По-малко хора се регистрират като безработни в Асеновград - неясно защо

6399
По-малко хора се регистрират като безработни в Асеновград - неясно защо
Снимка: Getty Images / Guliver

Малко над 2 500 е средномесечният брой на регистрираните безработни за първата половина на 2015 г. в асеновградски регион. Това сочат данни от анализ на безработицата на териториалната дирекция „Бюро по труда“ в Асеновград. За сравнение, през същия период на предходната година броят е намалял с около 10%.

Входящият поток от безработни е 2 032 души. Отпадналите от регистрация са 2 074 души, като повече от половината от тях са започнали работа. 

Гърция, Испания и Хърватия – водещи по безработица в целия ЕС

Безработицата е основен бич за европейските икономики и то предимно тези, които са определяни географски за южни. Отдавна е известно, ч...

Безработицата сред жените в асеновградска община е по-висока, съобщават от дирекцията. Новорегистрираните в „Бюро по труда“ Асеновград от началото на 2015 г. са близо 2 000. Останалите са възстановили предишна регистрация. За първите шест месеца на тази година в асеновградската териториална дирекция са направени с около 18% по-малко нови регистрации и с близо 48% по-малко възстановени регистрации, в сравнение с първото полугодие на 2014 г. От данните, обаче, не може да се конкретизира намаляла ли е безработицата, или жителите на асеновградска община не се регистрират на трудовата борса.

От началото на 2015 г. в регион Асеновград се наблюдава голям дял на лицата, освободени от сферата на индустрията /595/, на услугите /714/, на аграрния сектор /56/. 475 лица от новорегистрираните нямат уточнен отрасъл на последната месторабота или нямат стаж.

Безработните до 29-годишна възраст са рискова група на пазара на труда, чието устройване на работа е затруднено поради липсващопит, се казва в документа. Средномесечният брой на младежите, регистрирани в дирекция „Бюро по труда“ Асеновград през първото шестмесечие на 2015 г. е 555 лица.

Пазарът на труда в асеновградски регион се характеризира с висок дял на продължително безработните. Средно през анализираното шестмесечие те са 886 лица. През първото полугодие на 2015г. средномесечно в „Бюро по труда“ Асеновград поддържат регистрацията си 183 безработни с намалена работоспособност. Липсата на квалификация и образование, съчетана със специфични здравословни проблеми, затруднява трудовата реализация на тези лица, сочи анализът. Устройването им на работа е предимно чрез включване в програми за заетост.

50% от младите безработни са с ниско образование

50% от младите хора, които са извън пазара на труда, са с основно и по-ниско средно образование. Това каза вицепремиерът Ивайло Калфин ...

Най-голяма продължителност на регистрация има сред лицата без образование и квалификация. Записаните с начално и по-ниско образование в община Асеновград са близо 33%. А безработните с основно образование са малко над 21%. Значителен дял имат лицата със средно образование - почти 40%. 10% са регистрираните специалисти с висше образование. С увеличаване на възрастовата група се наблюдава нарастване на продължителността на регистрация, която се превръща в дълготраен проблем при лицата на възраст над 55 г..

Заявените свободни работни места за първото шестмесечие на 2015 г. са 979. Те са 3,5% по- малко от тези, през аналогичния период на миналата година. Лицата постъпили на работа от началото на 2015 г., са със 163 повече, в сравнение с първите шест месеца на 2014 г.

В асеновградски редион продължават да се търсят предимно лица без квалификация, показва още анализът. Близо 700 са работните места от този вид от началото на годината. 61 са вакантните позиции, разкрити за специалисти с техническо образование. 39 са местата с изискване за работническа професия, а 32 са за лица с висше образование в сферата на услугите. Частният сектор е основен генератор на свободни работни места в Асеновград - над 52%. В отрасловата структура преобладават заявените работни места в преработващата промишленост. Значителен е делът на разкритите работни места в селското стопанство, търговията, строителството, държавния сектор и административните и спомагателни дейности.

В анализа на безработицата в асеновградски регион се посочва, че за преодоляване на отрицателните демографски процеси и стабилизиране на заетостта на активното население е необходимо подпомагане на предприемачеството и малкия бизнес, развитие на трансграничното сътрудничество и участие в съвместни проекти, както и осигуряване на пазари за производителите.

Безработицата в Русе намалява‏

Към края на май регистрираната безработица в областта намалява. Общият брой на безработните е 8442, като техният брой намалява с 400 в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com