но ние като че ли вече нямаме сетива да ги забележим, или пък имаме прекалено сериозни оправдания, за да ги забележим... Иван е от този тип художници, които ни връщат красотата на света. Стремежът да се улови мимолетността на мига и да се гледа на живота като низ от красви мигове, които се нижат и не се връщат назад, артисти като него се стремят да ги уловят, за да ги направят достояние на нас – публиката.“

„В гетото и навън“ – изложба в подкрепа на изоставени бебета

От 8 до 17 ноември в галерия “Артамонцев”, бул. “Витоша” 139, гр. София, ще бъде представена изложбата &bdquo...

А що се отнася до мнението на един друг голям експерт, какъвто е колекционерът Димитър Инджов, за Русев той казва: „Иван Русев е млад, грамотен и талантлив художник. За разлика от повечето свои съвременници не се вълнува да бъде модерен и не го интересува дали е интересен. Не използва художнически похвати и прийоми, за да се впише в поредното ново концептуално течение. Старае се да бъде истински творец, който честно и почтено изразява себе си чрез таланта, който му е даден. Затова той не се страхува да твори в постимпресионистичен стил, а в някои работи да достига до определени експресивни инвенции. Не се притеснява да бъде обвинен в любител на ретро стил, да бъде закъснял импресионист. Интересува го единствено да създава стойностни творби, което му прави чест.”

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт