Борбата с незаконното строителство роди приказка (СНИМКА)

9677
Борбата с незаконното строителство роди приказка (СНИМКА)
Снимка: Ани Шенкова

Дългогодишният учител от Асеновград Ани Шенкова се свърза с екипа на Actualno.com по повод сигнал за незаконно строителство в непосредствена близост до дома ѝ. Жената обяснява, че много дълго време се е борила срещу общината чрез съдебни дела, но резултат и разрешение на проблема и до момента няма. Поради тази причина на Ани ѝ хрумнала идеята да напише приказка, в която иронично да опише случващото се. Целта на асеновградчанката била повече хора да се запознаят с личната й ситуация и да помогне на други, пострадали от същото.

Публикуваме приказката на Ани Шенкова без редакторска намеса.

Комисията за незаконно имущество проверява Анита Мейзер

Комисията за незаконно придобито имущество е започнала проверка на Анита Мейзер. Това е станало месец след ареста на скандалната миска ...

ПРИКАЗКА ЗА ЧУДНАТА ОБЩИНА

Всяка приказка започва с „Имало едно време …“. Аз, читателю, искам да ти опиша приказка за една община и работещите в нея джуджета, но не в миналото, а в чудния днешен свят. Осем години Велможата Караиван Аслан заедно с неговата кохорта се упражняват как да прецакат законите и да покажат на жителите на Иванасеновград , че  няма институция, която да ги засегне и санкционира. Какво е да си кмет!?! Малкият мижав жител на града, след като търпял множество издевателства от свои роднини в съсобствен поземлен имот, решил да пита Велможата законно ли е върху покрив на „едноетажна стопанска постройка“, отразена като „селскостопанска сграда“ по КК на Иванасеновград, да се изградят стая и съоръжение барбекю-пещ. Дошли представилите на  Велможата и умно поклатили глави – „Не. Не е редно!

Строителството е от 2014 г., няма строителни книжа и е незаконно!“ Издал Велможата две заповеди за премахване на незаконните строежи, но те в съзвучие със способностите и компетентността на служителите му били написани с пропуски. Ти се чудиш, читателю, какво толкова като има пропуски в  заповедите за премахване? Защото по този начин джуджета хем са отговорили на съвременните изисквания по закон, хем са създали  възможност заповедите въобще да не бъдат изпълнени. И така, Велможата реагирал ли е на незаконно строителство – ДА! Незаконното строителство ще остане ли – ДА! По този начин Бащицата в едната си ръка държи Жезъла на справедливостта, а с другата играе барбут с Дявола. Заповедите на Велможата били обжалвани пред кадията. За съоръжението барбекю-пещ - на съдебното заседание в Административния съд юридическият съветник на Велможата Марче Петрова – Мариянова не се явила и не представила становище, относно обжалването на заповедта на началника си.

По свидетелски показания, в които се посочва, че „това си го е имало още от 1975 г.“, съдът приел, че заповедта на кмета трябва да се отмени, защото последният не е изяснил всички обстоятелства. И ето голямото вълшебство – съоръжението барбекю–пещ е построено върху плоския покрив на незаконноизградена сграда, чието строителство е узаконено през 2005 г., като строеж „едноетажна стопанска постройка шеста категория“. Не съществуват и никога не са съществували проекти за изграждането и монтирането на наличното съоръжение. Така както Преподобна Стойна се е въздигала, така в града, наречен Преподобен Йерусалим, някои „умни глави“ са приели, че едно съоръжение близо 30 години е стояло въздигнато, докато под него се отлее плоча и никой не е нарушил закона.

Това чудо бих желала Велможата Караиван Аслан да ме допусне да го опиша като лично свидетелство за чудо в паметната книга на община Иванасеновград. За другата му заповед – Върховните кадии (ВАС) взели, че потвърдили ирадето му, с което му създали още куп неприятности. Ами сега?... Малките работливи джуджета Мариянова и Айна Калева услужливо започнали да работят. Постарали се да напишат  покана. С нея те приканили инициативния самостроител доброволно сам да премахне постройката. И много искали да го открият, за да го кандърдисат да прояви добра воля. Обаче в продължение на месеци (близо година) не могли да го намерят, а той бил служител на държавата и общината. Велможата му плащал и често с двете работливки си пиели кафето заедно… Това го нямало никъде в законите, но всички се надявали да сработи. Та белким поканата бъде приета…

КОНПИ отчете отнето незаконно имущество за милиони левове

13 млн. лева са отнети за 2014 година, съобщи председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен ...

Наложило се областният управител да ориентира джуджета. Той им казал, че ако залепят поканата на място и заснемат, това ще се приеме за връчване. Тогава двете малки работливки решили да направят следното: залепили поканата, заснели я и посъветвали собственика да демонтира нещо от строежа. Останала горката стая покрита без стъкла и входна врата, но се успокоявала, че поне рамките на прозорците и вратата си стоят и всяка вечер си повтаряла „Нищо няма да се случи!“ Не минало много време и на 09.01.2019 г. двете работливки посетили строежа и съставили протокол без чужда намеса, според който въпросното помещение уж доброволно било премахнато.

Така, читателю, ако трябва да събаряш незаконен строеж и живееш в Иванасеновград, демонтираш дограмата, сприятеляваш се с работещите в общината и…. пей сърце!!! ..... И пак си го имаш строежа… Не ти трябва да одобряващ план, в който да посочваш къде ще изхвърляш отпадъците и прочие законови дертове. Не ти трябва да наемаш някой да ти събаря, премахва, извозва. Не ти трябва да плащаш такси и да се главоболиш за каквото и да било… Кандърдисаш ли джуджетата да протоколират премахването – всичко е наред!!! Няма кой да се осъмни в техния протокол, нито да дойде на място да провери!!!! Тъй като малкият жалък жител на Иванасеновград наивно вярвал, че институциите могат да проверяват и установяват факти, се обърнал към държавата (в лицето на  ДНСК). Поискал той да се провери незаконно построеното в съсобствения му имот. Притиснати от обстоятелствата, че в пет писма ДНСК разпорежда кметът да разпореди проверка по изнесените сигнали, двете работливки дошли на 20.06.2019 г. в 10:05 ч. в имота. Срещнали се със собственичката на въпросната стая и майка й. Срещата се състояла в същата стая, за която направили протокол, че вече не съществува. Най-вероятно пили кафе радушно и щастливо си хортували. Визитата завършила в 10:25 ч. Наложило се да се отговаря на областния управител защо Велможата бездейства. В писмото отговор до областният управител било посочено, че е направена „проверка по документи“. Читателю, може ли да се проверяват документи за незаконно строителство? Строителството е незаконно именно, защото е без строителни книжа!!!

На 05.08.2019 г. Айна Калева изготвила писмо до областния управител, в което спокойно и уверено твърдяла, че въпросният строеж е премахнат доброволно и има съставен протокол за това от 09.01.2019 г. И до сега работливите джуджета на общината не са направили проверка на незаконното строителство в имота на малкия жалък жител по многобройните му сигнали (от 2014 г. досега). Защото Велможата не им бил разпоредил. Ти, читателю, вярваш на приказките, че джуджета работят…. За съжаление, на всички обитатели на град Иванасеновград всеки служител на общината може да  прави по свое усмотрение проверки, протоколи, да издава удостоверения или становища, да се произнася компетентно по въпроси, които не са от компетентността му и да участва в комисии, в които са се самосъбрали… Нито една проверка, извършена в имота на малкия жалък жител, няма разпореждане за нея. Никой не е посочил целите, лицата, които трябва да я осъществят, срокове и т.н. „Проверяващите“ не са си направили труда да  изяснят кои са истинските собствениците на имота, как се легитимират и в отговорите си произволно избират респондента. За сигнал за незаконно обособяване на два самостоятелни обекта в един етаж с отделни входни врати, обособени електрически и газопроводни инсталации, се констатира, че „… само тоалетната е разделена на две…“!!! За отлят бетон в ½ полумасивна сграда с колони и трегери в съсобствена сграда, без съгласие между съсобствениците и за сградата, нямаща документ за обособено разделяне за ползване, двете работливки констатирали, че „… това е изолация…“.

На сигнал за съборени стени и изградени нови се констатирало, че „…няма проблем…“. За канализация, отвеждаща битово фекални води в дъждовната общинска канализационна мрежа, без проект, без съгласуване с ВиК, без съгласие с другите съсобственици на имота, джуджета не само не извършвали проверка, но по всякакъв начин се стараели да прикрият истината. Та, ето какво е да си Велможа (кмет) – може държавата (ДНСК) да ти нарежда и какво от това? Нареждат ти да се разпоредиш, а ти си мълчиш и си свиркаш! На сигналите твоите джуджета само трябва да отговорят в законовият срок, вместо теб! Какво ще съдържа отговорът и колко ще е проверено и вярно – това не е важно! За това отговорност никой не носи! И така, в тази чудна община за една и съща сграда има две данъчни партиди – в едната партида сградата е със статут „жилищна“, а в другата статутът й е „друг вид сграда за обитаване“… Никой не можа да принуди вече бившия кмет да разпореди извършването на проверка за незаконно строителство. Винаги може да се отговори на сигнал с писмо. Отговорът не може да се обжалва в съда. Само актовете могат да се обжалват там… Весело се живее в такава община! И ето пак Велможата Караиван Аслан препаса червен пояс и се готвеше със своята кохорта да яхне още четири години власт. А ти, читателю, мисли!!!!! Чудното съоръжение барбекю-пещ, престояло 30 години във въздуха, появяваща се стая... Чудесата не свършват до тук….

Шахразада /Всяка прилика с действителни лица и ситуации е случайна!/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com