Нов Център за иновативни услуги ще оказва подкрепа на хората с увреждания в Асеновград

4229
Нов Център за иновативни услуги ще оказва подкрепа на хората с увреждания в Асеновград
Снимка: Actualno.com

Център за иновативни услуги за работа с хора с увреждания бе открит в Асеновград днес.

Общата стойност на изпълнения проект е в размер на близо 400 000 лева. Финансовата инвестиция, от страна на Община Асеновград, е около 40 000 лева, с които бе изцяло обновена стара постройка, намираща се в близост до Градския басейн - зад сградата на СУ „Свети Княз Борис I” в града.

Разследват смъртта на 7 животни в Сопот

Зоополицаи работят по сигнал за настъпила смърт на 4 кучета и 3 котки в сопотския квартал "Сарая". Сигналът за забелязаните безжизнени ...

Центърът представлява иновативна форма за социална услуга в общността, благодарение на която ще се осигури по-добро качество на живот, с подкрепяща социална, здравна, правна и психологическа грижа.”, каза пред присъстващите кметът на града доктор Емил Караиванов.

Чрез институцията, ще се провеждат консултации с асеновградчани със специални потребности, нуждаещи се от подкрепа за преодоляване на социалната изолация и с цел активиране на мотивацията за търсене на работа и съответно – реализация на пазара на труда. Шестима души ще наброява персоналът на специализираното заведение – двама социални сътрудници /лица в неравностойно положение/, един социален работник, медицинска сестра, юрист и психолог.

Екипът от специалисти в Центъра ще консултира и граждани, полагащи грижи за хора с увреждания, по теми, свързани с упражняването на трудови и осигурителни правa. Реализираният проект съчетава и предоставяне на услугата „Личен асистент”.

Детска градина от Асеновград с европейска награда за иновативно обучение

Със почетния знак „eTwinning School Label 2018-2019” бе удостоена ДГ „Никола Й. Вапцаров“ от Асеновград. Прести...

Тя обхваща 40 лица с увреждания и семействата им, както и 20 лични асистенти. Проектът е с крайна дата 31.12.18 г., поради което Община Асеновград е включила Центъра към Годишния план за развитие на социалните услуги за 2019 г., с цел – търсене на възможности за продължаването на предоставяните услуги. „Желанието ни е това да се превърне в Център за социална рехабилитация и интеграция, като делегирана от държавата дейност.

Ще търсим начини за финансирането й, за да успеем да я запазим възможно по-дълго време.”- уточни заместник-кметът инженер Мария Вълканова. Центърът за иновативни услуги е осъществен по проект „Социално включване на хората с увреждания в община Асеновград и улесняване достъпа им до заетост" и реализиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com