Асеновград притеснен: Стълбове висят от летящи хеликоптери

15928
Асеновград притеснен: Стълбове висят от летящи хеликоптери

Ниско прелитащи хеликоптери, които пренасят конструкции за електрически стълбове, притесниха гражданите на Асеновград.

Ситуацията предизвика бурни коментари в социалната мрежа, относно безопасността и методът на транспортиране на съоръженията, накъде се носят и какво се прави с тях. Притеснени асеновградчани изразиха позиция, че не било редно хеликоптерите да преминават толкова близо над къщите и блоковете в града. Причина за „събитието“ е ремонт на електропровод 110 kV “Чая”. Ремонтните дейности обхващат разстоянието между подстанциите “Асеновград” и “Северни Родопи”.

Вследствие на дългогодишното използване и влиянието на природни фактори, като ерозионни свлачища, снеговалежи и други, далекопроводът е силно амортизиран и съществува опасност от падане на стълбове, възникване на пожари и прекъсване на електрозахранването в Смолянска област. Целта на рехабилитацията е да бъде постигнато повишаване на енергийната ефективност и да се гарантира сигурността на доставките на енергия.

Подновяването на електрическите съоръжения ще осигури ефективна и изправна електропреносна система, чрез подмяна на съществуващата мрежа между градовете Асеновград и Лъки, която е изградена през 1960 г. С изграждането на новата въздушна линия се гарантира ефективен пренос на по-голямо количество електроенергия. Съществен етап от пътя към очаквания резултат е намаляване загубите при пренос на енергия. Изпълнител на ремонтните дейности е Гражданско дружество “Консорциум Електролукс Електроисток – Изградня”, с водещ партньор пловдивската фирма „Електролукс Табаков и синове“, избрани чрез проведена от Eлектроенергийния системен оператор обществена поръчка.

Мариан Бачев: „В залата на асеновградското читалище е кучешки студ.“

„15 минути до началото на мюзикъла "Лелята на Чарли" в Народно читалище „Родолюбие“ в Асеновград. Публиката е нетърпе...

Съгласно изготвения работен план, ремонтът предвижда цялостен демонтаж на съществуващите проводници и мълниезащитно въже, на изолацията на въздушната линия и на всички досегашни стоманорешетъчни стълбове. „На тяхно място в момента се поставя нова въздушна линия 110 kV, за една тройка проводници и едно мълниезащитно въже с вградени оптични влакна.“, обясниха от фирмата изпълнител. Общата дължина на трасето, което се обработва, е 35 километра.

Електрическите стълбове се транспортират на конструкции и се сглобяват на място. Трасето преминава през планински терен и пресича обработваеми земи, пасища и гори. Поради спецификата му и недостъпността на части от строителната площадка с наземен транспорт, се налага използването на хеликоптер за пренос на материали.

Наетата компания, която осъществява тази дейност, има солиден опит в извършването на такива строително-монтажни авиационни услуги и изпълнява полетите с най-високо ниво на сигурност, спрямо международните авиационни стандарти, увериха от фирмата изпълнител. От там посочиха, че полетите с хеликоптер „Ми-8“ в района на Асеновград и село Бачково се извършват съгласно нормативните изисквания на Главна Дирекция „Гражданска Въздухоплавателна Администрация“ и Ръководство на Въздушното Движение. Маршрутите са съгласувани и одобрени от Центъра за планиране и разпределение на въздушното пространство.

Общинските власти на Асеновград и Лъки са предварително уведомени за провеждането на полети с товари на външно окачване над населени места. Честотата и продължителността на преминаването на товарните хеликоптери силно се влияят от метеорологичните условия и затова не може да бъде конкретно очертана, уточни за Actualno.com изпълнителят „Електролукс Табаков и синове“. Фирмата изпълнител се извини на гражданите за причиненото неудобство и увере, че строежът се извършва спрямо всички норми на БДС и е в съответствие с най-добрите европейски практики.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com