Подценява ли се безопасността на децата в Интернет, обсъждат на Национална конференция в Асеновград

1381
Подценява ли се безопасността на децата в Интернет, обсъждат на Национална конференция в Асеновград

“Съвременното онлайн общуване – опасности и защита” е темата на Четвъртата национална научно-практическа конференция, домакин на която е Асеновград.

На 2-дневното събитие присъстват над 80 участници от София, Варна, Добрич, Свищов, Ардино, Карлово и други градове на страната. Конференцията се организира във връзка с усъвършенстване работата с деца с девиантно поведение, както и заради зачестилите онлайн престъпления и измами.

Нов протест в Асеновград – миряни чакат оставката на архиерейския наместник на града

Миряни от Асеновград напомниха желанието си да бъде сменен архиерейският наместник на града - ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев...

В срещата участват специалисти и експерти от множество социални услуги, центрове и дейности. Сред присъстващите са секретари на Местни комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Центрове за обществена подкрепа, възпитатели, педагози и инспектори от Детска педагогическа стая.

На конференцията са поканени и представители на Районната прокуратура, Районния съд, Районното полицейско управление, Дирекция за социално подпомагане, Отдел „Закрила на детето”, директори на училища и други социални институции от община Асеновград.

Националната среща на експертите започна с лекция на Пламен Узунов. Темата на презентацията, която той представи, бе „Онлайн общуването - рискове и заплахи“. Конференцията продължи с лекцията на директора на Градска библиотека „Писий Хилендарски“ в Асеновград – Милена Марковска. Тя обясни пред присъстващите в залата, че безопасността на деца и възрастни в интернет е изключително подценявана. Мрежата е глобално пространство, в което всеки сам може да качва информация, независимо дали тя е достоверна, или не, смята директорът на асеновградската библиотека.

Според Марковкса, първите, които би следвало да вземат отношение по проблема с безопасността в Интернет, са родителите. Те трябва да обяснят на децата си какви са рисковите и опасностите, които ги дебнат от другата страна на мрежата. Следващите са училището и библиотеката.

Пет дни изпочупени от буря клони се търкалят из Асеновград

Пет дни след ураганния вятър и бурята в Асеновград десетки клони лежат по тротоарите в града, съобщава кореспондентът на Actualno.com. ...

Друг важен проблем, по думите на Милена Марковска, е не дали, а какво четат децата. Тя смята, че трябва да се осъществява родителски или учителски контрол върху сърфирането на малките потребители в Интернет. За да бъдат наясно децата с опасностите в мрежата, Марковска предложи да се въведе Информационна програма. Тя би следвало да информира потребителите къде в Интернет да открият дигиталните библиотеки. По този начин децата ще получат достъп до достоверна и коректна информация. Не на последно място, Милена Марковска засегна и информираността на малчуганите по отношение на интелектуалната собственост и информационната етика /етикетът, който трябва да се спазва при общуване в Интернет/.

В днешния първи ден от конференцията в Асеновград бяха обсъдени и теми, свързани със „Сигурността в национален и корпоративен аспект“, “Интернет и ранната сексуализация - превантивна работа с подрастващи”, „Как да не изгубим детето във виртуалния свят - насоки за работа с деца и родители“ и други. От 16.40 ч. до 18 ч. днес предстои да бъде проведена дискусия по темата. Тя ще се състои в зала 601 в сградата на Общината.

Събитието в Асеновград ще продължи утре /01.07.16 г./ от 10 ч., когато официален гост-лектор ще бъде Мая Манолова – Омбудсман на Република България. Четвъртата национална научно-практическа конференция е организирана от Община Асеновград, Местната комисия за борба срещу противообществени прояви на малолетни и непълнолетни и Центъра за обществена подкрепа в града.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com