Близо 200 км очакват ентусиастите в ултрамаратона "ТрансРодопи", който ще стартира от Асеновград

2712
Близо 200 км очакват ентусиастите в ултрамаратона "ТрансРодопи", който ще стартира от Асеновград
Снимка: Actualno.com

Близо 200 километра ще бъде дълго трасето на първия трансграничен ултрамаратон. Той ще се проведе съвместно между България и Гърция. Началото на „ТрансРодопи“ ще бъде поставено от Асеновград. Това стана ясно по време на работната среща, проведена между общинското ръководство и организаторите от Сдружение „Български ултрамаратони“, съобщи кореспондентът на Actualno.com в Асеновград.

В дискусията участваха кметовете на Чепеларе - Славка Чакърова и на община Лъки - Валентин Симеонов, както и представители на Смолян и на Главна дирекция „Гранична полиция”. Уникалният по рода си ултрамаратон ще се проведе през месец юни 2017 г.

За първи път – над 120 ентусиасти на "Коледен крос" в Асеновград

Повече от 120 асеновградчани и гости на града се включиха в „Коледен крос 3“ в Асеновград. Състезанието вече е традиционно ...

Планирано е бегачите да преминат през пет общини на българска територия - Асеновград, Чепеларе, Лъки, Девин и Смолян. Финалът ще е в Паранести, Гърция.

Инициатори от Сдружение „Български ултрамаратони” казаха, че предвиждат трасето да бъде с дължина точно 196 километра. По време на срещата подробно бяха разяснени предимствата от провеждането на подобен формат на Балканите.

Николай Марангозов – председател на Сдружение „Български ултрамаратони” - представи част от маршрута. Трасето ще бъде със старт от Асеновград. То ще включва горски пътеки и черни пътища. Предвидени са над 10 подкрепителни пункта.

Ентусиастите бегачи ще преминат през резерват „Червената стена”. Там са открити близо 650 вида висши растения, като част от тях са включени в Червената книга на България. След изкачване на връх Червената стена, трасето отвежда към хижа Марциганица. От там бегачите ще поемат към село Югово. По пътя ще преминат през стар римски мост. „ТрансРодопи“ ще продължи през хижа „Пашалийца“, след която следва 10 километра спускане до село Павелско. Маршрутът продължава, достигайки и преминавайки през селата Хвойна, Малево и Орехово. Трасето следва пътя до местността „Чудните мостове“. А от тях предстои изкачване до „Глухите камъни“ и хижа „Изгрев“.

Изгоря жилищна постройка в ромската махала на Асеновград

Едноетажна жилищна постройка в ромската махала на Асеновград бе изпепелена при пожар днес. При инцидента, възникнал в днешния предиобед...

След това, започва спускане с дължина от 10 километра, което ще отведе състезателите до село Широка лъка - известно с богатата си история, уникална и автентична архитектура и чиста природа. От тук бегачите ще продължат до връх Турлата, през село Солища, докато не се изкачат до връх Перелик. Предпоследният пункт на българска територия ще бъде разположен на Чаирските езера. От там състезателите ще преминат на гръцка територия. Всичко това Марангозов разкри пред присъстващите накратко. За финал той заяви, че същинската работа по подготовката на провеждането на трансграничния ултрамаратон тепърва предстои.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com